Da li budvanska vlast funkcioniše: Dogovor ili izbori

“Vijestima” je Opštini saopšteno da će nedolazak na kolegijum smatrati kao kršenje radne obaveze, ali i da bi to bila jasna poruka o, kako su istakli, političkoj korupciji stranke čiji se kadar ne pojavi

16514 pregleda 21 komentar(a)
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović

Da li budvanska vlast funkcioniše ili zaista predstoje novi lokalni izbori, biće izvjesnije nakon ishoda današnjeg kolegijuma koji je zakazao gradonačelnik Marko Bato Carević.

Riječ je o prvom kolegijumu nove gradske uprave koja se praktično nakon pola godine od konstituisanja ponovo našla u dubokoj krizi.

“Vijestima” je Opštini saopšteno da će nedolazak na kolegijum smatrati kao kršenje radne obaveze, ali i da bi to bila jasna poruka o, kako su istakli, političkoj korupciji stranke čiji se kadar ne pojavi.

Carević je uputio dopis svim sekretarima sekretarijata i načelnicima opštinskih službi, iz redova svih političkih partija na vlasti, da se sastanu kako bi se unaprijedilo funkcionisanje lokalne uprave.

Poziv je uslijedio nakon što je prije deset dana 11 odbornika iz redova Demokrata Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Prave Budve podnijelo inicijativu i onemogućilo odžavanje sjednice lokalnog parlamenta, nezadovoljni načinom na koji gradom upravlja Carević.

Gradonačelnik je tada optužen za samovolju i vaninstitucionalno djelovanje.

Careviću se spočitava i to što nije održao nijedan kolegijum.

Iako je prethodnih dana pokušano smirivanje strasti, animozitet između dvije strane je samo produbljen. Takozvani treći blok - PzP, SNP i Prava Crna Gora, koji su dio koalicije “Za budućnost Budve” koju je predvodio Carević, praktično su jasno stavile do znanja da ne podržavaju gradonačelnikove postupke.

Oni su čak i zatražili da se sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja, čije odlaganje su tražili, “skine” i odluka o milionskoj razmjeni nekretnina između Opštine Budva i tivatske firme “Velja voda lux” koju je prvi čovjek Budve predložio.

Sa druge strane, razbuktao se i medijski “rat” između šefa parlamenta Krsta Radovića (Demokrate) i Carevića, a pljuštale su međusobne optužbe za nerad i nepoznavanje rada lokalne uprave...

Sve je počelo kada je Komisija za praćenje planske dokumentacije na prostoru opštine Budva, na čije se mišljenje pozvao Carević kada je ministru ekologije, prostornog planiranj i urbanizma Ratku Mitroviću uputio dopis da je pogrešno donositi odluku o uvođenju moratorijuma na gradnju u Budvi i Bečićima do izrade prostornog urbanistčkog plana. Radović se tada oglasio i pozvao Carevića da kaže o kakvoj se komisiji rad, jer on i odbornici ne znaju da ona postoji.

Carević je odgovorio da komisija postoji dvije godine i da bi Radović, da je čitao materijal za sjednicu, znao za nju. Istakao je i da u njoj sjedi kadar Demokrata.

Uslijedile su oštre prmjedbe i optužbe na relaciji čelnih ljudi Opštine i Skupštine, pa se praktično, poslije godinu, ponovo rabuktao “rat” na relaciji Demokrate - Nova sprska demokratija. I prije godinu dvije partije su se međusobno optuživale, Carević pozivao da podnese ostavku, a Radović je nudio, ali je sve splasnulo nakon što je DPS nasilno preuzeo vlast u Budvi...

Sada se ponovo dešavaju iste stvari, s tim da Carević više nema ni podršku u svojoj koaliciji, jer treći blok javno ističe da je nezadovoljan radom gradonačelnika.

Iako nema javnih poruka da bi Carević trebalo da podnese ostavku, očigledno je da je to stav 11 odbornika.

Najnoviji sukobi dešavaju se u vrijeme kada nova gradska uprava namjerava da obilježi godišnjicu junskih političkih nemira u Budvi, kada je došlo do nasilne smjene vlasti uz političku korupciju.

Kolegijumi problem i tokom prvog Carevićevog mandata

Carević je i tokom prvog mandata imao problema sa održavanjem kolegijuma - prvi je neslavno okončan jer su ga napustili tada funkcioneri Demokrata, sekretari i načelnici službi, u znak protesta jer je gradonačelnik za savjetnicu imenovao Jelenu Baštricu, funkcionerku DPS-a, nekadašnju šeficu kabineta Lazara Rađenovića.

Carević je tada optužio Demokrate za opstrukciju.

Do smirivanja strasti nikada nije došlo, pluštale su optužbe sa obje strane, uglavnom po kuloarima, ali nerijetko i saopštenjima, a koalicija nikada nije profunkcionisala.

Bonus video: