Mandić: Niko bolje ne ruši Vladu od samog Krivokapića, sad konačno znamo s kim imamo posla

Mandić je naglasio, da iako je Krivokapić bio pod pritiskom, imao je najmanje dvotrećinsku podršku da pitanje Temeljnog ugovora stavi na vladu o čemu bi se članovi vlade zatim izjasnili

21993 pregleda 297 reakcija 162 komentar(a)
Mandić, Foto: Savo Prelević
Mandić, Foto: Savo Prelević

Niko bolje ne ruši vladu premijera Zdravka Krivokapića od njega samog, jer njegovi postupci najviše govore o dometima njegove političke i državotvorne misli i situaciji u samoj vladi, komentar je Andrije Mandića, lidera Demokratskog fronta, na optužbe premijera da DF stoji iza kreiranja političke zavjere protiv njega.

Mandić je u razgovoru za Sputnjik naglasio, da iako je Krivokapić bio pod pritiskom, imao je najmanje dvotrećinsku podršku da pitanje Temeljnog ugovora stavi na vladu o čemu bi se članovi vlade zatim izjasnili.

"I da posle toga potpiše sporazum i ispuni obećanje dato građanima Crne Gore i SPC-u koja je dominantno uticala da on bude i prvi na našoj listi, kao i mandatar, zatim i premijer vlade" napominje Mandić.

"Ovo je mnogima je zaparalo uši. