Abazović: Partiju ionako čekale reforme, olakšana nam je situacija

"Mi želimo pomirenu Crnu Goru, i da radimo stvari koje partije nisu ranije mogle sa urade ili željele da urade”

16352 pregleda 112 reakcija 111 komentar(a)
Abazović, Foto: Screenshot/Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Screenshot/Vlada Crne Gore

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović poručio je da mu je žao zbog načina na koji su članovi Političkog savjeta URE na čelu sa Žarkom Rakčevićem napustili tu partiju, ali tvrdi da im je time olakšana situacija, pred reforme koje su planirali.

“Svakako smo mislili da idemo u reforme. Nama je olakšana situacija. Nema razloga da bilo ko bude u organizaciji ako ne vjeruje”, rekao je Abazović nakon proslave 21. maja na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Abazović kaže i da nova vremena traže nove ljude.

“Nemam ništa loše da kažem, naprotiv, ja sam jako zahvalan, to su moji prijatelji, tu nema dilema. Možda postoji percepcija da se razlikujemo oko nekih pitanja, ja i to doživljavam kao dio unutrašnjeg demokratskog kapaciteta, ali mi ne možemo na podjelama 90-ih da gradimo budućnost. Takva partija nije Građanski pokret URA. To je progresivna partija, koja gleda u budućnosti i želi pomirenu Crnu Goru, i da radimo stvari koje partije nisu ranije mogle sa urade ili željele da urade”, rekao je Abazović.

Abazović je odbacio navode Rakčevića da je ,,urušen građanski koncept URE da je ta partija podlegla ucjenama drugih partnera na vlasti”.

,,Kakvo urušavanje, mislim da je samo ojačan građanski koncept. Mi moramo da se oslobodimo kontaminacije 90-ih. Ako nas neko želi vući u prošlost, to je način kako se slabi građanska Crna Gora.”

Abazović je najavio i pojačanja pred Kongres te partije 4. jula.

,,Građanski pokret URA je osnovan da bi doveo do političkih promjena u Crnoj Gori i on je tu misiju završio 30. avgusta. GP URA od 4. jula treba da radi na tome da izgradi građansko društvo i da Crnu Goru uvede u Evropsku uniju i u tome će uspjeti”, poručuje Abazović.

On tvrdi i da je došlo do otrježnjenja političkih subjekata koji nisu u prethodnom periodu imali ispravan odnos prema državnim institucijama.

“Ja mislim da je to ekstremno veliki napredak. Mislim da niko više neće u Crnj Gori postaviti pitanje ko je premijer Crne Gore, predsjednik Skupštine, hoće li ustati na himnu, neće li ustati. To je dio propagande”, kazao je Abazović.

Bonus video: