Krstović: Međuvjerski i i međunacionalni sklad temelj crnogorskog društva

"Jer toliko je u našoj zajedničkoj prošlosti primjera sloge, poštovanja i ljubavi, pa i onoh najsvjetlijih primjera žrtvovanja jednih za druge, da je prosto neprihvatljivo da se takav put ne slijedi i u budućnosti koju gradimo zajedno", rekao je Krstović

3214 pregleda 3 komentar(a)
Krstović, Foto: Demokratska Crna Gora
Krstović, Foto: Demokratska Crna Gora

Iako nam je dobro znano da živimo u vremenima velikih promjena u Crnoj Gori, te da su i tenzije već duže vrijeme podignute do maksimuma, a neke stare vrijednosti koje su krasile ovo društvo nažalost time potisnute, skrnavljenje Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u selu Vranj nas je veoma neprijatno iznenadilo, rekao je predsjednik zetskog odbora Demokratske Crne Gore Luka Krstović.

Krstović smatra da takav čin nikada, nigdje i nikome nije donio dobra, pa neće ni nama, i kako navodi, uz želju da se ovakvi događaji ne ponove osuđuje nesavjesno ponašanje koje je dovelo do ovog nedostojnog i ružnog čina.

"Jer su međuvjerski i međunacionalni sklad jedan od temelja crnogorskog društva, a uporište imaju u vjekovima međusobnog poštovanja opisanog i opjevanog i u najvećim književnim djelima. Činjenica da su počinitelji ovog ružnog djela maloljetna lica, a posebno činjenica da sveštenik, jerej Zlatko Vasić iz tog razloga nije želio da podnosi prijavu uliva ohrabrenje da se tako nešto u budućnosti neće ponoviti. Jer poštovanje i razumijevanje jesu polazna tačka svakog kvalitetnog odnosa. A tome se uči od malih nogu", kaže Krstović.

Dodaje da umjesto ovakvih akcija, Demokrate pozivaju sve mlade ljude da slijede kućno vaspitanje iz svojih porodica, a da kompletnu sliku stvore kroz učenje i obrazovanje.

"Jer toliko je u našoj zajedničkoj prošlosti primjera sloge, poštovanja i ljubavi, pa i onoh najsvjetlijih primjera žrtvovanja jednih za druge, da je prosto neprihvatljivo da se takav put ne slijedi i u budućnosti koju gradimo zajedno. Kada mir i poštovanje budu smjernice svima, i mladost ove zemlje će prigrabiti neku mnogo bolju, humaniju i vrjedniju budućnost za koju se svi zajedno moramo boriti. Međutim, mladost to ne može bez podrške i zato još jednom molimo roditelje da djecu na pravi put izvode učeći ih plemenitim vrijednostima. A to su put sloge, zajedničkog života i mira. Samo tako ćemo izgraditi društvo u kojem su svi jednaki bez obzira na vjeru, naciju ili bilo koju drugu pripadnost", zaključio je Krstović.

Bonus video: