Marković: Dosadašnji sudski proces potvrdio moje ocjene i saznanja

Marković, kako je naveo, misli da se u pogrešnom kontekstu tumači ili objašnjava stav specijalnog državnog tužioca u toku procesa
56 pregleda 36 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2017. 14:33h

Država je u slučaju pokušaja terorizma na izborni dan pokazala da je sposobna da odgovori takvom izazovu, ocijenio je premijer Duško Marković, navodeći da je dosadašnji sudski proces potvrdio njegove ocjene u vezi sa tim slučajem.

Na pitanje kakav je njegov stav o slučaju pokušaja terorizma na dan održavanja parlamentarnih izbora prošle godine i da li očekuje da će uskoro doći do poboljšanja odnosa sa zvaničnom Rusijom, Marković je odgovorio da je njegov stav nepromijenjen.

On, kako je rekao na konferenciji za novinare povodom godišnjice rada Vlade, vjeruje da je dosadašnji sudski proces u potpunosti potvrdio njegove ocjene u vezi sa ovim slučajem. "Ne samo ocjene, nego i saznanja".

Marković, kako je naveo, misli da se u pogrešnom kontekstu tumači ili objašnjava stav specijalnog državnog tužioca u toku procesa.

Marković je saopštio da, pošto je to javni sudski proces, ne bi više o tome želio da govori, i dodao da će o cijelom slučaju riječ dati crnogorsko pravosuđe.

„Ali sam sasvim siguran, kakav god bio ishod procesa, da nikada više niko ni u Crnoj Gori, ni van nje, neće biti u stanju da posegne za onim mjerama koji ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenost isigurnost građana“, navodi Marković.

Kako je ocijenio, u ovom slučaju su pokazali da su kao država sposobni kao država da odgovore takvom izazovu. "Sada pokazujemo da naš pravni sistem ima taj potencijal i vjerujem da je to najbolja poruka za one koji bi u budućnosti mogli razmišljati na isti ili sličan način".

Na pitanje da li može da navede neke od mjera na osnovu kojih su građani mogli da osjete da im se poboljšao životni standard i konstataciju novinarke da je Vlada ukinula naknade za majke, Marković je odgovorio da Vlada nije ukinula te naknade, već je to odluka Ustavnog suda.

„Mi smo znali da je taj Zakon neustavan, da nije pravedan, da je diskriminatorski. Žao nam je što je došlo do te situacije“, saopštio je Marković

Marković je kazao da vidi da je kritička javnost usmjerena prema Vladi na neprimjeren način, i mimo njegovih očekivanja.

„Stiče se utisak da danas podnosimo izvještaj o radu za četiri godine, a ne za prvu godinu gdje smo morali da se suočavamo sa ključnim izazovima stabilizacije javnih finansija, obezbjeđivanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju pretpostavki za bilo kakav rast“, rekao je premijer.

Kako je ocijenio, nema većeg nivoa standarda i kvalitetnijeg života u Crnoj Gori ako ne budu obezbijeđeni ti uslovi.

„Ne možemo kuću graditi sa krova nego od temelja - a temelji razvoja i boljeg života u Crnoj Gori počivaju na finansijskoj i makroekonomskoj stabilnosti i rastu ekonomije i novih zapošljavanja“, dodao je Marković.

Vlada je, kako je naveo, obezbijedila finansijsku stabilnost.

„Sinoć sam kasno, pošto radimo do kasno, iako nam možda ne vjerujete, dobio podatak o veoma dobrim rezultatima ostvarenja budžeta za 11 mjeseci koji su značajno veći nego u istom periodu prošle godine“, saopštio je Marković.

On je, kako je rekao, siguran da dio ili većina građana osjeća boljitak i vidi napredak i novu šansu.

„Vjerujte mi da ćemo u narednoj godini uraditi da na ovoj osnovi koja je sada zahtjevna, mnogo više da bi svaki građanin pojedinačno osjetio benefite“, poručio je Marković.

Prema njegovim riječima, da je građanima bolje, govori i podatak što je budžetski deficit u ovoj godini smanjen za 50 odsto.

„Uvjereni smo da smo uradili puno, da je ovo dobar trend i da će građani veoma skoro osjetiti pune benefite ovakvog razvoja događaja, iako znamo da oni sada nijesu zadovoljni i mi smo svjesni te činjenice“, naveo je Marković.

