Kineske investicije po EU pravilima

Ambasador Liu Jin odbacio sumnje za politički uticaj svoje države, Popa upozorava da ZB bude pažljiv

1915 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Balsa Rakocevic
Foto: Balsa Rakocevic

Kina, Evropska unija i Zapadni Balkan treba da rade zajedno kako bi svi imali benefite, kazao je juče ambasador Kine u Podgorici Liu Jin na raspravi u EU info centru.

Komentarišući optužbe da je Crna Gora u kineskoj dužničkoj zamci zbog kredita za autoput, on je rekao da je Kina daleko i da nikad nije bila uključena u političke konflikte, niti se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore ili neke druge zemlje regiona.

“Kina nema geopolitičke ambicije u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu, niti želi da se sa EU takmiči u ostvarivanju političkog uticaja”, poručio je Jin na raspravi “EU, Kina i Zapadni Balkan: izazovi i perspektive za dalju integraciju”.

Kineska kompanija CRBC gradi prvu dionicu autoputa u Crnoj Gori, a bivša vlast je sa kineskom Exim bankom potpisala ugovor o kreditu od 809 miliona dolara. U ugovoru sa Exim bankom piše da se Crna Gora odriče dijela teritorije, ako ne bude u mogućnosti da otplaćuje kredit.

Šefica Delegacije EU u Podgorici Oana Kristina Popa poručila je da je na Crnoj Gori i zemljama regiona kako će se odnositi prema kineskim investicijama, ali da investicioni projekti moraju da budu u skladu sa evropskim standardima.

“Na Crnoj Gori i regionu je da upravljaju odnosom s Kinom u svoju korist, istovremeno radeći punom parom ka članstvu u EU”, poručila je Popa.

Ona je kazala da je EU spremna da obezbijedi najbolje uslove za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu.

Savjetnica glavne pregovaračice Dragana Marković rekla je da je u interesu regiona da pristupi Uniji, ali to je i interes EU.

Navodi da je region kapija Evrope i često interes brojnih globalnih igrača za širenje meke moći.

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera rekao je da vjeruje da Kina nema razloga da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i regiona, kako je rekao kineski ambasador.

Međutim, kako je dodao, Kina se na globalnom nivou pokazala kao igrač koji nije za potcjenjivanje i često se pojavljuje kao “spasilac” ili u borbi protiv pandemije, ili protiv ekonomske krize.

“Mi ne treba da upadnemo u zamku da nam je Kina pomogla u borbi sa pandemijom ili finansijski, a da zaboravimo na ulogu EU i SAD i ostalih zapadnih partnera”, dodao je Kentera. B. Ma.

Kina je iskoristila sporost EU i zapadnih partnera da uskoči na teren Crne Gore i odradi posao ne zbog Crne Gore i Zapadnog Balkana, nego radi ulaska u Evropu. Ako EU i SAD ne reaguju brže, niko nema pravo da se ljuti što jača uticaj Rusije, Kine ili trećih igrača, kazao je Kentera

Bonus video: