Kašćelan: Crna Gora 21. maja obilježava najvažniji datum u novijoj istoriji

Promjena vlasti na demokratskim izborima i mirna tranzicija, po mišljenju gradonačelnika Cetinja, dokaz su zrelosti društva koje bi "trebalo da se dodatno potrudi i eliminiše iz javne sfere sve pojave koje narušavaju građanski i sekularni koncept Crne Gore"

12460 pregleda 43 reakcija 24 komentar(a)
Kašćelan, Foto: Mediabiro
Kašćelan, Foto: Mediabiro

Crna Gora 21.maja obilježava najvažniji datum u novijoj istoriji u kojem se prepliću sva dostignuća, očekivanja i želje, ali i pečat hiljadugodišnjeg trajanja Crne Gore, kazao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

On je, povodom obilježavanja petnaest godina od obnove nezavisnosti, otvorio panel diskusiju "Crna Gora 15 godina nakon obnove nezavisnosti".

"Samo 15 godina nakon sticanja nezavisnosti, Crna Gora je najuspješnija evropska priča i najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, ponosna članica NATO-a i svih međunarodnih organizacija, dobar susjed i širok dom za sve njene građane. Građanski uređena, sa snažnim osjećajem za prava manjina, ponosna na svoju antifašističku prošlost, naša zemlja je od obnove nezavisnosti gradila imidž brzorastuće i bezbijedne destinacije, koja je sigurna za strane investitore i turiste", rekao je Kašćelan.

On je dodao da je minula godina bila izazovna za Crnu Goru, ne samo zbog pandemije koronavirusa nego i, kako je naveo, zbog političkih dešavanja "koja su na javnu scenu donijela novu političku kulturu i ponašanje"

Promjena vlasti na demokratskim izborima i mirna tranzicija, po mišljenju gradonačelnika Cetinja, dokaz su zrelosti društva koje bi "trebalo da se dodatno potrudi i eliminiše iz javne sfere sve pojave koje narušavaju građanski i sekularni koncept Crne Gore".

"Mi na Cetinju vjerujemo da Crna Gora ima i snage i pameti da odbrani temeljne vrijednosti na kojima počiva. Antifašizam nema alternativu i odbrana tih vrijednosti obaveza je cijelog društva. Naša najveća snaga počiva na našoj multikulturalnosti. Na to moraju da računaju svi oni koji traže pravo prvenstva u odnosu na slobode svih ostalih”, saopštio je Kašćelan.

Bonus video: