Radulović: Postavljenje ambasadora usaglašavano na konsultacijama, taj format nema zakonsko utemeljenje

Radulović je kazao da je njegovo lično mišljenje da je Vlada ta koja mora da odlučuje i bude glavna u vođenju spoljne politike

19521 pregleda 7 komentar(a)
Radulović, Foto: Skupština Crne Gore
Radulović, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao je da je postavljenje ambasadora do sada usaglašavano na spoljnopolitičkim konsultacijama predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine i Vlade i ministra vanjskih poslova, te da se, iako nema formalno zakonsko utemeljenje, radi o dobrom i korisnom formatu i da ga u uslovima kohabitacije treba nastaviti.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Simonida Kordić pitala je ministra vanjskih poslova da li je u nadležnosti predsjednika države meritorno odlučivanje o imenovanjima i razrešenjima u resoru MVP ili su njegova ovlašćenja vezana samo za formu imenovanja i razrješenja.

"Sučeni smo redovno sa činjenicom da predsjednik Crne Gore krši Ustav, ulazeći u meritornu sferu odlučivanja o kadrovskim postavljenjima, odnosno, o imenovanjima i razrešenjima ambasadora, protivno odlukama nadležnih tijela parlamenta, ministarstva vanjskih poslova i same Vlade", kazala je Kordić.

Radulović je kazao da je njegovo lično mišljenje da je Vlada ta koja mora da odlučuje i bude glavna u vođenju spoljne politike.

"Mislim da bi o ovome trebalo da se izjasni Ustavni sud. Da li ćete vi sprovesti neku akciju kao politički klub, to je na vama. Tokom Odbora za spoljne poslove čuo sam i mišljenja članova DPS-a da ovo što piše u Ustavu, da "postavlja" donekle znači i da odlučuje", rekao je Radulović.

Kordić je odgovorila da je saglasna sa stavom ministra vezano za ovlašćenja o meritornom odlučivanju predsjednika države:

"Naravno, Ustavni sud može da da svoje mišljenje na tu temu. To možete da tražite i vi, ne mora to da dođe samo od Parlamenta", kazala je Kordić.

Bonus video: