Polemika Kneževića i Krivokapića na ivici incidenta: „Smrt Americi“ i pauza „za jednu“

„Vi tvrdite da se nijeste gledali sa Simijanovićem, a ja tvrdim da jeste. Pozivam vas da zajedno odemo na poligraf“, poručio je Knežević premijeru

74572 pregleda 1124 reakcija 185 komentar(a)
Knežević i Krivokapić tokom premijerskog sata, Foto: Luka Zeković
Knežević i Krivokapić tokom premijerskog sata, Foto: Luka Zeković

Sjednicu Skupštine Crne Gore posvećenu premijerskom satu obilježila je polemika poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića i predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića.

Na Kneževićevo pitanje – kakva saznanja ima o kontaktima Stevana Simijanovića u Crnoj Gori – Krivokapić je odgovorio da se nikad nije sreo s njim. On je naveo da Kneževićevo pitanje predstavlja poziv da eventualno iznese neke tajne podatke, što, kako je rekao, neće i ne smije da uradi.

Knežević je, pokazujući Simijanovićevu fotografiju, kazao da je on učestvovao u formiranju Vlade i u izbacivanju DF-a iz nje. Tvrdi da je Simijanović „spoljni savjetnik u Stejt Departmentu, u ambasadi Beču, pri misiji OEBS-a“.

„Ovaj mladi čovjek, naše gore list, pojavljivao se periodično u septembru, decembru i januaru, kad su se prelamale ključne stvari oko formiranja Vlade“, saopštio je Knežević.

Poslanik DF-a je kazao da su na kontrolnom saslušanju pred Odborom za bezbjednost i odbranu raspravljali o kontaktima vicepremijera Dritana Abazovića i GP URA, koji, prema njegovim riječima, nijesu krili da su se gledali sa Simijanovićem.

„Problem je ko se još gledao s njim i uticao da ima VIP status u Crnoj Gori. Vi tvrdite da se nijeste gledali, a ja tvrdim da jeste. Pozivam vas da zajedno odemo na poligraf. Ako bude da se nijeste sretali s njim, ja ću da podnesem ostavku. Ako bude da jeste, predlažem da vi podnesete ostavku“, poručio je Knežević.

Premijer mu je odgovorio da je spreman da ode na poligrafsko ispitivanje.

„Nikad se nijesam sreo sa Simijanovićem. Možda sam se u prolazu sreo, ne znajući ko je i što je. Ako želite da pravite pozorište u kući – na pogrešnoj ste adresi. DF pokušava od 4. decembra da okrene narod protiv ove Vlade. Ona je narodna i nikakav pokušaj DF-a, koji je učestao, stalan i s nevjerovatnim pritiskom, neće proći. Zna se zašto ste napravili ovu aferu, kao i aferu koja je već pripremljena. Neće vam to proći, ja vam garantujem. Istina pobjeđuje, a ne insinuacije“, naglasio je Krivokapić, dodajući da Knežević pomaže Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Knežević je odgovorio da je premijer posljednja osoba koja može da mu kaže da pomaže DPS.

„Dok ste vi od istog Mila Đukanovića dobili stan ljubeći u ruku Radmilu Vojvodić sve vrijeme vašeg mandata, dok ste vi kojeg je Igor Lukšić postavio za šefa akreditacionog tijela gomilali nekretnine“, naveo je poslanik DF-a.

Knežević je rekao da mu je drago što je Krivokapić „priznao da se sreo sa Simijanovićem“.

„Jer kod vas je sve slučajno. Prvo kod Čiče Pavićevića 1999. vičete ’Smrt Americi’, a onda kažete da je to slučajno”, dodao je on.

Krivokapić je dobacio da to nije istina, na šta mu je Knežević poručio da „tako može da razgovara sa svojim ministrima, a ne sa njim“.

Poslanik DF-a je kazao premijeru da ga cijela država čeka danima da dođe i razgovara o budžetu, ali da on ignoriše parlamentarnu većinu i ne želi da pregovara o problemu koji je napravio ministar finansija Milojko Spajić, ne konsultujući se ni sa kim.

„Predlažući ovakav budžet, a prije toga predlažući privremeno finansiranje, a prije toga nas je zadužio 750 miliona eura, ne pitajući nikoga iz ove parlamentarne većine. A gdje je bio taj vaš ministar finasija? Kakav je to ekspert? Ko je za njega znao na ovim izborima? Samo zato što je blizak s vama, s avašom porodicom i samo zato što je blizak s određenim ministrima postao je ministar finansija, a nije mogao da sanja da može to da mu se desi. Najviše što je mogao da bude jeste da radi na nekom šalteru u nekoj banci u Crnoj Gori”, kazao je Knežević.

Poslanik DF-a je na kraju polemike kazao premijeru: „Ako treba da se napravi pauza, da popijete jednu...“, nakon čega ga je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić upozorio da bira riječi.

Bonus video: