Anđelić: Izjava Ivanovića kojom se afirmiše pravo na selektivni abortus veoma opasna i za osudu

"Koliko smo god bili spremni da se dobronamjerno odnesemo prema promjenama koje su se desile 30. avgusta, izjava poslanika Ivanovića je dokaz da neznanje vladajuće strukture, ovom prilikom apostrofirano s rodnog aspekta, predstavlja ozbiljnu prepreku daljem progresu društva"

2553 pregleda 3 komentar(a)
Anđelić, Foto: SDP
Anđelić, Foto: SDP

Izjava šefa Kluba poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Dragana Ivanovića kojom se afirmiše pravo na selektivni abortus po osnovu pola gruba je i veoma opasna kvalifikacija koja zavrjeđuje osudu cjelokupne javnosti i pokazatelj je da su retrogradni pogledi na ove teme i dalje nažalost široko rasprostranjeni u Crnoj Gori, saopštila je danas Dragica Anđelić, predsjednica Foruma žena Socijaldemokratske partije (SDP).

"Treba podsjetiti da je Crna Gora u samom vrhu država u kojima se godinama sprovode abortusi zasnovani na preferenciji rađanja djeteta muškog pola uz Kinu, Indiju, Koreju, Vijetnam, Tunis, Albaniju i Azerbejdžan. O pogubnosti ove politike najbolje govori statistika iz Kine gdje je politika jednog djeteta dovela do najniže stope plodnosti u svijetu i spriječila rađanje zmeđu 200-400 miliona djece, koja su dominantno bila ženskog pola. Sve ovo implicira da je neophodno raditi na podizanju svijesti o problemu selektivnih abortusa i ponuditi ozbiljne mjere koje će se pozabaviti istim umjesto propagiranja ozvaničeno pogubne politike", istakla je Anđelić.

Ona je dodala da je 2020. godinu Crna Gora završila sa negativnim prirodnim priraštajem prvi put od Drugog svjetskog rata, od kada se vodi ova vrsta statistike.

"Nezavisno od uticaja pandemije koronavirusa ovaj trend u Crnoj Gori je prisutan već duže vremena. U posljednjoj deceniji prirodni priraštaj je u Crnoj Gori opao čak četiri i po puta dok je očekivan trend da će Crna Gora za sljedećih pet do šest godina ući u grupu zemalja u kojima godišnje više ljudi umre nego što se rodi. Negativan prirodni priraštaj zabilježen je u 17 od ukupno 24 opštine u Crnoj Gori. Za državu od 600.000 stanovnika ovakvi podaci su alarmantni", rekla je Anđelić.

Po njenim riječima, takođe, podaci pokazuju da je u Crnoj Gori, već godinama, veći broj rođenih dječaka u odnosu na djevojčice.

"Koliko smo god bili spremni da se dobronamjerno odnesemo prema promjenama koje su se desile 30. avgusta, izjava poslanika Ivanovića je dokaz da neznanje vladajuće strukture, ovom prilikom apostrofirano s rodnog aspekta, predstavlja ozbiljnu prepreku daljem progresu društva. Aktuelizirajući ovu problematiku poslanik Ivanović iznio je stav koji je kontra svim dostignutim standardima ljudskih prava i podstrekuje selektivni abortus zbog kojeg smo vrlo često bili predmet osude u regionu, a da ne govorimo kako na ovu problematiku gledaju razvijene demokratije", zaključila je Anđelić.

Bonus video: