Živković: Mišljenje VK potvrđuje da je promjena Zakona o državnom tužilaštvu proitvustavna i protivevropska

Živković je dodao da nova vlast zakonskim izmjenama koje regulišu tužilaštvu želi da politički instrumetalizuje tužilaštvo preko kojeg bi se vršio revanšizam.

20388 pregleda 99 reakcija 99 komentar(a)
Živković, Foto: Alisa Hajdarpašić
Živković, Foto: Alisa Hajdarpašić
Ažurirano: 10.05.2021. 19:24h

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije Danijel Živković kazao je da mišljenje Venecijanske komisije potvrđuje da je promjena Zakona o državnom tužilaštvu proitvustavna i protivevropska.

On je na konferenciji za novinare istakao da je DPS i njihovi koalicioni partneri spremni da sarađuju na iznalažu rješenja kako bi se tužilaštvo izvuklo iz V.D. stanja.

“Imali smo potrebu da upoznamo ukupnu javnost Crne Gore da je Venecijanska komisija dala ponovo negativno mišljenje na predlog izmjena i dopuna Zakona o tuzilaštvu, ovo potvrđuje okolnosti i činjenicu da se radi o antiustavnom i antievropskom zakonskom rješenju”, kazao je Živković.

On je dodao da nova vlast zakonskim izmjenama koje regulišu tužilaštvu želi da politički instrumetalizuje tužilaštvo preko kojeg bi se vršio revanšizam.

“Crna Gora ima dobar i normativni okvir za nezavinsnost i samostalnost treće grane vlasti, ali to ova vlast neće da shvati jer hoće da naprave političku dominaciju progoneći svoje političke neistomišljenike”, istakao je Živković.

Dodao je da je ključna preporuka VK da v.d. VDT-a se ne treba birati izvan tužilaštva, dok u Venecijanskoj komisiji smatraju da v.d. treba da bude iz tužilaštva.

On je dodao da je preporuka i da se ne mogu mijenjati članovi Tužilačkog savjeta i imenovati novi.

Živković je pozvao sve šefove poslaničkih klubova iz paramentarne većine da povuku iz procedure Predlog izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu.

Bonus video: