Devet mjeseci poslanici ne biraju sudije Ustavnog suda

Ustavni odbor nije ni saslušao kandidate koji su se javili na oglas 5. avgusta 2020.

16916 pregleda 13 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: BORIS PEJOVIC
Ivica Stanković, Foto: BORIS PEJOVIC

Gotovo devet mjeseci je prošlo od kako je u Skupštini pokrenuta procedura za izbor dvoje sudija Ustavnog suda (US), koji zbog sporosti ili nezainteresovanosti poslanika već tri mjeseca radi u okrnjenom sastavu.

Iako je za izbor dvoje sudija potrebna dvotrećinska podrška koja sada nije ni izvjesna, do glasanja se nije ni došlo jer su poslanici stali još na prvoj stepenici u proceduri.

Nadležni Ustavni odbor nije ni saslušao kandidate koji su se javili na oglas 5. avgusta prošle godine, a zašto je tako, juče nijesmo odbili odgovor od predsjednice Simonide Kordić (Nova).

Ni iz Ustavnog suda nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim da li otežano funkcionišu nakon penzionisanja dvoje kolega i da li imaju informacije iz Skupštine kada bi njihovi nasljednici mogli biti izabrani.

Mjesta u Ustavnom sudu su upražnjena, jer su uslove za starosnu penziju stekli Mevlida Muratović 9. februara, a Hamdija Šarkinović 5. januara ove godine. O tome je blagovremeno, još u ljeto 2020. predsedavajuća sutkinja Desanka Lopičić obavijestila poslanike, poslavši im dopis na osnovu koga je i raspisan oglas.

Na konkurs za izbor dvoje sudija Ustavnog suda prijavilo se 12 kandidata, među kojima sudije Višeg suda u Podgorici Mirjana Popović i Ranko Vukić, zamjenica ombudsmana Zdenka Perović, rukovoditeljka odjeljenja za ustavne žalbe u Ustavnom sudu Jadranka Novaković, kao i savjetnik u tom sudu Ivan Radojičić, advokati Kasim Dizdarević, Nikola Medojević i Sulejman Guči, bivša direktorica Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravde Marijana Laković Drašković, Enesa Rastoder, načelnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i Jadranka Joksimović, biša šefica Sekretarijata za opštu upravu Opštine Tivat.

Na sjednici 9. aprila ove godine Ustavni odbor nije razmatrao izvještaj Komisije za izbor dvoje sudija Ustavnog suda jer nije stigao u Skupštinu. Komisija je trebalo da razmotri formalnu ispravnost kandidatura.

Da bi neko konkurisao, treba da bude ugledni pravnik i da ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Ustavni sud treba da ima sedmoro sudija koji odlučuju većinom glasova od ukupnog broja, odnosno sa četiri glasa. Trenutno Sud ima pet sudija.

Za izbor sudija Ustavnog suda je potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini, koje sada nema. Za to će biti potreban konsenzus poslanika vlasti sa kolegama iz opozicije, kao i prilikom ranijih izbora.

Evropski parlament nedavno je podsjetio crnogorske kolege na potrebu političkog dijaloga, koji će biti neophodan i za izbore u pravosuđu.

Predsjednik skupštine Aleksa Bečić najavio je da će pokrenuti parlamentrani dijalog.

Stanković od juče može u starosnu penziju

V. d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković juče je stekao uslov za starosnu penziju. Njegov petogodišnji mandat istekao je 7. oktobra 2019. a od tada je odlukom Tužilačkog savjeta on v. d. VDT-a.

Izbor novog VDT-a treba da omoguće izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kojima se mijenja odnos snaga u Tužilačkom savjetu (TS) i stvaraju mogućnosti za smjenu rukovodilaca tužilaštva - od Vrhovnog, preko Specijalnog do osnovnih. Predsjednik države Milo Đukanović je izmjene zakona vratio parlamentu i o njemu će se poslanici ponovo izjasniti 27. maja. Kada zakon počne da važi, TS može imenovati v. d. vrhovnog tužioca iz redova pravnika i van Državnog tužilaštva.

Stanković po zakonu može ostati na sadašnjoj poziciji još mjesec nakon sticanja uslova za penziju.

Bonus video: