Poslanice DPS: Ivanović u retrogradnom zanosu pokazao kakva je budućnost žena u Crnoj Gori

"Ovim je Crna Gora, pored fenomena da tradicionalno žene nemaju pravo na nasljedstvo govorom vlasti dodala i još jedan fenomen gubljenja prava na rođenje", kazale su poslanice DPS

9487 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Jučerašnjom izjavom o odobravanju selektivnih abortusa, poslanik vladajuće većine je u svom punom retrogradnom zanosu pokazao kakva je budućnost žena u Crnoj Gori. Žene su u Crnoj Gori očigledno nepoželjne.

To piše u saopštenju koje potpisuju Poslanice Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) povodom izjave poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Dragana Ivanovića koji je selektivne abortuse nazvao projektom "koji ja ovako iskreno osuđujem, ali to je ono što je pravo svakog građanina da on utiče na reprodukciju i pol svoje djece. Normalno tehnika je danas u Crnoj Gori i u svijetu takva da i to može da se dešava".

Poslanice DPS-a ističu da su kroz različite vremenske epohe ženama bila zabranjena različita prava, pravo glasa, pravo na rad, pravo na imovinu...

"A od danas bi da se pita poslanik Ivanović bilo legitimno zabraniti im i da se rode. Ovim je Crna Gora, pored fenomena da tradicionalno žene nemaju pravo na nasljedstvo govorom vlasti dodala i još jedan fenomen gubljenja prava na rođenje. Žene su se izborile na pravo abortusa, mnoge učene žene su doprinijele razvoju nauke koja nam omogućava rano otkrivanje bolesti u trudnoći, međutim, vajni poznavalac ženskih prava smatra da je nauka napredovala kako bi Crnogorci imali pravo samo na sinove", piše u saopštenju.

"Gospodine Ivanoviću, u Crnoj Gori se ciljano u posljednjih 15 godina rađa u prosjeku 300 djevojčica manje godišnje. Skoro 10 odsto djece ne dočeka rođenje samo zato što su djevojčice. Da li ste svjesni važnosti izgovorene javne riječi, nažalost sa pozicije vlasti, posebno na ovu temu? Da li je namjera vaše vladajuće većine da nakon što ste prevarili majke s troje djece uvedete pravo samo majkama koje rode sinove?", pitaju poslanice DPS-a.

Ističu da su sigurne da građani Crne Gore svakodnevno vide efekte ove pogubne politike, te da je njihova obaveza da na ovakve ispade reaguju jer je govor ovakve vrste sraman i vrijeđa osjećanje svake žene u Crnoj Gori, bez obzira na to kojoj politici pripada.

"Svaka žena u Crnoj Gori jeste i mora biti poželjna", zaključile su poslanice.

Bonus video: