Svađa u novoj vlasti u Budvi: "Dva čovjeka se postavili kao gospodari noći i dana, neće držati grad kao taoca"

Šef odborničkog kluba Demokrata Marko Marković taksativno je naveo razloge zbog čega se traži odlaganje sjednice. Između ostalog su i medijski nastupi Carevića u regionalnim medijima

83728 pregleda 217 reakcija 96 komentar(a)
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.05.2021. 15:03h

Sjednica Skupštine opštine Budva je odložena na zahtjev 11 odbornika iz redova Demokrata, Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene i Prave Crne Gore zbog, kako je rečeno, nerješavanja nagomilanih problema.

Zahtjev je prihvatio predsjednik SO Krsto Radović.

Kao jedan od razloga navedena je samovolja predsjednika Opštine Marka Carevića u procesu upravljanja lokalnom upravom i njegovo samoinicijativno djelovanje.

Šef odborničkog kluba Demokrata Marko Marković taksativno je naveo razloge zbog čega se traži odlaganje sjednice. Između ostalog su i medijski nastupi Carevića u regionalnim medijima.

“Kao odbornici većine tražimo da se navedena problematika razriješi”, kazao je Marković.

Odbornik Nove srpske demokratije Mladen Kažanegra naveo je da se od 30. avgusta nastavljaju konstantni napadi na Carevića koji je izvojevao najveću pobjedu.

“Sada ćemo mi da objavljujemo opstrukcije koje ste radili Careviću i to građanima predočiti. Glad za foteljama je do ovoga dovela, imali smo 5.700 glasova, popustili smo i omogućili svima da dobiju fotelje”,naglasio je Kažanegra.

Inicijativu je potpisalo pet odbornika iz Carevićeve koalicije (SNP, PzP i Prave Crne Gore) .

"U prethodnom periodu rada ovog saziva Skupštine opštine nagomilali su se brojni problemi čijem rješavanju smo se nadali mnogo ranije, ali nažalost na tom planu se ništa nije preduzelo do sada. Navešćemo samo neke najvažnije koji bitno opterećuju proces funkcionisanja lokalne uprave u našem gradu. Nesazivanje Skupštine Turističke organizacije (TO) koja je morala biti održana najmanje jednom godišnje. Takođe mandat Izvršnog odbora je istekao i shodno tome TO je ostala bez organa koji njom upravlja. Nesprovođenje odluka Komisije za raspodjelu strdstava sportskim klubovima. Nepoštovanje odluka SO posebno u dijelu koji se tiče izvještavanja ovog doma o pravnim i operativnim mjerama u vezi sa nasilnim preuzimanjem lokalne vlasti u ljeto 2020. Samovolja predsjednika u procesu upravljanja lokalnom upravom, nesazivanje i neodržavanje kolegijuma. Vaninstotucionalno djelovanje predsjednika Opštine. Problematični javni istupi u medijima u zemlji i inostranstvu u kojima su otvorena pitanja u vezi sa koruptivnim radnjama u kojima je po sopstvenom priznanju učestvovao predsjednik Opštine. Nepostojanje koalicionog sporazuma kojim se definišu smjernice budućeg rada lokalne uprave, kao i nezakazivanje i neodržavanje koalicionih sastanaka", navedeno je između ostalog u inicijativi koju potpisuje 11 odbornika vlasti.

Carević je rekao da ga ovo sve podsjeća na prošlu godinu kada je isto tražena njegova ostavka od strane koalicionih partnera pa se desio upad DPS-a.

On je kazao da neće dozvoliti da se mijenja izborna volja građana, te da neće dozvoliti povratak DPS.

“Ta gospoda namjerava da mijenja izbornu volju. Ova Opština funkcioniše normalno, spremamo se za sezonu. Mi smo fokusira i na ono od čega se živi. Pozivam ih da dođu sjutra da razgovaramo, ali im se ne mogu ispuniti želje, one za koje nijesu dobili podršku građani”, kazao je Carević.

On je kazao da se vidi ko bježi iz parlamenta jer u parlamentu bi građani vidjeli istinu.

“Ja se ne opterećujem da li ću biti smijenjen, oni se bore za fotelje, ne ja.”, kazao je Carević i naglasio da su svi gubitnici.

Predsjednik SO Krsto Radović je kazao da je razočaran jer je očekivao da se neće ponoviti greške nakon svega onoga što se desilo.

“Očekivao sam da će biti drugačija komunikacija, znaju predstavnici svih partija koliko su bili moji napori da se riješe probleme. Imamo samovolju dva čovjeka u Opštini, jedan je predsjednik, a drugi nema funkciju”, kazao je Radović aludirajući na Carevićevog šefa kabineta Nikolu Jovanovića i dodao da svi vide da stvari ne funkcionišu i da je vansistemsko upravljanje.

“Dva čovjeka u Budvi su se postavili kao gospodari noći i dana. Opština mora da se vodi na drugačiji način, da postoji sistem, a ne da upravljaju dva čovjeka. Nema temeljnog dogovora, nije zaključen koalicioni ugovor koji smo prije sedam mjeseci poslali. Što se nas tiče imamo odličnu saradnju sa svim kolegama iz DF, sa svim funkcionerima i direktorima, ali se ne može sa dva covjeka. Siguran sam da dva čovjeka neće držati Budvu kao taoca”, kazao je Radović i ponovio da njima nisu bitne fotelje.

Lider SNP Krsto Rađenović kazao je da nema nikakve teorije zavjere.

“Kao što sami vidit, Opstina ne funkcionise od 30. avgusta, sigurno smo mi svi krivi ali najveći krivac je u svemu tome Carević. Što se tiče da li Bato Carević treba da bude predsjednik Opštine ili ne to je na NSD. Mi imamo izuzetan odnos i sa NSD, DNP i PzP i to je na njima da li će zadržati Carevića ili dati novog kandidata, ali sigurno, ovako Opština ubuduće neće funkcionisati”, poručio je Rađenović.

dokument SO Budva
foto: Privatna arhiva
dokument SO Budva
foto: Privatna arhiva

Da je došlo do raskola unutar koalicije bilo je jasno tokom jutrošnjeg skupštinskog zasijedanja, gdje je došlo višečasovne prepirke između Demokrata i Nove srpske demokratije oko Odbojkaškog kluba.

Bonus video: