Poslanici pozvali na bolju raspodjelu sredstava Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava

Poslanica Demokrata Tamara Vujović se osvrnula na to što je 2020. godine podržano od 348 - 196 projekata sa tranšom na proljeće, dok je tranša nova 2019. godine izvšena na jesen i proljeće za 190 projekata sa oko milion eura, te da je indikativno postupanje Fonda u izbornoj godini

3240 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Među osobama kojima su raspodijeljena sredstava za projekte Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2019. i 2020. godinu ima onih koji su visoki lokalni i javni funkcioneri bivše vlasti što dovodi u pitanje proces raspodjele novca građana.

Ovo je kazao poslanik Demokrata tokom Četvrte sjednice Prvog redovnog zasijedanja prilikom pretresa Izvještaja o radu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava za 2019. i 2020. godinu.

"Ovaj proces mora biti usmjeren na NVO, na slobodno društvo, na stvaraoce, kako bi fond u pravom smislu bio podrška aktivnostima za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava... Ono što se u izvještajima da primijetiti broj prijavljenih i odobrenih projekata po opštinama za 2019. i 2020. godinu, odmah poslije Podgorice je Rožaje, da ne budem pogrešno shvaćen, meni ej drago da u Rožajama ima dosta kreativnih stvaralaca i vjerujem pošto su direktori u ovom periodu bili iz Rožaja da ima i lokal patriotizma, međutim, moramo raditi na ravnomjernijoj raspodjeli sredstava. Pretpostavljam da ćete reći da poslije Podgorice Rožaje ima najviše prijavljenih projekata i da je to jedan od razloga. Ona je zadatak Fonda je edukacija i animacija ostalih opština", kazao je Ćeman.

On je pozvao Fonda da radi na smanjivanju nacionalističkih tenzija.

Poslanica koalicije "Crno na bijelo" Božena Jelušić kazala je da je izvještaj preopširan i da bi trebao postojati koncizniji. Ona je istakla da je srazmjerno malo projekata Roma u odnosu na ostale manjinske narode i da mora da ima afirmativne akcije Fonda prema Romima.

"Za buduće vrijeme pitam se o postojanju strategije, koja bi na neki način bila usmjeravajuća, bez obzira što se nastoji stvoriti jedan poliperspektivizam i sva moguća raznolikost u pristupu u projektima razne ideje, koji bi mogli da vode potencijalne korisnike i da obezbijede jedan drugačiji vid kredibiliteta, znamo koje su to smjernice koje se tiču kulturnih poliitka prije svega i smanjenje distance između većinskih i eventualno nekog od manjinskih naroda. Ovo sam rekla jer sam vidjela u izvještaju vidjeli veliki broj odbijenih projekata, pa se pitam da li su planirani edukacije za pisce projekata, koji bi na taj način mogli da ostvare veći pristup sredstvima", rekla je Jelušić.

Poslanica Demokrata Tamara Vujović se osvrnula na to što je 2020. godine podržano od 348 - 196 projekata sa tranšom na proljeće, dok je tranša nova 2019. godine izvšena na jesen i proljeće za 190 projekata sa oko milion eura, te da je indikativno postupanje Fonda u izbornoj godini.

"Nadam se da ovo što je u izbornoj godini iznos sredstava i broj podržanih projekata povećan nije u korelaciji političkim ciljevima tada vladajuće koaliicje, ali je indikativno da je 2019. godine ova raspodjela bila u dvije tranše na proljeće i jesen, a 2020. godine ovaj kompletan iznos je uplaćen u proljeće od milion i 128 hiljada eura. Primjetan je visok broj žalbi na raspodjelu sredstava, a upravni odbor je odbio svaku kao neosnovanu, pritom se ne navode razlozi neosnovanosti",kazala je Vujović.

Ona je kazala i da je kirija od 1.600 eura za kiriju prostorija u kojima se nalazi Fond visoka, kao i njihove zarade.

Vujović se osvnula i na raspodjelu sredstava za romsku zajednicu: "Za projekte opredijeljnje romskoj i egipćanskoj zajednici, moj osvrt je da su većinski dobijali sredstva rodbinski blisko vezane predsjedniku romskog savjeta koji je član izvršnog odbora DPS-a. Organizacija koje su dobijale da promovišu romsku i egipćansku politiku nijesu transparentne u radu, ovdje navodim potrebu za kvalitetnim monitoringom Fonda koji mora da bude nezavistan i objektivan, ovi projekti pažljivije gledano ne doprinose suštinski onome što su proklamovani ciljevi Fonda, već samo formalno", rekla je Vujović.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je kazao da je pravo na kulturu elementarno i neotuđivo koje treba sačuvati.

"Moramo očuvati te vrijednosti tako što ćemo ih promovisati, ne tako što ćemo ih prisvajati. Sve drugačije će da izazove netrpeljivost, odnosno nestanak određenih kultura. Imamo nažalost i zloupotrebu kultura i tradicije naroda, pa tako razni populisti u pravcu sijanje netrpeljivosti prema drugom narodu. zato se treba pripaziti prilikom promovisanja određenih kultura", rekao je Ibrahimović.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović je istakao da saradnja sa Javnim servisom i Fondom mora biti na mogo višem nivou u cilju promovije manjinskih naroda.

Poslanik prave Crne Gore Marko Milačić je kazao da izvještaj fonda je najbolji primjer korupcije i segregacije jednog naroda.

"Podaci koje ste Vi nama dali za 2019. i 2020. godinu najbolje pokazuju kakav je odnos ove države prema Srbima u ovoj državi. Ovo je šokantno. kada pogledamo broj prijavljenih i podržanih po nacionalnih zajednica vidimo da je albanski korpus prijavio 46, podržano 26 projekata, što znači da je podržano 56 odsto projekata, sadu ću u procentima: bošnjački narod 64 odsto, hrvatski 66 odsto, muslimanski 42, romski 68, a srpski 31 odsto. Dakle, Vi ste podržali projetke srpskog naroda druplo manje nego bošnjačkog, duplo manje nego hrvatskog, skoro duplo manje nego albanskog, značajno manje nego muslimanskog", kazao je Milačić i dodao da je srpski narod mnogobrojniji u odnosu na druge narode, a da je u iznosu novca mnogo manje dobio u odnosu na druge narode, iako kroz poreze više Srbi plaćaju.

Milačić je istakao da je to najbolji primjer šta je radio DPS da bi održao naklonost koalicionih partnera.

Ibrahimović je demantovao nave Milačića i istakao da se projekti ne odboravaju prema procentima, nego prema kvalitetu.

"Mene raduje da se u onim sredinama gdje su manjinski narodi malobrojniji, dobili više projakta. Pa cilj Fonda je to ako se bolje ne upoznamo, uvijek ćemo biti podložni populizmu i unoženju mržnje i ksenofobije, a poslije toga i do gubljenja ljudkih života", kazao je Ibrahimović i dodao je da je cilj Fonda da promoviše inkluzivnost.

Poslanik demokratskog fronta Slaven Radunović je kazao da je politika partija koju je i on propagio da Srbi ne uzimaju novac kroz Fonda, kako time ne bi prihvatili da su manjine, ali su umjesto toga prihvatili borbu za ravnopravnost.

"Mislim da Srbi kao istorijski i tradicionalni narod ovdje, koji je osnivač ove države ne treba da se miješamo u taj fond i da uzimamo stvarnim manjinama ovaj novac, mislim da ne treba, ima načina, evo nema više režima Mila Đukanovića, kako bi kulturne i sve druge potrebe zadovoljili kao pripadnici crnogorske nacije, mi zajedno činimo više od 70 odsto stanovništva. Nadam se da ih uopšte neće biti u budućem izvještaju jer ih ima procentualno dosta", kazao je Radunović uz želje za više novca za manjinske narode.

U završnom govoru direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje maninskih prava Emir Dacić je kazao da je nastup Milačića bio bombastičan kao da se nešto dešava, ali da se ne dešava ništa posebno.

"Do današnjeg dana srpski savjet, odnosno projekti srpske nacionalne manjine, ako možemo tako da kažemo, jer su se prijavljivali, (od osnivanja Fonda do ovog momenta je iz Fonda za manjine dobio tri miliona i 107 hiljada eura sredstava, što je četiri ili pet puta više od nekih drugih nacionalnih zajednica... Gdje ste bili tada kad su se ta sredstva dodjeljivala po nekoliko stotina hiljada, što nema ništa sporno (oko dodjele sredstava), da se tad javite za segregaciju i diskriminaciju, možda ste se mogli javiti za Rome koji su dobili, pa nekoliko desetina hiljada. Svi milioni su korišćeni za finansiranje srpske televizije, srpkog portala, srpkih novina i srpskog radija... Dakle, ja ne mogu da vjerujem šta se Vi (Milačiću) iznijeli... Vi ste pričali za 2019. i 2020. godinu, ali u međuvremenu je donijet zakon prema kojem ne mogu da konkurišu sredstva kod fonda i to je jedini razlog zbog kojeg srpski nacionalni savjet ima značajno manje sredstava", rekao je Dacić.

On se zahvalio poslanicima na sugestijama i istakao da ima dosta kvalitetnih i dobrih projekata koji su doprinijeli očuvanju kulture nacionalnih manjina.

Bonus video: