reagovali na tvrdnje bogdanovića

SDT: Netačno je da "prisluškujemo nepodobne političare", ne vršimo pritisak...

"SDT ispituje i otkriva isključivo izvršioce krivičnih djela, nezavisno od njihovog svojstva ili javne funkcije koje obavljaju"

10914 pregleda 16 komentar(a)
Zgrada Tužilaštva u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Zgrada Tužilaštva u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Netačni su navodi da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) "prisluškuje nepodobne političare", niti SDT vrši bilo kakav pritisak na političare ili poslanike, već preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pa je tako i u konkretnom predmetu, kao što smo već objavili u saopštenju od 12.02.2021. godine, na inicijativu policije tužilaštvo predložilo a sudija za istragu Višeg suda u Podgorici donio naredbu MTN.br.18/17 o sprovođenju mjera tajnog nadzora prema više lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili ili vrše krivična djela stvaranje kriminalne organizacije (čl.401a KZ CG), zloupotreba službenog položaja (čl.416 KZ CG), iznuda (čl.250 KZ CG), nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija (čl.403 KZ CG), saopšteno je danas iz SDT.

Oni su reagovali na tvrdnje poslanika koalicije "Mir je naša nacija" Borisa Bogdanovića koji je danas u Skupštini Crne Gore rekao da "umjesto da se bavi mafijaškim dilovima, SDT je funkcionisalo kao klijent vladajuće kaste i prisluškivalo nepodobne političare".

"U toku trajanja mjera tajnog nadzora zabilježene su, kao "slučajni nalaz", između ostalih komunikacije, koje su vođene između sada poslanika B.B. i D.K., kada B.B. poziva D.K. koji je u to vrijeme bio predsjednik Opštine Budva, jer su upravo oni ostvarivali komunikaciju sa licima za koje postoje osnov sumnje da su pripadnici kriminalne organizacije i prema kojima su bile određene mjere tajnog nadzora, a dio njihovih komunikacije je i objavljen u navedenom saopštenju i upravo su zabilježeni razgovori potvrda da se od strane poslanika prema određenom tužiocu ostvaruje politički uticaj, a sve kako je i sam B.B. naveo zbog dobijanja značajnih informacija. Kada je riječ o "bestidnim radnjama", kako je to naveo poslanik Bogdanović u svom izlaganju, ukazujemo da su radnje koje su od strane SDT-a spovedene u navedenom predmetu zakonite mjere tajnog nadzora koje su odobrene od strane suda u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku, pod uslovima koje predviđa zakon, a pri činjenici da postoji osnov sumnje da su određena lica izvršila krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva", piše u saopštenju SDT.

U saopštenju se navodi i da "SDT nikada nije vodilo, niti će voditi postupak zbog bilo koje političke aktivnosti nekog lica ili poslanika"-

"SDT ispituje i otkriva isključivo izvršioce krivičnih djela, nezavisno od njihovog svojstva ili javne funkcije koje obavljaju", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas