Postignut progres, ali ostaje zabrinutost zbog moguće politizacije Tužilačkog savjeta

Izmjenama Zakona je predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog savjeta prestaje mandat proglašenjem novog Tužilačkog savjeta.

68651 pregleda 249 reakcija 66 komentar(a)
Tužilački savjet (Arhiva), Foto: Savo Prelević
Tužilački savjet (Arhiva), Foto: Savo Prelević

Venecijanska komisija je u novom mišljenju o revidiranom Predlogu izmjena i dopuna Zakona o tužilaštvu u Crnoj Gori, ocijenila da je postignut napredak u odnosu na rješenja iz marta, ali je i dalje zabrinuta zbog moguće politizacije Tužilačkog savjeta (TS).

Venecijanska komisija je ponovila stav iz marta da treba obezbijediti da TS ne bude politizovan i da nijesu sigurni da će se to postići načinom izbora i prestankom mandata sadašnjim članovima.

Izmjenama Zakona je predloženo da članovima sadašnjeg Tužilačkog savjeta prestaje mandat proglašenjem novog Tužilačkog savjeta.

Novi TS bi odmah odredio i novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT). Mandat članovima TS iz redova uglednih pravnika traje još nešto manje od devet mjeseci.

Izmjenama je, osim prestanka mandata članovima TS, predviđeno da se za v.d. VDT-a mogu birati i iskusni pravnici van tužilaštva , dok u Venecijanskoj komisiji smatraju da v.d. treba da bude iz tužilaštva.

VK takođe smatra da izbor TS prostom većinom u parlamentu nije pogodan za političku neutralnost ili barem pluralizam u TS.

VK je u mišljenju ocijenila da revidirani Predlog predstavlja značajan napredak u odnosu na predloge tužilačkih zakona iz marta. Konstatovano je da je nekoliko ključnih preporuka VK iz marta potpuno obuhvaćeno izmjenama, a druge djelimično.

VK je pozdravila činjenicu da je priprema ovih revidiranih izmjena i dopuna Zakona popraćena javnim konsultacijama, čak i ako je to tako postupak mogao duže trajati.

Bonus video: