Kineski ambasador: Nemamo geopolitičke ambicije u Crnoj Gori i regionu

Komentarišući optužbe da je Crna Gora u kineskoj dužničkoj zamci, ambasador Liu Jin je kazao da je Kina daleko i nikad nije bila uključena u političke konflikte

17030 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 27.05.2021. 14:13h

Kina, Evropska unija i Zapadni Balkan treba da rade zajedno kako bi svi imali benefite, kazao je ambasador Kine Liu Jin na seminaru "EU, Kina i Zapadni Balkan: izazovi i perspektive za dalju integraciju".

Podsjetio je na tradicionalno dobre odnose između Crne Gore i Kine i pomoć koju je Kina uputila Crnoj Gori u borbi protiv Kovida-19.

Pomenuo je zajedničke projekte Crne Gore i Kine i podsjetio da kineski CRBC gradi auto-put koji "kasni zbog pandemije".

Podsjetio je i na kinesko ucešće u Vjetroelektrani Možura i projektu ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja.

"Kina nema geopolitičke ambicije u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, niti želi da se sa EU takmiči u ostvarivanju političkog uticaja", poručio je Jin.

Komentarišući optužbe da je Crna Gora u kineskoj dužničkoj zamci, kazao je da je Kina daleko i nikad nije bila uključena u političke konflikte, niti se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore ili neke druge zemlje regiona.

Šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa poručila je da je na Crnoj Gori i zemljama regiona kako će se odnositi prema kineskim investicijama, ali da investicioni projekti moraju biti u skladu sa evropskim standardima.

"Na Crnoj Gori i regionu je da upravljaju odnosom s Kinom u svoju korist, istovremeno radeći punom parom ka članstvu u EU", poručila je Popa.

Ona je kazala da su Crna Gora i drzave regiona posvećene putu ka EU.

"Eu je spremna da obezbijedi najbolje uslove za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu", rekla je Popa.

Savjetnica glavne pregovaračice Dragana Marković rekla je da u interesu regiona da pristupi Uniji, ali to je i interes EU.

Navodi da je region kapija Evrope i često interes brojnih globalnih igrača za širenje meke moći.

Ona je istakla da današnji svjetski poredak doživljava tektonske promjene, što se posebno sagledava u svjetlu aktuelnih kriza i dešavanja. Kako je kazala, EU, SAD i Kina, kao i druge zemlje, mogu mnogo dobiti od saradnje u pitanjima od globalnog značaja. „

Bez takve saradnje se ne mogu pronaći ni implementirati rješenja za globalnu finansijsku stabilnost, klimatske promjene, terorizam, sajber terorizam i druge oblasti“, kazala je Marković.

Naglasila je da je perspektiva članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana, ključan faktor stabilnosti.

Kazala je da je u zemljama regiona postignut napredak prema članstvu, ali da i dalje postoje otvorena pitanja, poput dobrosusjedskih odnosa i inkluzivne regionalne saradnje, što je krucijalno za dalji napredak.

„Ono što je za nas mnogo bitnije u geopolitičkom odmjeravanju snaga je činjenica da je u interesu našeg regiona da pristupimo Uniji i da to nije samo naš interes već i interes Unije“, rekla je Marković.

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera rekao je da vjeruje da Kina nema razloga da se miješa u u unutrašnje stvari Crne Gore i regiona, kako je rekao kineski ambasador.

"Vjerujem da je to tako, jer smo suviše mali da bismo jednu Kinu interesovali na taj način", kazao je Kentera.

Međutim, kako je dodao, Kina se na globalnom nivou pokazala kao igrač koji nije za potcjenjivanje i često se pojavljuje kao "spasilac" ili u borbi protiv pandemije ili protiv ekonomske krize.

"Mi ne treba da upadnemo u zamku da nam je Kina pomogla u borbi sa pandemijom ili finansijski, a da zaboravimo na ulogu EU i SAD i ostalih zapadnih partnera. Kina je iskoristila sporost EU i zapadnih partnera da uskoči na teren Crne Gore i odradi posao ne zbog Crne Gore i Zapadnog Balkana nego radi ulaska u Evropu", kazao je Kentera.

Smatra da EU i SAD moraju imati mehanizme da reaguju brže.

"Jer ako ne reaguju brže, niko nema pravo da se ljuti što jača uticaj Rusije, Kine ili trećih igrača u ovim dijelu Balkana", kazao je Kentera.

Dodaje da Crna Gora treba da gleda ono što joj je u najboljem interesu, a da ne ugrozi pot prema EU.

Profesor Frank Schimmelfennig iz Saveznog instituta za tehnologiju u Cirihu, podsjetio je na skepticizam unutar EU kada je u pitanju proširenje na Zapadni Balkan.

Naveo je da je u interesu EU integracija ove regije koja je geografski veoma blizu, ali je problem skepticizam u vezi sa demokratskim kapacitetima država regiona.

Michael Kaeding sa Univerziteta Duizburg- Esen, smatra da zemljama kandidatima treba obezbijediti status posmatrača u evropskim agencijama, kako bi one bile bliže EU.

Bonus video: