Simović: Ponosan sam zbog povjerenja i prilike, na računu Opštine Nikšić na današnji dan 1.500.000 eura

"Uvijek sam stizao da obnovim sebe u Nikšiću. Radom, porodičnim obavezama, uspomenama iz mladosti i potrebom sretanja sa nikšićkim drugovima", rekao je Simović

33981 pregleda 553 reakcija 95 komentar(a)
Simović, Foto: DPS
Simović, Foto: DPS

I danas nakon pola godine imam osjećaj ponosa zbog datog povjerenja i prilike da budem predsjednik Opštine Nikšić, saopštio je Milutin Simović, bivši predsjednik Opštine Nikšić, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Marko Kovačević je na današnjoj sjednici Skupštine opštine Nikšić izabran za novog predsjednika te opštine, a neposredno pred početak sjednice, Simović je pisanim putem obavijestio predsjednika Skupštine opštine da podnosi ostavku na mjesto predsjednika Opštine Nikšić.

Povezani članci

10. Maj 2021.

Kovačević predsjednik Opštine Nikšić

Simović je kazao da je stanje na računu Opštine na današnji dan 1.500.000 eura.

On je čestitao Kovačeviću izbor za predsjednika Opštine Nikšić, a Nemanji Vukoviću izbor za predsjednika Skupštine Opštine Nikšić.

"Uvijek sam stizao da obnovim sebe u Nikšiću. Radom, porodičnim obavezama, uspomenama iz mladosti i potrebom sretanja sa nikšićkim drugovima. Ovoga puta sam imao obavezu, odgovornost, potrebu i emociju da za kratko vrijeme što više uradim za dobro svih građana u Nikšiću. I to u vremenu kada se sa brojnih adresa kroz neskrivenu najavljenu bitku za Nikšić htjela ugasiti luča Nikšića, koji je bio uzdanica – građanske, evropske, sekularne i antifašističke Crne Gore", istakao je Simović.

On je dodao da je urađeno u proteklih pola godine bilo utemeljeno u iskoracima lokalne samouprave u prethodnih osam godina.

"Posebnu pažnju posvetili smo potrebi da se ojača osjećaj solidarnosti, da se razumiju ljudski izazovi koji su brojni, a posebno u uslovima pandemije koja je donijela velike i zdravstvene i ekonomsko-socijalne probleme. Obavio sam razgovor sa preko 1.000 naših sugrađana – na terenu ili u Opštini. Pokrenut je širok dijalog sa predstavnicima privrede, poslenicima kulture, sportistima, mladim ljudima, penzionerima, zdravstvenim radnicima, poljoprivrednim proizvođačima, civilnim sektorom…", rekao je Simović,

On je naveo "ključne aktivnosti koje su realizovali u proteklih pola godine".

"U gradskom, prigradskom i ruralnom području asfaltirali smo 28,2 km puteva. Završili smo nasipanje 133,5 km puteva na ruralnom području, uključujući i brojne katune. Izgrađeno je 1300 m2 trotoara. Značajno je rekonstruisana, modernizovana i proširena javna rasvjeta. Poboljšana je i bezbjednost u saobraćaju kroz postavljanje brojnih usporivača brzine (dužine 300 m), vertikalne signalizacije... Rekonstruisani su brojni postojeći vodovodi i proširena kanalizaciona mreža. Rekonstruisali smo Gradsku kapelu. Oživjeli nikšićku pijacu. Rekonstruisali smo Spomen-dom na Bogetićima. Odmakli su radovi na obnovi seoske škole u Mioljem polju. Obnovljeni su brojni domovi po mjesnim zajednicama. Donijeli smo odluku sa brojnim mjerama podrške građanima i privrednim subjektima u cilju ublažavanja posljedica koronavirusa sa fiskalnim efektom od 2.400.000 eura. Donijeli smo Agrobudžet od 636.000 eura i već su isplaćene premije za tri mjeseca ove godine. Već smo dodijelili 36 vaučera za mlade bračne parove, samohrane roditelje,.. za povoljno rješavanje stambenih pitanja u okviru projekta "Nikšić je moja adresa". Pokrenuli smo projekat za mlade "Krenimo zajedno" i obezbijedili podršku za realizaciju kreativnih i održivih ideja. Nastavili smo sa podrškom u zapošljavanju 42 visokoškolca. Već je isplaćena podrška u okviru projekta podrške ženskog preduzetništva u iznosu od 40.000 eura. Isplaćena je podrška za 160 novorođenčadi. Isplaćeno je 160 jednokratnih socijalnih novčanih pomoći. Obezbijeđena je podrška za NVO u iznosu od 50 000 eura i već je pristiglo 29 zahtjeva", naveo je Simović.

On je kazao i da je poštujući napor i ljudski odnos brojnih zaposlenih, bolnici Nikšić odobrena donacija od 30.000 eura, a Domu zdravlja 10.000 eura.

"Pokrenuli smo dijalog sa udruženjem penzionera i sindikatom zdravstva za obezbjeđenje potrebnih placeva uz oslobađanje komunalija za izgradnju stanova. Proširili smo obuhvat sportskih klubova sa podrškom. Na javnom konkursu 43 kluba su dobila sredstva. Obezbijedili smo 200.000 eura za rekonstrukciju Sportskog centra (parket, mobilijar, energetska efikasnost). Izgradili smo sportske poligone i dječija igrališta. Dali smo podršku za očuvanje programa geronto domaćica. Vatrogasci su opremljeni sa novim specijalizovanim odijelima, zimskim sankama, terenskim vozilom, radi se na idejnom projektu za vatrogasni dom. Realizovane su brojne programske aktivnosti: Zahumlja, Pozorišta, Narodne biblioteke "Njegoš" – koja ovih dana obilježava 140 godina rada, kao i Muzeja i galerija. Stanje na računu Opštine na današnji dan je 1.500.000 eura", rekao je Simović.

On je kazao da su Nikšiću potrebni novi iskoraci i nove pobjede na brojnim poljima.

"Na ekonomskom planu, zdravstvenom, obrazovnom, kulturnom, sportskom, a posebno na planu očuvanja građanskog duha, zajedništva, solidarnosti, antifašističkih tekovina kao temelja moderne Crne Gore i evropske perspektive kao najbolje garancije kvalitetnijeg života i u Nikšiću i u Crnoj Gori. Energija za dostizanje tih ciljeva je upravo probuđena u Nikšiću objedinjavanjem svih proevropskih snaga uz građanski aktivizam. Ovom prilikom čestitam novoizabranom predsjedniku Opštine i predsjedniku Skupštine Opštine Nikšić sa željom da rade za dobro svih građana Nikšića", rekao je Simović.

Bonus video: