"da ovaj veliki datum bude i dalje ideja vodilja naših građana i države"

SNP: DPS nije uspio na pravi način da ispuni potrebne kriterijume za članstvo u EU, nova Vlada da učini poseban napor

Oni su naveli da su korupcija, organizovani kriminal, nepostojanje vladavine prava, zarobljeno pravosuđe, problemi u oblasti medija neke od najvećih zamjerki koji nam stižu iz Brisela već godinama

3459 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Poštujući tekovine ovih značajnih događaja, poštujemo svijetle primjere pregnuća ka stvaranju slobodnog svijeta zasnovanog na antifašizmu, toleranciji, solidarnosti, te poštovanju ljudskih i manjinskih prava, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP)

Oni su kazali da je njihova želja da ovaj veliki datum bude i dalje ideja vodilja naših građana i države, te da uskoro dođe dan kada ćemo moći da se pohvalimo da smo postali nova članica Evropske unije.

Podsetili su da je na ovaj dan 1945. godine u Berlinu potpisana je bezuslovna kapitulacija Njemačke, čime je i zvanično slomljena nacistička ideologija, a da države članice i potencijalni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji danas obilježavaju Dan Evrope, koji je ustanovljen kao sjećanje na Šumanovu deklaraciju kojom je započet proces evropskih integracija.

Iz SNP-a su u svom saopštenju dodali da antifašistička borba, koja je zapaljena crnogorskom bakljom 13. jula 1941. godine i tako pokrenula Evropu na sveopšti ustanak, "i danas ostaje u srcu naših građana kao tekovina na koju smo posebno ponosni i koje se ne odričemo" i da je ona krunisana slavnog 9. maja kada je nacistička mašinerija konačno stala i položila oružje pred slobodarskim narodima Evrope i svijeta.

"Crna Gora, kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, mora se potruditi da ispuni sve potrebne kriterijume kako bi zavrijedila da postane dio evropske porodice naroda. Međutim, bivša vlast koja je tri decenije mrcvarila našu zemlju, nije uspjela da ovaj posao obavi na pravi način. Poznato je da proces pregovaranja sa EU traje više od osam godina, te da je DPS vlast uspjela da privremeno zatvori svega tri pregovaračka poglavlja", kazali su iz SNP-a.

Oni su naveli da su korupcija, organizovani kriminal, nepostojanje vladavine prava, zarobljeno pravosuđe, problemi u oblasti medija neke od najvećih zamjerki koji nam stižu iz Brisela već godinama.

"Nova Vlada mora učiniti poseban napor da ostvari vidljive pomake u ovim oblastima kako bismo se konačno pomjerili s mrtve tačke i prevazišli zastoj u pregovorima koji postoji već nekoliko godina", saopšteno je iz ove stranke.