Na pitanje da li stiče utisak da se, ionako složena politička situacija zbog bojkota parlamenta, dodatno komplikuje činjenicom da postoje brojni navodi o izbornim neregularnosti u nedelju, Marković je ocijenio da je bojkot neprimjeran za zemlju koja je NATO članica i veoma odmakla u evropskoj integraciji.

Kako je rekao, izbore su priznale sve relevantne međunarodne organizacije i one danas stoje iza te svoje pozicije.

Prema riječima Markovića, 83,6 odsto Mojkovčana izašlo je na izbore u toj Opštini, što govori o jasnoj potrebi da oni žele da kažu šta misle.

Kako je kazao, zapisnici nijesu potpisani, ali gotovo u svim zapisnicima nije bilo primjedbe na rezultate izbora, „nego samo politička odluka da se oni ne potpišu kako bi se stvorio prosto za političku destrukciju“.

"Ja vjerujem da je ovo zadnja prilika za opoziciju, pa i rezultat ovih izbora, a vlast je spremna za to, da sjednemo, razgovaramo i da osnažimo naš odnos prema institucijama i perspektivi ove države, da naše razlike ne približavamo, nego neka ostanu na ovom nivou na kojem su bile, ali da svi zajedno radimo u mjeri u kojoj su nam građani dali povjerenje za dobro države i pojedinca", navodi Marković.

Upitan da li misli da je utemeljeno govoriti o poboljšanoj bezbjednosnoj situaciji ako se zna da je protekle godine bilo 20-ak ubistava u obračunima kriminalnih organizacija, Marković je odgovorio da u kontinuitetu prati razvoj u sektoru bezbjednosti.

„Zajedno smo bili u prilici da više puta ocijenimo da bezbjednosna situacija u određenim periodima pogoršavala, da su obračunih kriminilanih organizacija i nosioca kriminalnh aktivnosti u jednom periodu su se dešavali u Crnoj Gori i da je to bilo zabrinjavajuće“, saopštio je Marković.

Kako smatra, Crna Gora takvoj vrsti izazova ne može odgovoriti sama, već je neophodna šira saradnja.

„Uradićemo sve da građani i njihove porodice budu sigurni, a kriminalci potpuno nebezbjedni, koliko god to bude bilo izazovno i rizično za sve koji rade u sektoru bezbjednosti“, poručio je Marković.

Na pitanje kako komentariše ocjene pojedinih mnedija i političara da zbog složene političke situacije u zemlji njegova Vlada neće ispuniti čitav četvorogodišnji mandat i da li se, s obzirom na to da je rekao da je zadovoljan radom ministara, ne mogu očekivati promjene ni u jednom resoru, Marković je rekao da, koliko će dugo trajati, ne zavisi od nas. "Nas su birale stranke u parlamentu".

Prema njegovim riječima, dok god u ovoj koaliciji imaju povjerenje, ne može im se u političkom smislu ništa ozbiljno desiti. "A građanima samo pozitivno, jer Vlada radi u njihovom interesu".

„Ali bi voljeli da nam se pridruže i druge parlamentarne stranke, pa da sučevaljamo argumente u institucijama i parlamentu, vjerujem da bi onda bili bolji i kreativniji nego što smo sada“, dodao je Marković.

On, kako je rekao, vjeruje da će mandat Vlade biti onoliko dug koliko bude, ali to, dodaje Marković, uopšte ne znači da su ministri sigurni u svojim mandatima.

„Registrovao sam i određene slabosti. Pogledajte kakav je nivo harmonije za ovim stolom danas, vjerujte da na sjednicama Vlade to ne izgleda ovako“, saopštio je Marković.

Prema njegovim riječima, direktno se konfrontiraju i diskutuju. „Ali kada donesemo odluku, onda je to odluka iza koje stoje i zbog toga imamo ovakve rezultate“.

Na pitanje da li je saglasan sa ocjenom bivšeg premijera, Mila Đukanovića, koji je ocijenio rad ove Vlade solidnim ili smatra da se postigli više, Marković je odgovorio da je poptuno saglasan sa Đukanovićem.

„Treba da potvrdimo tu solidnost u vremenu koje dolazi“, navodi Marković.

Bonus video: