DPS i SD najmanje trošili na izbornu kampanju u HN, najviše koalicija koju predvode Demokrate

Za četiri učesnika izbora objavljeni izvještaji o troškovima kampanje

15081 pregleda 108 reakcija 23 komentar(a)
Izbori u Novom se održavaju u nedjelju, Foto: Shutterstock
Izbori u Novom se održavaju u nedjelju, Foto: Shutterstock

Na izbornu kampanju u Herceg Novom do sada je najviše utrošila koalicija koju predvode vladajuće Demokrate, a najmanje “Evropski tim za Herceg Novi” koju čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate.

To se vidi iz privremenih izvještaja o troškovima izborne kampanje na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, učesnik izbora je dužan da pet dana prije dana održavanja izbora dostavi Agenciji privremeni izvještaj o troškovima izborne kampanje.

Za one koji ne dostave privremene izvještaje propisana je novčana kazna od 10.000 do 20.000 eura.

Koalicija “Ni lijevo, ni desno. Pravac novi”, koju predvode Demokrate Stevana Katića, utrošila je oko 14.700 eura.

Troškovi za medijsko predstavljanje čine više od 12.000, od čega je na bilborde otišlo oko 9.500 eura.

Malo manje od njih utrošila je lista “Pravi Novi”, koji čine Prava Crna Gora i Grupa građana “Glas za naš Novi” - oko 14.270 eura.

Od toga je lista koju predvodi Milan Zarić više od polovine novca (7.360 eura) dala firmi “Clear Air turbulence” za, kako se navodi, kreiranje i implementaciju političke i komunikacione strategije, izgradnju strukture i organizacione sheme izbornog štaba.

Koalicija “Crno na bijelo - Može Bokeški” utrošila je 9.500 eura, od čega malo manje od 6.500 na medijsko predstavljanje, oglase i publikacije. Nosilac liste je Draško Rašković.

“Evropski tim za Herceg Novi”, koalicija koju čine DPS i SD, prijavila je da su je dosadašnji troškovi izborne kampanje koštali nepune 4.500 eura. Osim 2.000 eura na troškove prevoza, koalicija DPS-SD prijavila je da je platila 2.420 eura istraživanje javnog mnjenja agenciji “Damar plus“. Nosilac liste je Predrag Peđa Dabović.

Na sajtu Agencije juče nisu bili dostupni privremeni izvještaji za liste “Za budućnost Herceg Novog i Boke”, koju predvodi Demokratski front, kao ni za Novsku listu.

Novi sastav Skupštine opštine Herceg Novi bira se u nedjelju.

Bonus video: