RP: Ubistvo Jovanovića podsjeća koliko su mediji izloženi prijetnjama i pritiscima

"Aktuelna vlasta mora preduzeti sve moguće mjere da se se slobodna riječ novinara zaštiti, kako bi bez bojazni za svoj život nesmetano radili svoj posao"

2701 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ranička partija
Foto: Ranička partija

Nerasvjetljavanjem slučaja ubistva urednika "Dana" Duška Jovanovića, ali i drugih napada na medije, stvara se klima da se taj negativni trend koji urušava crnogorsko društvo nesmetano nastavi, poručili su iz Radničke partije.

"Danas se navršava 17 godina od nerasvjetljenog ubistva direktora i glavnog i odgovornog urednika 'Dana' Duška Jovanovića, koja nas sve ove godine podsjeća koliko je sloboda izražavanja novinara u Crnoj Gori stalno izložena pritiscima, prijetnjama, fizičkim nasrtajima… Ovo ubistvo i brojni drugi nerasvjetljeni slučajevi napada na novinare pokazatelj su da nije postojala politička volja bivšeg režima da se počinioci pronađu i izvedu pred lice pravde", navodi se u saopštenju RP.

Ističu da se, bez slobodne novinarske riječi, ne može govoriti o demokratskom društvu, a da odgovorne institucije konačno treba da pređu sa riječi na djela i preduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se "identifikovali svi počinioci I nalogodavci ovih nedjela."

"Nerasvjetljavanjem slučaja ubistva Duška Jovanovića ali i drugih napada na medije, stvara se klima da se ovaj negativni trend koji urušava naše društvo nesmetano nastavi. Podsjećamo od 2010. godine zabilježeno je 55 napada na novinare I njihovu imovinu. Statistički podaci najbolji su pokazatelj koliko je novinarstvo ugrožena profesija u Crnoj Gori i da u našoj zemlji novinari ne mogu bez straha da se bave istraživačkim novinarstvom. Aktuelna vlasta mora preduzeti sve moguće mjere da se se slobodna riječ novinara zaštiti, kako bi bez bojazni za svoj život nesmetano radili svoj posao", zaključuju iz Radničke partije.

Bonus video: