DNP: Crna Gora danas predstavlja jednu od uvaženih zemalja visoke kulture i slobodarskog duha

"Naša zemlja, koja je prvo bila pod okupacijom fašističke Italije, a potom i nacističke Njemačke, oslobođena je još krajem 1944. godine, dakle, čak pola godine prije konačnog sloma fašizma u svijetu, što je istorijski podatak od najvećeg mogućeg respekta", kazali su

6728 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Demokratska narodna partija
Foto: Demokratska narodna partija

Demokratska narodna partija Crne Gore (DNP), Jugoslovenska komunistička partija i Antifašistički savez u Crnoj Gori, položili su vijence na Spomenik partizanu borcu na Gorici.

Na čelu sa Milanom Kneževićem i Vladom Vukovićem, na taj način su obilježili, kako kažu, najveći datum pobjede čovječanstva u dvadesetom vijeku nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

"Ovaj svijetli Dan pobjede, koji je 9. maja 1945. godine u ime savezničkih snaga ratifikovao sovjetski maršal Žukov, obilježava se u mnogim zemljama svijeta, kao dan trijumfa miroljubivog i progresivnog čovječanstva. Ali i kao dan opomene da se mračne sile fašizma, i njima slične, koje imaju za cilj pokoravanje slobodnih naroda, više nikad ne smiju pojaviti na svjetskoj sceni", navodi se u njihovom saopštenju.

Dodali su i da je Dan pobjede nad Silama osovine istovremeno i svijetli datum slobodarske Crne Gore, koja je, nakon sedmojulskog ustanka u Srbiji, među prvima na Balkanu, već 13. jula 1941. godine, "zapalila baklju slobode pokazujući da njegoševska Crna Gora ne ljubi lance"

"Naša zemlja, koja je prvo bila pod okupacijom fašističke Italije, a potom i nacističke Njemačke, oslobođena je još krajem 1944. godine, dakle, čak pola godine prije konačnog sloma fašizma u svijetu, što je istorijski podatak od najvećeg mogućeg respekta", saopšteno je iz DNP-a.

Oni su takođe pojasnili da je Crna Gora tokom NOB-a, uz velika materijalna razaranja, podnijela i ogromne ljudske, civilne i vojne žrtve, čak oko dvadeset hiljada postradalih.

"Crna Gora danas zasigurno predstavlja jednu od uvaženih zemalja visoke kulture i slobodarskog duha, koji je ovu zemlju održao kroz vjekove na putu slobode, mira i uvažavanja u svjetskim okvirima", kazali su oni.

Bonus video: