"jedan od zahtjevnijih sastanaka na kojem su svi mogli da kažu šta su željeli"

Pahor: Zapadni Balkan gledati kao cjelinu u procesu proširenja, morali smo naći kompromis

Pahor je rekao da su na samitu podvukli činjenicu da Brisel mora da gleda na region kao na geopolitičko pitanje

10082 pregleda 3 komentar(a)
Pahor, Foto: Reuters
Pahor, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) na region Zapadnog Balkana treba da gleda kao na cjelinu u procesu proširenja, a države aspiranti da ubrzaju sprovođenje potrebnih reformi, navodi se u deklaraciji koja je danas usvojena na samitu procesa Brdo-Brioni.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je domaćin samita, kazao je da je današnji sastanak na Brdu kod Kranja bio specifičan, ali uspješan.

"Ovo je bio jedan od zahtjevnijih sastanaka na kojem su svi mogli da kažu šta su željeli, ali morali smo naći kompromis", rekao je Pahor na konferenciji za novinare.

On je kazao da je sa samita prvi put upućena poruka EU da treba na region Zapadnog Balkana da gleda kao na cjelinu, a ne kao na pojedinačne kandidate koji pregovaraju.

Pahor je rekao da su na samitu podvukli činjenicu da Brisel mora da gleda na region kao na geopolitičko pitanje.

„Treće što smo poručili je da EU treba da ubrza proces proširenja, ali svjesni i da zemlje regiona moraju da ubrzaju interne reforme“, naglasio je Pahor.

Prema njegovim riječima, ovim je otvoreno novo poglavlje, kako prema EU, tako i u politici regiona.

„Došli smo do zaključaka važnih za građane. Veoma sam zadovoljan dokumentom koji imamo“, naveo je Pahor.

Predjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da su dogovorili tekst deklaracije „koji je kompromis u kojem je neko od nečega morao odustati“.

On je istakao da je tokom današnjeg sastanka bilo određenih nesporazuma.

"Agenda kosovske predsjednice (Vjose) Osmani bila je nešto ambicioznija i zbog protivljenja Srbije neki djelovi morali biti ispušteni. Ja to vidim kao sasvim prihvatljivu cijenu dokumentu koji je dobar", kazao je Milanović.

Milanović
Milanovićfoto: Reuters

On je naglasio da Slovenija i Hrvatska žele da pomognu državama koje su u integracijskom procesu i da je to jedini motiv.

„Motiv nije ni mentorstvo, tutorstvo, niti bilo kakve karijerne komponente, nego da se državama pomogne, jer u tome vidimo i svoj interes“, dodao je Milanović.

On je poručio da bilaterlani problemi koje države, koje su članice inicijative, imaju međusobno neće moći biti riješeni u okviru procesa Brdo-Brioni.

Milanović je istakao da su se danas na samitu bavili pitanjem granica, navodnim non pejperom, a nijesu stvarima koje su od egzistencijalne važnosti za države koje žele postati članice EU.

On smatra da će izbori u Francuskoj, koji će biti održani naredne godine, uticatina na status država kandidata za članstvo u EU više nego mišljenje bilo kojeg komesara.

„Bitno je i da mi osjetimo da države stvarno žele da postanu članice EU. A to je skupo, to košta - politički“, zaključio je hrvatski predsjednik.

Sastanak lidera, kojem je prisustvovao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović, održan je u Sloveniji povodom desete godišnjice procesa Brdo-Brioni.

Radi se o inicijativa koju je Pahor pokrenuo u saradnji s Hrvatskom 2010. godine, i to s ciljem jačanja međusobnog povjerenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu prema EU.

Preporučujemo za Vas