DPS bojkotuje Skupštinu: Izostala reakcija EU na bahato ponašanje vlasti

"Oni su za kratko vrijeme pokazali kako urušiti Ustav. Ako su mislili da ćemo biti samo dekor, prevarili su se", rekao je Živković na pres-konferenciji u Skupštini.

53952 pregleda 2021 reakcija 290 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković, kazao je danas da ta stranka u narednom periodu neće učestvovati u plenarnim zasjedanjima Skupštine Crne Gore, radu skupštinskih radnih tijela, te radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

On je naveo da su u DPS-u donijeli tu odluku „zbog bahatog i bezobzirnog ponašanja vladajuće većine“.

„Ne samo tokom aktuelnog zasjedanja Skupštine, već i tokom svih prethodnih mjeseci. Logično bi bilo da od strane predstavnika vladajuće većine dođe ponuda za dijalog. Naprotiv, oni su svojim ponašanjem pokazali kako za kratko vrijeme urušiti Ustav i institucionalnu supstancu Crne Gore, te kako je skrenuti s evropskog puta. Ako neko od predstavnika vladajuće većine misli da ćemo biti samo dekor u Skupštini i da ćemo davati legitimitet za urušavanje ustavnog kapaciteta Crne Gore i njenog evropskog puta – grdno se prevario“, kazao je Živković na pres-konferenciji u Skupštini.

On je naveo da je vladajuća većina odbila ponudu DPS-a o otvaranju razgovora o imenovanju čelnih ljudi u pravosuđu.

„To znači da se vladajuća većina ponaša suprotno onome što su osnovni principi i postulati djelovanja EU. Ovakvo kaubojsko ponašanje imaće adekvatan politički odgovor“, naveo je poslanik DPS-a, dodajući da je izostala reakcija EU na takvo postupanje vlasti.

Živković je istakao da u toj partiji ne strahuju zbog izmjena tužilačkih zakona.

„Nema nikakovog straha i nikakve zebnje ni kod jednog funkcionera DPS-a. Naš rad bio je predmet posmatranja svih državnih organa. Čuli smo izjave Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Ako je neko imao prilike to da čuje, onda je jasno da nismo bili ni u kakvom privilegovanom položaju u odnosu na poziciju SDT-a. Ali, neka se niko ne zanosi ako misli da će nas putem postavljanja političkog tužioca i progoneći političke neistomišljenike dovesti u poziciju da ostanemo bez političkog odgovora. On će biti vrlo jasan i precizan. Imamo političku strategiju za svaki pokušaj vladajuće većine da uruši Ustav Crne Gore“, poručio je Živković, ne precizirajući o kakvom je odgovoru riječ.

Poslanik DPS-a je rekao da su izmjene tužilačkog zakona samo „kap koja je prelila čašu“.

„Imali smo i prije ovoga usvajanje nekih zakonskih rješenja koja nisu bila u saglasju s Ustavom. Imali smo nepoštovanje procedura i Poslovnika Skupštine, zbog čega smo pokrenuli inicijative prema Ustavnom sudu, koji se još uvijek ne oglašava. Crna Gora kreće ka ekonomskom sunovratu, pravni poredak u državi ne postoji, vidimo haotično stanje u zdravstvenom sistemu... To je sasvim dovoljno da ovo bude jedno od upozorenja vladajućoj većini – a ujedno i međunarodnoj zajednici – da mi kao državotvorna i proevropska partija nećemo dozvoliti da nijemo posmatramo kako ti procesi teku pored nas i kako se ugrožava evropski put Crne Gore“, poručio je Živković.

Poslanik DPS-a je rekao da će on i njegove kolege, bez obzira na predstojeći bojkot, nastaviti da dolaze u Skupštinu kako bi obavljali svoje zadatke.

Bonus video: