Lacmanović: Predlog za opoziv Đukanovića opravdan i pravno utemeljen

Đukanovićeva izjava da na mjesto ambasadora ne mogu doći, da nemaju ni moralno pravo da tako nešto očekuju, oni koji su prije 15 godina glasali za ostanak Crne Gore u zajedničkoj državi sa Srbijom, predstavlja grubo kršenje Ustava, Zakona o zabrani diskriminacije, Konvencije o ljudskim pravama i osnovnim slobodama, a sadrži i biće krivičnog djela, istakao je Lacmanović

6374 pregleda 19 komentar(a)
Lacmanović, Foto: Savo Prelević
Lacmanović, Foto: Savo Prelević

Predlog za opoziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića ne samo da je politički opravdan, već je pravno utemeljen i zbog toga ga treba podržati, kazao je borac za zaštitu ljudskih prava Radenko Lacmanović.

Pozvao je sve političke subjekte da podrže predlog o opozivu predsjednika države i daju priliku Ustavnom sudu da se izjasni tim povodom.

Đukanovićeva izjava da na mjesto ambasadora ne mogu doći, da nemaju ni moralno pravo da tako nešto očekuju, oni koji su prije 15 godina glasali za ostanak Crne Gore u zajedničkoj državi sa Srbijom, predstavlja grubo kršenje Ustava, Zakona o zabrani diskriminacije, Konvencije o ljudskim pravama i osnovnim slobodama, a sadrži i biće krivičnog djela, istakao je Lacmanović u izjavi za "Vijesti".

"Prvi čovjek najjače opozicione partije koji se nezasluženo nalazi na mjestu predsjednika države svjesno krši član 7. najvišeg pravnog akta kojim je zabranjeno 'podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu'. Takođe Đukanović zanemaruje i član 8. Ustava kojim je zabranjena 'svaka neposredna ili posredna diskriminacija, po bilo kom osnovu'. Danas, a i prije 15 godina u Crnoj Gori je slobodno sve što Ustavom i zakonom nije zabranjeno. Referendum o državno-pravnom statusu bio je ili je morao biti prilika da se građani slobodno i bez posledica izjasne o budućnosti svoje države. Ovakvim ponašanjem predsjednika države očigledno je da to prije 15 godina nije bio slučaj, te da su posljedice i danas i te kako prisutne po one koji nijesu glasali u skladu sa voljom organizatora tadašnjeg referenduma", naveo je Lacmanović.

Kazao je da se predlagači inicijative s razlogom pozivaju i na član 17 Ustava kojim je propisano: „Prava i slobode ostvaruju se na osnovu Ustava i potvrđenih međunarodnih sporazuma. Svi su pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo“.

"Ne treba zanemariti da Crna Gora garantuje zaštitu prava svim svojim državljanima bez obzira na bilo koje svojstvo, izuzev ukoliko Đukanović nije država zašta se predstavlja tridest godina. Prava koja Đukanović želi da ospori državljanima Crne Gore ne mogu i ne smiju biti ograničena čak ni u ratnom i vanrednom stanju a shodno članu 25. najvišeg pravnog akta. Predsjednik se očito u prazničnoj euforiji zanio pa je zaboravio i Konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, a posebno njene članove 9, 10 i 14. Tim članovima propisano je garantovanje prava na slobodu misli, savjesti, vjerosipovjesti, izražavanje mišljenja i zabrane diskriminacije između ostalog i zbog političkog uvjerenja i stava. Uostalom da su predloženi kandidati za ambasadore koje Đukanović osporava zbog njihovog glasanja na referendumu prije 15 godina bili vođe organizovanih kriminalnih grupa, kao što je to njegov politički ideolog, dosad bi i to krivično djelo zastarjelo ili bi ga odležali, pa bi se slobodno kretali po Crnoj Gori kao neki po Beogradu", dodaje Lacmanović.

Interesantno je, kako je kazao, kako je predsjednik države "prećutao, a možda i odobrio ili podsticao" one u diplomatskoj službi Crne Gore koji su učesnike prošlogodšnjih litija "nazivali ovcama i govedima koje treba spaliti u hramovima."

"S posebnim entuzijazmom je branio opoziv ambasadora koji su takve stavove svojih kolega nagradili ponudom da im plate ionako minimalnu disciplinsku kaznu", ističe Lacmanović.

Zbog ovako drastičnog ugrožavanja ljudskih prava i sloboda, kako je kazao, neophodno je da se oglase predstavnici civilnog sektora, medija, a posebno ombdusman.

"Ovim pozivam sve političke subjekte da predlog o opozivu predsjednika države podrže i daju priliku Ustavnom sudu da se izjasni ovim povodom", zaključio je Lacmanović.

Bonus video: