Kovačević predsjednik Opštine Nikšić

Kovačević je na lokalnim izborima predvodio listu koalicije Za budućnost Nikšića

63479 pregleda 5539 reakcija 236 komentar(a)
Kovačević, Foto: Dijana Savović
Kovačević, Foto: Dijana Savović

Kako je najavljivao još od objave prvih rezultata nikšićkih izbora, iste večeri - Marko Kovačević na današnjoj sjednici Skupštine opštine Nikšić izabran je za predsjednika te opštine.

Kovačević će dužnost prvog čovjeka opštine Nikšić obavljati u naredne četiri godine, odlukom 22 odbornika koja čine novu većinu u lokalnom parlamentu (Za budućnost Nikšića - Mir je naša nacija i Crno na bijelo).

On je na proteklim izborima predvodio listu koalicije Za budućnost Nikšića koja je na izborima 14. marta osvojila 11 odborničkih mandata.

Neposredno pred početak sjednice, Milutin Simović je pisanim putem obavijestio predsjednika skupštine da podnosi ostavku na mjesto predsjednika Opštine Nikšić.

SO Nikšić
foto: Dijana Savović

Kovačević je, na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta, kazao da su sa predstavnicima druge dvije izborne liste, praveći novu vladajuću većinu, imali korektan dogovor o budućem upravljanjem Nikšićem.

”Pronašli smo se u želji da ponudimo budućnost i bolji život za sve bez izuzetka, da ono što budemo napravili i nova radna mjesta koja budemo otvorili pripadaju svim našim sugrađanima, a ne samo izabranima“, kazao je Kovačević.

One je poručio da neće stvarati autsajdere, „niti uskraćivati, već otvarati prostor i jačati građanina Nikšića kroz suverenitet ove zemlje”.

Govoreći o učinku prethodne vlasti, Kovačević je kazao da nije potrebno objašnjavati kakva je pustoš ostala iza Demokratske partije socijalista (DPS), i da se ovih poslednjih dana osjeća „miris tankih slojeva asfalta po mnogim ulicama i uličicama“.

“Vjerovatno je u pitanju još jedna namještaljka poslova za svoje partnere, još jedno, oproštajno, zavlačenje ruku u džep naših građana. Jedino se postavlja pitanje da li će fakture za te poslove stići nama, kao novoj vlasti, ili su pare već odnešene”, rekao je Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Dijana Savović

Prema njegovim riječima, bivša vlast je prethodnih 30 godina uništavala Željezaru, Boksite, Metalac i ostalo po čemu je Nikšić bio prepoznat i u kojima je radio veliki broj ljudi.

“Na nama je da dovedemo investitore i otvaramo nova radna mjesta i to će biti mjera našeg uspjeha i osnov oporavka našeg grada”, rekao je Kovačević i dodao da će im prioritet uvijek biti građanin i služenje poslu na dobrobit grada.

On je, govoreći o kolegama iz sadašnje opozicije, rekao da oni žele da svoj partijski poraz predstave kao društveni.

Odbornik Koalicije „Evropski tim za Nikšić“, Boris Muratović, rekao je da je Simović podnio ostavku uoči početka sjednice jer se odlučio na džentlmenski čim, ne želeći da ulaze u bilo kakve pravne procese, čime bi odugovlačili izbor predsjednika opštine.

“Već na prvom koraku smo pokazali svoju veličinu i da ne želimo da usporavamo bilo kakve procese razvoja naše opštine, već da ćemo biti aktivni sudionici u svemu tome”, naveo je Muratović.

Odbornici te koalicije glasali su protiv izbora Kovačevića, a njihova odbornica Sonja Milatović rekla je da je nedopustivo da se na čelu Opštine nađe čovjek koji u skupštinsku salu ulazi nakon intoniranja državne himne.

“Kovačević je čuvar vrijednosti i baštinar ideologija koje se potpuno nespojive sa putem od kojeg ne želimo da odstupimo u ime moralnog duga koji imamo prema našim precima koji su živote dali za ovaj grad. On je borac za ideje za koje nema mjesta u našem ideološkom programu, zbog čega ga smatramo nedostojnim za funkciju prvog čovjeka grada”, rekla je Milatović.

Odbornica Građanskog pokreta URA, Tatjana Đurišić Bečanović, rekla je da Kovačević nije ničim zaslužio takvo vrijeđanje.

“Procjenjujte njegov rad, pa ga onda vrijeđajte. DPS, luča tog Evropskog tima, spržila je ovaj grad koji treba da se podiže iz pepela, a vi insistirate na putu kojim idete, a to je put korupcije i kriminala”, rekla je Đurišić Bečanović.

Bonus video: