Smjene u tužilaštvu počinju na jesen?

Izmjene Zakona o državnom tužilaštvu stupaju na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu, a prije toga treba da ih potpiše predsjednik države. S obzirom na raniju praksu i činjenicu da je DPS bojkotovao glasanje, realnije je da će Milo Đukanović zakon vratiti Skupštini na doradu

36620 pregleda 301 reakcija 55 komentar(a)
Čelnici tužilaštva sa čelnicima bivše Vlade, Foto: Filip Roganovic
Čelnici tužilaštva sa čelnicima bivše Vlade, Foto: Filip Roganovic

Suština izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, koji su juče usvojili poslanici vladajuće većine u Skupštini, je da se mijenja odnos snaga u Tužilačkom savjetu (TS) i stvaraju mogućnosti za smjenu rukovodilaca tužilaštva - od Vrhovnog, preko Specijalnog do osnovnih.

Povezani članci

12. Maj 2021.

Usvojene izmjene Zakona o državnom tužilaštvu

Sve to na osnovu činjenice da tužioci više nemaju odlučujuću riječ u TS, kao do sada, već su to ugledni pravnici koje bira parlamentarna većina i predstavnik Ministarstva pravde.

Uz novu odredbu da troje članova TS može inicirati smjenu rukovodioca tužilaštava, a da razlog tome može biti teži disciplinski prekršaj kojim je nanijeta značajna šteta po ugled državnog tužilastva, očekuju se kadrovske promjene u tužilačkoj organizaciji.

Tim prije i jer je izbor rukovodioca više tužilaštava otvoren skoro dvije godine, a u izmjenama zakona piše da se “pokrenuti postupci izbora rukovodilaca tužilaštava obustavljaju usvajanjem ovog zakona”.

Novi TS konstatovaće i prestanak funkcije vršiocu dužnosti vhovnog tužioca koji će biti iz sadašnjeg Vrhovnog tužilaštava, nakon što Ivica Stanković krajem maja ode u starosnu penziju.

Novi v.d. VDT-a može biti i van tužilaštva, odnosno iskusni policajac, sudija ili advokat - ako ima dovoljno godina staža.

Taj posao TS će obaviti na prvoj sjednici novog saziva, što piše u zakonu.

Da li će se to desiti početkom avgusta ili nešto kasnije, zavisiće uglavnom od toga kada će predsjednik države Milo Đukanović (DPS) potpisati Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Ustav Crne Gore obavezuje predsjednika da proglasi zakon u roku od sedam dana od usvajanja ili da ga vrati Skupštini na ponovno odlučivanje. U slučaju da ga parlament ponovo izglasa, on je dužan da ga proglasi.

“Vijestima” je rečeno da će se sjednica sazvati po hitnom postupku u slučaju da Đukanović ne proglasi zakon odmah.

Izmjene Zakona stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu.

U roku od 45 dana od stupanja na snagu zakona moraju biti izabrani članovi TS iz reda tužilaca.

Takođe, skupštinski Odbor za politički sistem osam dana od stupanja na snagu zakona raspisuje javni poziv za izbor uglednih pravnika za TS.

Po skupštinskoj proceduri, onda ostaje rok za prijavu na konkurs, saslušanje kandidata pred Odborom i izbor - što je u najboljem slučaju još mjesec dana.

To znači da je početak avgusta najoptimističnija varijanta za početak promjena u tužilaštvu, odnosno septembar - u slučaju da Đukanović vrati na doradu - odbije da ga potpiše.

S obzirom na činjenicu da je taj posao i u slučaju Zakona o slobodi vjerskih zajednica koordinirao sa poslaničkim klubom DPS-a, druga varijanata je realnija jer su poslanici opozicije bojktovali usvajanje zakona, tvrdeći da je suprotan standardima koje je propisala Venecijanska komisija.

Poslanici DPS-a i njihovi “tradicionalni” koalicioni partneri, osim Gencija Nimanbegua (Albanska lista) u utorak uveče su napustili raspravu nezadovoljni što usvajanje izmjena Zakona nije odloženo.

Njihova glavna primjedba na izmjene zakona je da većina želi da politizuje TS i da se politički smjenjuje tužioce, posebno SDT Milivoja Katnića.

Za izmjene Zakona o državnom tužilaštvu je juče glasao 41 poslanik parlamentarne većine.

Oni su prethodno u polemici kolegama iz opozicije poručili da je jedini motiv za izmjene da se ubrza proces pristupanja EU, koji je spor zbog slabih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i da se tužilaštvo oslobodi uticaja vrha bivšeg režima.

Selektivni pristup kao glavna zamjerka tužiocima, DF insistirao na smjenama

Iako potrebu smjena u Državnom tužilaštvu ne spori niko iz vladajuće većine, na njima je posebno insistirao Demokratski front, uslovljavajući to podrškom Vladi, kao i usvajanju budžeta za ovu godinu.

Nova vlast, kao i dio javnosti, zamjeraju Tužilaštvu na selektivnom pristupu u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije.

Bonus video: