Vlast moguća bez DPS-a, DF-a i SNP-a

DPS i SD osvojili dvaput manje glasova nego 2017. Za budućnost Herceg Novog i Boke (DF i SNP) jači nego na prethodnim lokalnim izborima, ali su očekivanja bila daleko veća. Novska lista mnogima pokvarila računicu, sa tri odbornika došli na sedam. GP URA uspio da popravi rezultat, i Prava Crna Gora u Skupštini

83848 pregleda 1603 reakcija 237 komentar(a)
Slavlje u taboru koalicije okupljene oko Demokrata, Foto: Luka Zeković
Slavlje u taboru koalicije okupljene oko Demokrata, Foto: Luka Zeković

Koalicija “Ni lijevo, ni desno - pravac Novi” koju predvodi Demokratska Crna Gora je proglasila pobjedu na lokalnim izborima u Herceg Novom.

Koalicija na čijem čelu je sadašnji predsjednik opštine Stevan Katić, a u kojoj su uz Demokrate i Novi pobjeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije je osvojila, prema njihovim projekcijama, 10 mandata. Prema istim projekcijama, osam mandata je osvojila koalicija oko Demokratske partije socijalista - “Evropski tim za Herceg Novi”, dok su po sedam mandata osvojili Novska lista i koalicija “Za budućnost Herceg Novog i Boke” okupljena oko Demokratskog fronta. Građanski pokret URA je osvojio dva mandata, a koalicija oko Prave Crne Gore jedan mandat.

Herceg Novi je prvi grad od uvođenja višepartijskog sistema, a koji je bio opština i u jednopartijskom sistemu, u kom je moguće formirati vlast bez Demokratske partije socijalista, Demokratskog fronta ili Socijalističke narodne partije ili partije manjina.

Vlast bez DPS, DF i SNP je formirana ranije u Tuzima, Rožajama i Ulcinju.

Rast Demokrata i URA, debakl DPS i SD, Novska lista iznenađenje

Koalicija oko Demokrata je uspjela da poveća broj glasova i u odnosu na parlamentarne izbore u avgustu prošle godine i u odnosu na prethodne lokalne izbore 2017, s tim što je izlaznost na parlamentarnim izborima bila skoro 10 odsto veća nego na jučerašnjim izborima koji su imali istovjetnu izlaznost kao prethodni. Demokrate su osvojile oko 4.800 glasova, odnosno 28 odsto, u avgustu ih je glasalo 3.900 glasača (20.6 odsto), a 2017. skoro isti broj glasača što je tada činilo 24.2 odsto.

izbori Herceg Novi
foto: Luka Zeković

Demokratska partija socijalista je doživjela potpuni debakl sa oko 3.600 osvojenih glasova u koaliciji sa Socijaldemokratama. To je oko 1.400 glasova manje nego u avgustu, a čak preko tri hiljade glasova manje nego na novskim izborima 2017. U procentima je to sada 21 odsto u odnosu na preko 26 odsto u avgustu i 36 odsto 2017.

Rezultatom su teško zadovoljni i u koaliciji “Za budućnost Herceg Novog i Boke” koja je osvojila oko 19 odsto glasova, što je oko 3.200 glasova. Iako je teško uporedivo sa izborima u avgustu, gdje nije bilo Novske liste, a gdje je Prava Crna Gora nastupila u okviru te koalicije, ipak je očigledna ogromna razlika od čak pet hiljada glasova manje, što je bilo preko 43 odsto ukupnih glasova. Ostvarili su bolji rezultat nego 2017. godine kada su Demokratski front i Socijalistička narodna partija nastupili odvojeno i imali oko 2.700 glasova skupa, odnosno oko 16 odsto.

Veliki rast je ostvarila Novska lista, koja je na prethodnim lokalnim izborima imala tri odbornika, a sada su porasli za oko dvije hiljade glasova i imaće sedam odbornika, odnosno sa manje od osam odsto su stigli na preko 19 procenata.

Slavlje ispred sjedišta Novske liste
Slavlje ispred sjedišta Novske listefoto: Luka Zeković

Građanski pokret URA je imao skoro isti broj glasova kao u avgustu, ali je tada izlaznost bila 10 procenata veća, pa je tako sa šest odsto ta partija stigla na skoro osam odsto. To je daleko bolji rezultat od prethodnih lokalnih izbora, kada su u koaliciji sa SDP imali dvaput manje glasova, odnosno četiri odsto.

U parlament je ušla i koalicija “Pravi Novi - sloboda u našim rukama” okupljena oko Prave Crne Gore. Oni su uzeli oko 700 glasova, odnosno nešto preko četiri odsto i imaće jednog odbornika.

Katić: DPS nestaje sa političke scene

Nosilac liste “Ni lijevo, ni desno - pravac Novi” Stevan Katić je proglasio pobjedu i rekao da je rezultat bio očekivan i da su to bile njihove projekcije.

“Rezulatat je veći kad vidite protiv čega smo se borili, od centara moći, organizovanih grupa, i sve te prljave kampanje”, kazao je Katić.

Istakao je da je Herceg Novi zadao posljednji udarac diktatorskom režimu i da “Demokratska partija socijalista nestaje sa političke scene”.

“Neka se raduje Herceg Novi i čitava Crna Gora”, rekao je Katić.

Koalicija Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi
foto: Luka Zeković

Lider Demokrata i predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je kazao da se desilo nekoliko istorijskih momentata na izborima u Herceg Novom.

On je pojasnio da politički subjekt na čijem je čelu je na istorijskom maksimumu, a opozicija na istorijskom minimumu.

“Ovo je ubjedljiva pobjeda. Zaključak je džaba prljave kampanje, prljav novac pobijedila je otmenost, umjerenost, čistoća, pobijedio je Herceg Novi”, rekao je Bečić.

Nosilac liste “Za budućnost Herceg Novog i Boke” Ivan Otović kazao da je još rano pričati o načinu raspodjele buduće vlasti.

On je kazao da su u koaliciji zadovoljni rezultatima izbora.

“Glavna poruka izbora u Herceg Novom je da je DPS poslat u prošlost”, rekao je Otović.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da su Novljani i Novljanke “poslali snažnu poruku i deklarisali DPS”.

Izlaznost značajno manja nego u avgustu

Nešto više od 66 odsto ili 16.984 birača je glasalo na lokalnim izborima u Herceg Novom, saopštili su iz Demokrata što je slično izlaznosti iz 2017. kada je iznosila 66,95 odsto ili 16.689 birača. Na avgustovskim parlamentarnim izborima je u Herceg Novom glasalo 76 odsto birača.

Predsjednica OIK-a Mirjana Ivanović je juče potvrdila “Vijestima” da nije bilo prijavljenih nepravilanosti na biračkim mjestima, osim tehničkih zanemarivih sporova koji su se brzo riješili i nijesu uticali na izbornu volju građana. Ivanović je istakla da je izborni dan protekao mirno.

Izborni dan nije nadgledala ni jedna nevladina organizacija zbog nepodržavanja donatora.

Preliminarni rezultati loklalnih izbora u Herceg Novom će se objavljeni najkasnije danas do 14 časova u skladu sa rokom definisanim Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kazala je predsjednica OIK-a Mirjana Ivanović.

Ona je objasnila za “Vijesti” da je to rok od 12 sati od podnošenja izvještaja biračkih odbora. Istakla je da je izborni dan u Herceg Novom je protekao mirno i bez incidenata.

izbori Herceg Novi
foto: Luka Zeković

Više od 90 odsto biračkih mjesta je bilo prilagođeno osobama sa invaliditetom, što organizcaiju ovih loklanih izbora čini specifičnom u odnosu na ostale.

Na lokalnim izborima u Herceg Novom pravo glasa je imalo 25.590 glasača. Oni su između šest lista glasali na 51 biračko mjestu od sedam, sati ujutro do 20 časova.

Prva na listi je bila Novska lista koja je nastupala samostalno pod sloganom “Naš Novi, naš brod“, a nosilac je Savo Marić.

Druga je bila koalicija “Evropski tim za Herceg Novi“ koju čine DPS i SD, a na njenom čelu je Predrag Dabović.

Treći na listi su bili koalicija Prava Crna Gora i Grupa građana “Glas za naš Novi”, pod sloganom “Pravi Novi - sloboda u našim rukama”. Koaliciju koju je predvodio Milan Zarić, prvi put je nastupila na lokalnim izborima, dok je za Pravu novo i to što nije nastupila u okviru koalicije sa DF-om.

Četvrta na listi je bila izborna lista “Za budućnost Herceg Novog i Boke” koju čine DF, Socijalistička narodna partija i Radnička partija, a koju je predvodio Ivan Otović.

Na petom mjestu je bila koalicija “Stevan Katić - Ni lijevo ni desno, pravac Novi” koju su činili Demokratska Crna Gora, Novi pobjeđuje, Demos i Partija penzionera, invalida i restitucije. Aktuelni predsjednik Opštine Stevan Katić je bio na njenom čelu.

Na šestom mjestu nalazila se koalicija “Crno na bijelo - može bokeški”, koju predvodi URA, a sa njom su još Bokeški forum, Inicijativa Bokobran, CIVIS i nestranački pojedinci. Nosilac liste je Draško Rašković.

Aktuelnu vladajuću koaliciju čine Demokrate, DF, Novska lista i SNP. Predsjednik Opštine je Stevan Katić, dok je na čelu Skupštine Nikola Samardžić - obojica članovi Demokrata.

Bonus video: