Bilčik: EU očekuje od kandidata za članstvo da uvedu sankcije Bjelorusiji

Bilčik je rekao da je otmica evropskog aviona pod Lukašenkovim lažnim izgovorima "daleko preko neprihvatljivog" i da predstavlja "akt državnog terorizma"

8990 pregleda 19 komentar(a)
Bilčik, Foto: Luka Zeković
Bilčik, Foto: Luka Zeković

Šef Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik izjavio je da Evropska unija očekuje da zemlje kandidati za članstvo u Uniji, u koje spada i Crna Gora, usklade spoljnu politiku sa Briselom kada je riječ o Bjelorusiji.

"Očekivali bismo da zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati prilagode svoje stavove i odražavaju ovaj najnoviji razvoj događaja u svojim političkim odlukama", naveo je Bilčik u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prethodno je opoziciona Stranka slobode i pravde pitala Bilčika zbog čega podržava vlast u Srbiji koja održava bliske odnose sa Bjelorusijom, ako je oštro osudio hapšenje bjeloruskog opozicionog aktiviste Romana Protaševiča i predsjednika te države Aleksandra Lukašenka nazvao diktatorom.

Bilčik je rekao i da je otmica evropskog aviona pod Lukašenkovim lažnim izgovorima "daleko preko neprihvatljivog" i da predstavlja "akt državnog terorizma".

Dodao je da je EU brzo zauzela jedinstveni politički stav protiv te, kako je naveo, bjeloruske akcije bez presedana, koja će se odraziti na nove, oštrije mjere EU i sankcije režimu u Minsku.

Bjeloruske vlasti su u nedjelju naložile posadi aviona kompanije Rajaner da sleti u Minsk, zbog navodne prijetnje bombom, i na aerodromu uhapsile Protaševiča i njegovu djevojku koji su letjeli iz grčke Atine za litvanski Vilnjus.

Dan kasnije, šefovi država i vlada EU zatražili su usvajanje "neophodnih mjera", koje između ostalog obuhvataju i zabranu bjeloruskoj avio-kompaniji da leti kroz vazdušni prostor Unije.

Šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović rekao je juče za RSE da će Crna Gora slijediti spoljnu politiku Evropske unije kada su u pitanju nove sankcije prema Bjelorusiji.

Poslije razgovora u Podgorici sa predsjedavajućom OEBS-u i ministarkom spoljnih poslova Švedske An Linde, Radulović je kazao da uskoro očekuje poziv Crnoj Gori da se priključi sankcijama EU i dodao da će to učiniti.

"Situacija u Bjelorusiji nije nešto što brine samo EU, već i OEBS i mnoge naše partnere. Mi ćemo kao i do sada slijediti politiku sankcija EU, iako su neke dosadašnje odluke za nas bile teške, prije svega za našu ekonomiju. Ali kada stigne poziv da se Crna Gora priključi restriktivnim mjerama, mi ćemo se priključiti", naveo je Radulović.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je juče za RSE da je "još bespredmetno komentarisati da li će se Beograd priključiti sankcijama Brisela".

Brnabić je rekla da će Srbija donijeti eventualnu odluku o sankcijama Bjelorusiji kada takav zahtjev zvanično stigne.

Bonus video: