EP usvojio izvještaj za CG: Da odgovaraju oni koji su politički odgovorni za zajam od Kine za auto-put

Poslanici u Evropskom parlamentu pozdravili su izričitu posvećenost nove Vlade da nastavi da teži integraciji u EU

57445 pregleda 626 reakcija 130 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP
Ažurirano: 19.05.2021. 20:26h

Evropski parlament usvojio je večeras, u formi Rezolucije, izvještaj o Crnoj Gori izvjestioca Tonina Picule.

Poslanici u Evropskom parlamentu pozdravili su izričitu posvećenost nove Vlade da nastavi da teži integraciji u EU i pohvaljuju napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima.

„Naglašavajući da je od vitalnog značaja da se ne ponište ranija dostignuća u procesu reformi, poslanici podstiču novu Vladu da iskoristi svoj mandat za ubrzavanje reformi povezanih sa EU. Zabrinuti zbog napete političke klime u zemlji, takođe napominju da je otvoren i konstruktivan dijalog između svih političkih i društvenih aktera od ključne važnosti za napredak Crne Gore na putu ka EU", navodi se u saopštenju EP.

Izvještaj je usvojen sa 518 glasova za, 97 glasova protiv i 77 uzdržanih.

Izvjestilac za Crnu Goru u EP Tonino Picula rekao je da se ovim izvještajem potvrđuje snažna podrška Evropskog parlamenta procesu pristupanja Crne Gore EU.

"Takođe podstičemo zemlju - kao vodeću u procesu pridruživanja, da nastavi da ispunjava svoje EU reformske programe, posebno u oblasti vladavine prava. Visoka i rastuća javna podrška članstvu u EU trebalo bi da bude podsticaj crnogorskim zainteresovanim stranama da rade zajedno na ispunjavanju ovog zajedničkog cilja", poručio je Picula.

Evropski parlamentarci pozivaju na evropsku saradnju sa Crnom Gorom u rješavanju problema dezinformacija i sajber i hibridnih prijetnji.

Ukazuju da je Crna Gora sve ranjivija kako njen javni dug raste, posebno prema Kini.

S tim u vezi smatraju da bi Evropska komisija, sa međunarodnim finansijskim institucijama, trebalo da nađe razumno rješenje za podršku fiskalnoj održivosti Crne Gore.

"Pored toga, oni koji su politički odgovorni za vrlo kontroverzni kineski zajam za auto-put Bar-Boljare moraju da odgovaraju", poručuju poslanici u Evropskom parlamentu.

U Izvještaju se podsjeća da nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da sve veći broj crnogorskih građana (76,6 odsto) podržava članstvo države u EU, što je jedna od najviših stopa javne podrške EU u regionu.

"Ovo je jasna poruka novoj Vladi da ljudi žele reforme zasnovane na evropskim vrijednostima", naglašavaju iz EP.

Dodaju da su bilateralne odnose sa Srbijom obilježile tenzije i insistiraju na tome da se svi bilateralni sporovi rješavaju inkluzivnim i nekonfliktnim dijalogom, uz izbjegavanje bilo kog oblika stranog miješanja u domaća pitanja.

Podsjećaju da je pandemija COVID-19 uticala na crnogorsku ekonomiju, čiji se BDP smanjio 14,3 odsto u 2020.

Poslanici Evropskog parlamenta zato pozivaju vlasti da efikasno koristi pomoć EU za ublažavanje uticaja krize.

Takođe apeluju na EU za dalju pomoć kako bi se obezbijedilo da dovoljna količina antikovid vakcina bude dostupna ljudima u svim zemljama Zapadnog Balkana što je prije moguće.

Bonus video: