Zloupotreba državnih resursa u predizborne svrhe i u Herceg Novom

Sagovornici „Vijesti“ upozorili su na nastavak višedecenijske funkcionerske kampanje i zloupotrebe državnih resursa u predizborne svrhe

37565 pregleda 69 reakcija 47 komentar(a)
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Predizbornu kampanju u Herceg Novom, između ostalog, obilježili su posjete lidera partija koje pokrivaju visoke državne funkcije i čelnici državnih preduzeća, čime je nastavljena višedecenijska praksa funkcionerske kampanje i zloupotrebe državnih resursa u predizborne svrhe.

Ovo je za "Vijesti" kazao programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

On je dodao da najviše zabrinjava činjenica da na ova pitanja već duže vremena u kontinuitetu ponavljamo iste odgovore, iako se redovno u izvještajima međunarodne zajednice na ovaj problem ukazuje.

Raonić
Raonićfoto: Boris Pejović

"Vlada ne pokazuje spremnost da napravi iskorak, političkim partijama to smeta samo dok su opozicija, a glasači su toliko podijeljeni da im smeta prekršaj samo suprotne strane", rekao je Raonić.

Projekt koordinator Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Vladimir Simonović kazao je za „Vijesti“ da najuočljiviji oblik zloupotrebe državnih resursa u toku izborne kampanje i u Herceg Novom je tzv. funkcionerska kampanja.

Simonović
Simonovićfoto: PR Centar

On je objasnio da u tom kontekstu, ovaj vid zloupotrebe se ogledao u posjetama viših državnih funkcionera opštinama u kojima se održavaju izbori, gdje direktno ili indirektno učestvuju u predizbornim aktivnostima političke opcije kojoj pripadaju i čije interese zastupaju.

„Takođe, ovaj oblik zloupotrebe je gotovo uvijek praćen zloupotrebom finansijskih sredstava na način što funkcioneri koriste službenu posjetu za najavu infrastrukturnih projekata finansiranih iz državnog ili opštinskog budžeta. Kao primjere funkcionerske kampanje u Herceg Novom možemo navesti zvaničnu posjetu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, u sklopu koje je raspravljano o aktuelnim infrastrukturnim projektima u toj opštini, posjetu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića gradilištu turističkog rizorta Porto Novi i nedavnu posjetu premijera Zdravka Krivokapića brodogradilištu u Bijeloj“, kazao je Simonović.

On je naglasio da kao rješenje vidi izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih subjekata izbornih kampanje kojim bi se mogle spriječiti zloupotrebe državnih resursa u predizborne svrhe.

„Treba istaći i da se novi Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja suštinski velikim dijelom ne razlikuje od prethodnog, pa postoji mogućnost da se kroz izmjene i dopune ovog zakona ostvari napredak na polju sprječavanja zloupotrebe državnih resursa. Osim rješavanja naslijeđenih nedostataka prethodnog zakona, novim izmjenama i dopunama mogu se propisati šira ovlašćenja Agenciji za sprječavanje korupcije, kao i strožija kaznena politika“, kazao je Simonović.

Jedan od najsvježijih primjera je jučerašnja radna posjeta Opštini Herceg Novog izvršnog direktora Pošte i visokog funkcionera Demokrata Dragana Tufegdžića.

Sa njim je bio i predsjednik Odbora direktora i član Socijalističko narodne partije Igor Bulatović, gdje su se susreli sa sa čelnicima lokalne samouprave Stevanom Katićem (Demokrate) i Vesnom Samardžić (SNP).

"Predsjednik Opštine HN je izrazio veliko zadovoljstvo što je ponovo počeo sa radom šalter u zgradi Opštine i što se na taj način izašlo u susret brojnim zahtjevima građana", stoji u obavještenju Pošte.

Herceg Novi je u toku predizborne kampanje posjetio i predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić.

Od čelnika državnih preduzeća u Herceg Novom bio je i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Milutin Đukanović, visoki funkcioner DF-a, koji je u razgovoru sa nosiocem liste "Za budućnost Herceg Novog i Boke" Ivanom Otovićem obećao niz investicija u tom gradu i pozvao građane da podrže ZBHNB.

On je time zloupotrijebio državne resurse u predizborne svrhe, što je definisano Zakonom o izboru poslanika i odbornika, jer je u svojstvu javnog funkcionera pozvao građane Herceg Novog da podrže koaliciju ,,Za budućnost Herceg Novog i Boke“, čiju okosnicu čine Demokratski front i Socijalistička narodna partija.

Vladimir Simonović je kazao da je „EPCG javno preduzeće i ne obavlja djelatnost na nivou jedne opštine, niti poslovanje EPCG zavisi od izbornog rezultata u Herceg Novom“.

„Svojom izjavom, gospodin Đukanović je stavio javno preduzeće u funkciju predizborne kampanje jedne izborne liste“, istakao je Simonović.

Dok Boris Raonić navodi da su „naivna očekivanja direktora državnih firmi koji misle da će ovako pomoći svojim partijama, ali je dobro što se delegitimšu i pokazuju koliko baštine demokratske vrijednisti".

Predsjednik Upravnog odbora CeMI Zlatko Vujović kazao je za Televiziju Vijesti da svjedočimo da ono što je radila Demokratska partija socijalista, sada radi nova vlast na državnom nivou.

Vujović
Vujovićfoto: Screenshot/TV Vijesti

"Bode mnogo više u oči kada vidite direktore državnih preduzeća koji obećavaju u ime javnih preduzeća i imaju aktivnu kampanju kao što je to slučaj Elektroprivrede, Morsko dobro, i tako dalje", rekao je Vujović.

Bonus video: