zabrinuti zbog tenzija

Palmer: SAD će stalno biti prisutne u Crnoj Gori, važno nam je da vlada bude stabilna

Palmer je ocijenio da u Crnoj Gori postoje duboke podjele i da ona nije jedinstvena u tom pogledu, jer takve podjele postoje širom zapadnog svijeta

16168 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Palmer, Foto: BETAPHOTO
Palmer, Foto: BETAPHOTO

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je povodom 15. godišnjice nezavisnosti Crne Gore da će Sjedinjene Američke Države stalno biti prisutne u našoj zemlji kao saveznik i partner i da je Vašingtonu veoma važno da vlada u Podgorici bude snažna i stabilna.

"Svakako nam je veoma važno, kao savezniku Crne Gore, da ona ima snažnu i stabilnu vladu, da je ona u poziciji da ispunjava obaveze i odgovornosti kao NATO članica, da se suoči sa izazovima kao što su vladavina prava, sloboda medija i transparentnost. I da preduzima odgovarajuće korake da poboljša upravu kako bi mogla da se kvalifikuje za članstvo u EU", rekao je Palmer za Glas Amerike.

On je kazao da u Crnoj Gori svakako postoje duboke podjele i da ona nije jedinstvena u tom pogledu, jer takve podjele postoje širom zapadnog svijeta.

"Aspolutno smo zabrinuti zbog aktuelnih tenzija i radimo sa vladom, opozicijom, civilnim društvom i nezavisnim novinarima da naglasimo američku podršku reformama koje će učvrstiti snažno partnerstvo SAD i Crne Gore", naveo je Palmer.

Kao velike uspjehe Crne Gore u prvih 15 godina od obnove nezavisnosti, Palmer je naveo njen ulazak u NATO, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i to što je "čvrsto na putu ka konačnom pridruživanju Uniji", kao i izgradnju "snažnog, živog multietničkog demokratskog društva".

"Ima još posla, naročito u oblasti vladavine prava. Da bi se kvalifikovala za članstvo u EU, Crna Gora će morati da udvostruči napore u pogledu tog pitanja. Da postigne napredak u vladavini prava, u slobodi medija i da pokaže posvećenost ispunjavanju obaveza kao eventualna članica EU", rekao je Palmer.

O nedavnoj objavi Crne Gore da neće slati pješadijski vod u misiju Kfora, zbog pandemije koronavirusa i nedostatka budžetskih sredstava, Palmer navodi da bi SAD "voljele da Crna Gora, kao NATO saveznica, uradi više i doprinese alijansi".

"To nije samo obaveza koju saveznici imaju prema alijansi, već i oni od toga imaju koristi. Alijansa nije samo format u okviru kojeg se sastajemo i razgovaramo. To je instrument kroz koji zajedno radimo stvari. Zbog toga pozdravljamo doprinose Crne Gore NATO operacijama tokom proteklih godina. Crna Gora je dobar i snažan saveznik", kazao je Palmer.

Na pitanje da li je Vašington razočaran tom odlukom Podgorice, Palmer je rekao da su SAD proteklih godina "pozdravljale i cijenile" doprinose Crne Gore Kforu i da žele da se ti doprinosi nastave.

Povodom novog Zakona o tužilaštvu, zbog čijeg usvajanja je opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića odlučila da bojkotuje rad parlamenta, Palmer kaže da SAD smatraju da je veoma važno da je taj, kao i svi drugi zakoni, u potpunosti usklađen sa očekivanjima i obavezama koje je Crna Gore preuzela prema EU.

"Venecijanska komisija je ponudila određena mišljenja o tom Zakonu. Veoma bismo voljeli da preporuke Komisije budu integrisane u Zakon da bi se osigurala potpuna usklađenost pravnog okvira Crne Gore sa njenim aspiracijama u vezi sa EU", naveo je Palmer.

Dodao je da su SAD više puta stavile do znanja, ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu, da je bojkot izbora i demokratskih institucija loša taktika i da je to loše za demokratiju.

"To smo jasno i snažno ukazali kada su stranke, koje su sada u vladi, bojkotovale parlament. Ohrabrio bih i pozvao DPS da se vrati u parlament i da prihvati svoje obaveze kao dio opozicije, i u pogledu izborne politike i zastupanja onih koji su glasali za njih u crnogorskim demokratskim institucijama", rekao je američki diplomata.

Povodom problema u otplati kineskog kredita, zbog kojih je Crna Gora zatražila pomoć od Evropske unije, Palmer je ukazao na potrebu da sve države na Zapadnom Balkanu, a ne samo Crna Gora, "jasno razmotre i zauzmu najsveobuhvatniji mogući stav o ugovornim obavezama" u koje ulaze sa stranim vladama i zemljama.

"Kina ima istoriju predatorske prakse davanja kredita gdje je zaista iskorišćavala drugu stranu u ugovorima koje su sklopile njene kompanije. Zbog toga je obaveza država na Zapanom Balkanu da budu oprezne u pogledu ugovora o kojima pregovaraju sa zemljama koje su poznate po tim negativnim praksama, ukljućujući ne samo Kinu, već i Rusiju", naveo je.

Na pitanje da li će SAD pomoći Crnoj Gori u otplati kineskog kredita, uzetog 2014. godine radi izgradnje deonice auto-puta Bar-Boljari, Palmer je rekao da je Vašington "uvijek otvoren za razgovore sa partnerima o određenim izazovima s kojima se suočavaju", ali da u ovom trenutku razgovore vode Evropljani i Crna Gora i da treba vidjeti kako će oni biti završeni.

Preporučujemo za Vas