Zeković: Mišljenjem VK potvrđeno da je "Dritanov zakon" u sadržajnom smislu Mandićev zakon

"Najjeftinija trgovina: Vi nama dajte mogućnost da imenujemo našeg VDT-a mimo Ustava, makar u vd statusu na godinu dana, a zauzvrat ćete dobiti budžet i time vam omogućiti da budete predsjednik i potpredjsednik Vlade još godinu dana, očekivano nije dobila saglasnost Venecijanske komisije"

18894 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Zeković, Foto: Boris Pejović
Zeković, Foto: Boris Pejović

Još jednom ponovljenje kritike Venecijanske komisije na račun izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i insistiranje na širokoj i inkluzivnoj raspravi, potvrđuju ispravnost politike Socijaldemokratske partije (SDP) koja mjesecima insistira na otvaranju dijaloga u Skupštini o neophodnim promjenama u Državnom tužilaštvu, saopštio je danas Bojan Zeković, potpredsjednik SDP.

"Najjeftinija trgovina: Vi nama dajte mogućnost da imenujemo našeg VDT-a mimo Ustava, makar u vd statusu na godinu dana, a zauzvrat ćete dobiti budžet i time vam omogućiti da budete predsjednik i potpredjsednik Vlade još godinu dana, očekivano nije dobila saglasnost Venecijanske komisije. Mandat bez legitimiteta, dezavuisanje Ustava i normativno nazadovanje nijesu put kojim treba ići, već je, kako ponavlja i Venecijanska komisija, nepohodno doći do kandidata koji ima šire povjerenje. Novim mišljenjem Venecijanske komisije još jednom je potvrđeno da je "Dritanov zakon" u sadržajnom smislu Mandićev zakon i predstavlja obračun sa stavom Venecijanske komisije. Zato očekujemo da će uprkos ucjeni DF-a predlagači odustati od sukoba sa EU, jer su upravo amandmani na Ustav iz 2013. koji se danas žele dezavuisati bili ključno mjerilo za poglavlje 23", istakao je Zeković.

On je dodao da su promjene u Državnom tužilaštvu neophodne, ali ne na način koji nas vodi u sukobavljanje sa Evropskom unijom.

"Zato SDP još jednom poziva na dijalog oko izbora novog VDT-a i drugih nosilaca pravosudnih funkcija, spremni da budemo dio većine za izbor kvalitetnog kandidata koji će unaprijediti rad Državnog tužilaštva", zaključio je Zeković.

Stav Venecijanske komisije da se ne može birati vd VDT van Državnog tužilaštva, potvrda je našeg stave da se izbjegavajući razgovor sa opozicijom ne može dezavuisati Ustavna norma o kvalifikovanoj većini. Kvalifikovana većina za izbor VDT-a je upravo predviđena da nijedna vlast, niti bivša niti sadašnja ne mogu samostalno birati VDT-a, već je neophodno da on ima šire povjerenje.

Bonus video: