Bečić: Budućnost CG se ne može graditi na mržnji, podjelama, netrpeljivosti i etiketiranju izdajnika

Prema njegovim riječima, da bi Crna Gora istinski bila nezavisna, ona mora pobijediti, sa jedne strane kriminal i korupciju, a sa druge strane podaništvo

11531 pregleda 55 reakcija 55 komentar(a)
Bečić, Foto: Savo Prelević
Bečić, Foto: Savo Prelević

Crna Gora je nezavisna i suverena država, i to više niko nikada neće moći da promijeni, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je u intervjuu za Novu M naveo da ko god bi tako nešto pokušao, imao bi najvećeg protivnika u partiji koju predvodi.

"Moja poruka jeste jasna - Crna Gora jeste nezavisna i suverena zemlja, i to nikada više niko ne može promijeniti. Onaj ko bi i pokušao, imao bi najvećeg protivnika u nama“, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, da bi Crna Gora istinski bila nezavisna, ona mora pobijediti, sa jedne strane kriminal i korupciju, a sa druge strane podaništvo.

To, kako je kazao, mogu da učine samo oni koji ne zavise od bilo kojeg centra moći, oni koji grade mostove saradnje i promovišu zajedništvo, jedinstvo, slogu i pomirenje među ljudima.

Bečić je dodao da je to preduslov da se dođe do ekonomskog, pravnog, moralnog i socijalnog oporavka.

On je istakao da se Crna Gora i njena budućnost ne može graditi na mržnji, podjelama, netrpeljivosti i konstantnom etiketiranju izdajnika.

"Jer mi moramo da saberemo sve ono što je dobro, vrijedno i kvalitetno, unutar Crne Gore, a ima ga definitivno, na svim stranama, u svim društvenim sferama“, rekao je Bečić.

On je kazao da nije čuo u posljednje vrijeme da bilo ko u političkom spektru osporava nešto što je nezavisnost i suverenost Crne Gore.

"Podsjećam vas na sporazum koji smo potpisali nakon parlamentarnih izbora, koji se poštuje i pokazuje da smo govorili istinu i bili iskreni kada smo ga potpisali, sporazum kojim smo jasno trasirali dalji put Crne Gore“, naveo je Bečić.

On je kazao da je za sljedeći četvrtak sazvao sjednicu Skupštine, koja će, kako je rekao, trajati svega par minuta i gdje će ponovo 41 poslanik izglasati izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu.

"Nakon toga će predsjednik države, saglasno Ustavu, biti dužan da ih potpiše, oni će stupiti na snagu i stvoriti pretpostavke za stvaranje uslova za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naveo je Bečić.

Upitan ima li procjenu kada bi se mogla na dnevnom redu naći tačka o smjeni ministra pravde Vladimira Leposavića, on je kazao da sjednica ima veliki broj tačaka, preko 40, a posljednja, kako je uobičajeno, su kadrovska rješenja, odnosi izbori imenovanja i razrešenja.

Bečić je podsjetio da su Demokrate iznijele stav po tom pitanju još prvog dana kada je ono aktuelizovano.

Demokrate su tada, kako je kazao, saopštile da nemaju namjeru da sa jedne strane brane Leposavića, jer kritike su opravdane i na mjestu, a sa druge strane, da ga neće smjenjivati sa Demokratskom partijom socijalista.

"Prosto, zato što postoje određeni principi u politici, postoje određena pitanja koja su predmet odlučivanja onih koji tvore vlast u jednoj zemlji“, naveo je Bečić.

Kako je rekao, izbor Vlade, izbor i razrešenje njenih članova i krupna politička pitanja, jesu nešto oko čega treba da postoji dogovor unutar parlamentarne većine.

Bečić je kazao da je sada teško procijeniti šta će biti do dana pretresa i izjašnjenja i ko će sve učestvovati u radu sjednice.

"Možda će biti nekih novih političkih momenata do tog trenutka unutar parlamentarne većine. Nakon toga naš klub poslanika će, naravno u odnosu na taj momenat koji bude u tom trenutku, zauzeti konačan stav“, naveo je Bečić.

Bonus video: