Raščanin: Borba žena za jednaka prava u svijetu i u Crnoj Gori još uvijek traje.

"Svjedoci smo svih poteškoća sa kojima se one suočavaju, prilikom zapošljavanja, prilikom nasljeđivanja itd, te da prava koja su im zakonima garantovana u tim segmentima još uvijek u potpunosti ne ostvaruju, ali je poslanik Ivanović otišao korak dalje - podržavajući ideju kojoj bismo im, u zavisnosti od nečije volje, zabranili i da se rode", kazala je Raščanin

5813 pregleda 0 komentar(a)
Raščanin, Foto: Socijaldemokrate
Raščanin, Foto: Socijaldemokrate

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore najoštrije osuđuje retrogradne izjave poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Dragana Ivanovića kojima je u Parlamentu opravdao sprovođenje selektivnih abortusa navodeći kako roditelji imaju pravo da odlučuju o polu svog djeteta, kazala je Ivana Raščanin, predsjednica odbora Foruma žena Glavnog grada.

Ivanovića je selektivne abortuse nazvao projektom "koji ja ovako iskreno osuđujem, ali to je ono što je pravo svakog građanina da on utiče na reprodukciju i pol svoje djece. Normalno tehnika je danas u Crnoj Gori i u svijetu takva da i to može da se dešava".

"Zaista smo zapanjeni činjenicom da se, i kada je ovo pitanje na dnevnom redu, vraćamo desetinama i stotinama godina unazad, te da i dalje imamo predstavnike naroda koji javno iznose ovakve retrogradne stavove. Borba žena za jednaka prava u svijetu i u Crnoj Gori još uvijek traje. Svjedoci smo svih poteškoća sa kojima se one suočavaju, prilikom zapošljavanja, prilikom nasljeđivanja itd, te da prava koja su im zakonima garantovana u tim segmentima još uvijek u potpunosti ne ostvaruju, ali je poslanik Ivanović otišao korak dalje - podržavajući ideju kojoj bismo im, u zavisnosti od nečije volje, zabranili i da se rode", kazala je Raščanin.

Ona je Ivanoviću poručili da žene, u konkretnom slučaju ženska djeca nijesu ništa manje vrijedna od muške.

"Da svaki zdravorazuman roditelj podjednaku ljubav, pažnju i njegu daje svakom djetetu, bez obzira na njegov pol, a kamoli da mu padne na pamet da ne dozvoli rođenje sopstvenog djeteta jer je ono ženskog pola. Upravo zbog ovakvih javno iznesenih stavova političara, žene u Crnoj Gori se i danas suočavaju sa brojnim poteškoćama izazvanim diskriminacijom po osnovu pola", tvrdi Raščanin.

Ona apeluje na Ivanovića, kao nosioca visoke funkcije poslanika u crnogorskom Parlamentu, da se suzdrži "retrogradnih izjava i da svojim radom doprinese postizanju jednakosti svih u Crnoj Gori, bez obzira na bilo koje razlike, što podrazumijeva i razlike u polu".

Bonus video: