Bajagić za "Vijesti": Nismo uspjeli da naučimo iz grešaka

Bajagić kaže da je od obnove nezavisnosti bilo pozitivnih pomaka, posebno u razvoju turizma, ali da su ih “nadjačale” afere

21300 pregleda 154 reakcija 7 komentar(a)
Bajagić, Foto: Svetlana Mandić
Bajagić, Foto: Svetlana Mandić

Mijuško Bajagić, najdugovječniji predsjednik neke opštine u Crnoj Gori, smatra da se period prije i poslije 21. maja 2006. godine najbolje može opisati sa pozicije Plužina, opštine na čijem čelu se nalazi od 1998. godine.

On kaže da je u Plužinama samo u privredi bilo zaposleno više od 1.200 radnika, da je opština bila funkcionalna, a da sada u privredi nije ostalo ni 200 radnika.

“Iako je bilo teško devedesetih, pa i u prvoj deceniji 21. vijeka, ništa manje nije teško ni danas, kada nema mogućnosti da se pokrene nijedna grana privrede koja ostvaruje prihod. Tako se Piva se sjetom sjeća FEP-a, Pilane, Poljoprivrednog kombinata, UTP-a... Nestankom tih preduzeća teškoće su samo postale istaknutije i problematičnije za njihovo rješavanje. Ukoliko se bilo šta ne uradi sa ovim i sličnim privrednim subjektima sjevera, teško da ćemo se sretati sa lakšim trenucima i moći da govorimo o njima”, kaže za “Vijesti” Bajagić.

Razvoj čitavog svijeta: tehnološki, civilizacijski, inovativni, društveni, naučni, nije nas zaobišao, napredovali smo i donekle pratimo korak razvijenih zemalja, ali ekonomski ropac u kome se nalazimo već više od 30 godina i koji se direktno odražava na socijalno stanje velikog dijela stanovništva, ne daje nam za pravo da možemo pisati pohvalne pjesme o Crnoj Gori kao državi prosperiteta

On je, kako kaže, došao na čelo Opštine onda kada je bio “težak period za najobičnije preživljavanje, a kamoli za početak sprovođenja politike vlasti u lokalnoj upravi”.

“Društveno-politička situacija je bila izuzetno teška, daleko od optimistične za običnog građanina, a kamoli za nekog ko je trebalo da rukovodi jednom lokalnom upravom koja je bila skromnog budžeta, a sa velikim potrebama koje su se prvenstveno odnosile na infrastrukturu. Sama činjenica da smo dobili vlast u opštini koja je predstavljala opoziciju državnoj vlasti, u startu se odnos države prema nama negativno reflektovao što se zadržalo i do 2020. godine”.

Opština Plužine
Opština Plužinefoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, osnovno obilježje i prije i poslije referenduma je težak period i loše socio-ekonomsko stanje, posebno za običnog građanina-radnika.

“Kao društvo nismo uspjeli da naučimo iz grešaka koje smo imali tokom devedesetih pa smo ih u manjoj ili većoj mjeri pravili kako do 2006. godine, tako i do danas. Razvoj čitavog svijeta: tehnološki, civilizacijski, inovativni, društveni, naučni, nije nas zaobišao, napredovali smo i donekle pratimo korak razvijenih zemalja, ali ekonomski ropac u kome se nalazimo već više od 30 godina i koji se direktno odražava na socijalno stanje velikog dijela stanovništva, ne daje nam za pravo da možemo pisati pohvalne pjesme o Crnoj Gori kao državi prosperiteta”, smatra Bajagić.

Navodi da je od obnove nezavisnosti do danas bilo pozitivnih pomaka, posebno u razvoju turizma, ali da su ih “nadjačale” afere koje “lebde iznad gotovo svake ozbiljnije investicije u Crnoj Gori”.

“Kada imamo državu gdje je više siromašnih nego bogatih, moramo se složiti da je bilo dobrog, ali za pojedince. Pa tako tog dobrog je dakle dosta manje. Loše je bilo, i nikad se ne može izbrisati, uništenje privrede koju je Crna Gora imala, u kojoj je veliki broj građana radio i ostvarivao dobre prihode. Dok je ta privreda postojala, jaz između bogatih i siromašnh je bio mali. Danas taj srednji sloj gotovo da i ne postoji. Za to je kriva politika koja je vođena i prije i poslije referenduma”, kategoričan je prvi čovjek Opštine Plužine koji naredne godine ide u zasluženu penziju.

Volio bi, kaže, da bude optimista i da govori o boljoj budućnosti, ali boji se da “sve teške godine iza nas, dolaze na naplatu”. “Jako težak period je pred Crnom Gorom. Prevazići tešku ekonomsku situaciju zaista predstavlja ozbiljnu enigmu za Vladu. Nadam se da će imati znanja i umjeća da to uradi, jer od njih to narod i očekuje. Naslušali smo se obećanja i lijepih riječi o blagostanju, sad bi dobro bilo da se od toga nešto i ostvari. Sigurno da se nadam da će tako i biti, jer posle ovoliko godina borbe za opstanak narod to i zaslužuje”.

Podjele nikom ne donose dobro

U Crnoj Gori, smatra Bajagić, podjele nikada nijesu nestale, ali se nada da će ih zdrav razum pobijediti.

“Od istorijskih korijena do današnjeg dana vidljivi su rukopisi inicijatora tih podjela, kao i razlozi zbog koji se stvaraju. Najteže, i čini mi se najintezivnije, podjele bile su kada je tokom prethodne godine inteziviran pokušaj otimanja crkvene imovine i u konačnom crkve. Nego, u tom slučaju je presudila značajna većina koja nije dozvolila da se taj naum završi. Podjele nikom ne donose dobro. Svi smo mi prije svega ljudi, pa tek onda možemo biti na drugi način dijeljeni. Svi imamo svoje vrijednosti i mane i moramo ih prepoznavati i poštovati i kod drugih. Nadam se da će emancipacija i zdrav razum preovladati, pa da će podjele ostati iza nas”.

Za 23 godine na čelu Opštine preporučili su me rezultati

Plužine se od ostalih opština u Crnoj Gori razlikuju ne samo po činjenici da imaju najdugovječnijeg predsjednika, već i po broju akademaca, brani, parku prirode…

“Piva ima najviše doktora nauka u Crnoj Gori, jednu od najvećih čeonih brana u Evropi - Hidroelektranu ‘Piva’, prvi proglašeni park prirode u Crnoj Gori i još puno toga što drugi nemaju i što nas razlikuje od mnogih, možda i šire od granica Crne Gore. Činjenica je da sam najdugovječniji predsjednik neke opštine u Crnoj Gori. Razloge za to možemo pronaći u odgovornom radu čitave lokalne uprave i lokalnih preduzeća koja prepoznaju potrebe i zahtjeve lokalnog stanovništva i iste kvalitetno servisira. Kroz naše ostvarene dobre rezultate iz mandata u mandat stizao je i predlog članova opštinskog odbora i partijskih organa da me predlože za predsjednika i do toga da budem dugo godina na ovoj poziciji”, ističe Bajagić.

Nezaposlenost i migracije stanovništva najveći problem

Bajagić ne zaboravlja ni koji to problemi tište opštinu kojom rukovodi 23 godine.

“Plužine, kao i svaki grad na sjeveru, opterećene su nezaposlenošću, migracijom i smanjenjem broja stanovništva. Koliko je u našoj moći mi se borimo protiv toga, ali bez jake podrške države i njenog energičnog učešća tesko da ćemo moći izaći na kraj sa tim ključnim problemom. S druge strane, Plužine se infrastukturno izgrađuju, unapređuje se turistička ponuda, pruža se podrška za poljoprivredu, činimo sve što će nam, vjerujem za par godina, dati rezultat a to je infrastrukturno sređena opština sa jasnim mogućnostima za razvoj turizma i poljoprivrede”.

Bonus video: