Stanovnika u Herceg Novom manje uprkos izborima

Najviše se građana doselilo u Podgoricu, 546, dok ih se odselilo 375, dok je najveća razlika u broju doseljnih i odseljenih zabilježena u Bijelom Polju

2967 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Herceg Novom, u kojem će u nedjelju biti održani lokalni izbori, u prva tri mjeseca ove godine se odselilo više stanovnika nego što se doselilo, pokazuju podaci Monstata.

Prema podacima iz Monstatovog mjesečnog statističkog pregleda, u prva tri mjeseca se u Herceg Novi doselilo 68 stanovnika, a odselilo 80.

Pravo glasa na izborima u Herceg Novom, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ima 25.590 birača.

Za 35 mjesta u lokalnom parlamentu nadmeće se pet koalicija i jedna lista.

Prva na listi je Novska lista, čiji nosilac je Savo Marić, a druga je koalicija “Evropski tim za Herceg Novi” koju čine Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate, a nosilac liste je Predrag Dabović.

Treći na listi su Prava Crna Gora i Grupa građana “Glas za naš Novi” i predvodi je Milan Zarić.

Četvrta na listi je izborna lista “Za budućnost Herceg Novog i Boke” koju čine Demokratski front, Socijalstička narodna partija i Radnička partija, a koju predvodi Ivan Otović.

Na petom mjestu je koalicija “Ni lijevo ni desno, pravac Novi” koju čine Demokratska Crna Gora, Novi pobjeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije, a nosilac je aktuelni predsjednik opštine, Stevan Katić.

Na šestom mjestu je koalicija “Crno na bijelo - može bokeški”, koju čine Građanski pokret URA, Bokeški forum, Inicijativa Bokobran, CIVIS i nestranački pojedinci, a nosilac liste je Draško Rašković.

Vlast u Herceg Novom trenutno čine Demokrate, DF, Novska lista, SNP i SDP-URA.

Prema podacima Monstata, u Nikšiću, u kojem su izbori održani 14. marta, za tri mjeseca ove godine se doselilo 495 građana, a odselilo 117.

Najviše se građana doselilo u Podgoricu, 546, dok ih se odselilo 375, dok je najveća razlika u broju doseljnih i odseljenih zabilježena u Bijelom Polju. Iz tog grada su se odselila 152 stanovnika, a doselilo se samo 50.

Bonus video: