"Vjerujem da će uskoro uslijediti uzajamne posjete"

Krivokapić: Zadovoljan sam komunikacijom sa zvaničnicima Srbije, ovog mjeseca posjetiću Sloveniju i BiH

"Poziciju premijera ne zloupotrebljavam ni u jednom pogledu, pa ni u pogledu vjerskih pitanja. Žao mi je što mnoge iritira činjenica da je aktuelni crnogorski premijer vjernik i pravoslavni hrišćanin"

19990 pregleda 61 reakcija 59 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

"Komunikacija sa državnim zvaničnicima Srbije postoji i ja sam veoma zadovoljan zbog toga. Nekoliko puta sam razgovarao sa predsjednikom Vučićem i premijerkom Brnabić. Vjerujem da će uskoro uslijediti i uzajamne posjete na najvišem državnom nivou", rekao je u intervjuu za Nova.rs premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

On je kazao da ne postoji nijedan razlog da saradnja Crne Gore i Srbije ne bude na najvišem mogućem nivou, jer su, kako kaže, u pitanju dvije bratske zemlje.

U intervjuu za Nova.rs, Krivokapić se osvrnuo i na probleme unutar parlamentarne većine zbog najavljene smjene ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića, odnosima sa koalicionim partnerima, kao i na kritike zbog toga što otvoreno iznosi svoje verske stavove.

"Primjetno je da kod pojedinih predstavnika skupštinske većine još uvek traje proces adaptacije na činjenicu da su sada i oni vlast. Nije to jednostavno i lako nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a. S druge strane, kao što znate, na parlamentarnim izborima prošle godine izborili smo se za slobodu u svakom smislu te riječi, tako da je sada apsolutno normalno da Vladu kritikuju i napadaju i pozicija i opozicija".

Prethodnih dana se govorilo o tome da je Vlada Crne Gore poljuljana zbog slučaja "Leposavić". Da li je to tačno?

Vlada Crne Gore je stabilna i ne može je poljuljati bilo koji pojedinac, pa ni gospodin Leposavić. Već sam ranije rekao da će ova Vlada trajati pun mandat, u skladu sa zakonom. Kao premijer koji je mandat dobio od naroda i kao takav sam birao svoje ministre, imam apsolutno pravo da smijenim i sankcionišem bilo koga čijim radom kao premijer nisam zadovoljan. Svako ko je postavljen na ma koju funkciju u Vladi mora biti svjestan da na tom položaju neće biti doživotno i da će sa iste otići onog trenutka kada se proceni da njegov rad nije u interesu države i naroda.

Kako planirate da prevaziđete parlamentarnu krizu i umirite dio skupštinske većine koji vas oštrije napada od opozicije?

Parlamentarna kriza, ako i postoji, nije izazvana od strane mene kao predsjednika Vlade, tako da oni koji tu krizu izazivaju, oni će je i umiriti. Siguran sam da su već odavno uvidjeli da je besmisleno raditi to što oni rade, jer takvo ponašanje i takvi postupci nanose štetu građanima koji su za njih glasali. Primjetno je da kod pojedinih predstavnika skupštinske većine još uvijek traje proces adaptacije na činjenicu da su sada i oni vlast. Nije to jednostavno i lako nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a. S druge strane, kao što znate, na parlamentarnim izborima prošle godine izborili smo se za slobodu u svakom smislu te riječi, tako da je sada apsolutno normalno da Vladu kritikuju i napadaju i pozicija i opozicija. Razumijem da je to mnogima neobično, ali mene raduje činjenica da je ova Vlada Crnoj Gori obezbijedila toliki stepen demokratije.

Da li postoje kontakti sa Srbijom? Čini se da odnosi u posljednje vrijeme otopljavaju. Šta očekujete u budućnosti?

Komunikacija sa državnim zvaničnicima Srbije postoji i ja sam veoma zadovoljan zbog toga. Nekoliko puta sam razgovarao sa predsjednikom Vučićem i premijerkom Brnabić. Takođe, nekoliko mojih ministara je bilo u zvaničnoj posjeti svojim kolegama u Srbiji. Vjerujem da će uskoro uslijediti i uzajamne posjete na najvišem državnom nivou. Od budućnosti očekujem da pitanja o “otopljavanju odnosa” Crne Gore sa bilo kojom državom, a posebno sa nama bratskom Srbijom, budu prošlost, već da najbolji mogući odnosi Srbije i Crne Gore budu nešto što je najnormalnije i najprirodnije.

Kao što ste već rekli – veliki broj vaših ministara je već bio u posjeti Srbiji i zemljama u okruženju. Da li ćete i vi uskoro obići neku od država regiona?

Već tokom ovog mjeseca odlazim u zvaničnu posjetu Sloveniji, a nedavno mi je stigao i poziv predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, tako da tokom ovog mjeseca odlazim i u zvaničnu posjetu Sarajevu i Banjaluci i to me neizmjerno raduje.

Kako gledate na sve ozbiljniju polarizaciju društva i podjelu na prosrpske i procrnogorske nacionaliste? Kako stati podjelama na put? Da li će predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori može još više produbiti te podjele?

Smatram da se ta polarizacija vještački izaziva. Podjele u društvu na prosrpske i procrnogorske nacionaliste stvaraju samo oni koji od tih podjela i sukoba profitiraju. I to ne samo politički, već i finansijski. Narod to sve više uviđa. Protestni skupovi kojima svjedočimo su posljednji trzaji onih struktura koje su stvarajući podjele i svađu među narodom proteklih decenija sticali ogroman finansijski i politički profit. Sada imaju jedan jedini cilj: da izrežiranim protestima sačuvaju sve ono što su proteklih decenija stekli šireći mržnju i podjele u državi. Ova Vlada im je u tome najveća prepreka.

Često ste kritikovani zbog izraženog vjerskog stava. Da li vas pogađuju navodi da zloupotrebljavate poziciju premijera sekularne države iznoseći svoja vjerska razmišljanja?

Ne pogađaju me takvi navodi, prije svega zato što su neutemeljeni. Poziciju premijera ne zloupotrebljavam ni u jednom pogledu, pa ni u pogledu vjerskih pitanja. Žao mi je što mnoge iritira činjenica da je aktuelni crnogorski premijer vjernik i pravoslavni hrišćanin. Svoje vjere se ne stidim i baš zato što sam vjernik i hrišćanin, uvijek sam poštovao i cijenio svakog čovjeka, ma kojoj vjeri, naciji ili rodu pripadao. Tako će biti i u budućnosti. Uvijek ću se boriti za slobodu izražavanja i slobodu misli.

Krivokapić je pozvao građane Srbije da ljetuju u Crnoj Gori.

"Ako postoji ijedno mjesto na svijetu gdje građani Srbije mogu da se osjećaju kao kod svoje kuće – to je onda Crna Gora. Zato ja i ovom prilikom pozivam sve građane Srbije da posjete Crnu Goru, da uživaju na našem primorju, na našim prelijepim planinama, da zajedno prevaziđemo te vještačke barijere koje neki zluradi ljudi pokušavaju da stvore među nama. Kao što znate, i epidemiološka situacija u Crnoj Gori je više nego pod kontrolom, masovna vakcinacija je u toku tako da je Crna Gora i u tom pogledu sasvim sigurno jedna od bezbjednijih destinacija. U slučaju da neko od naših gostiju dobije koronavirus tokom boravka u Crnoj Gori, troškove njihovog liječenja će finansirati država Crna Gora“, rekao je Krivokapić.

Preporučujemo za Vas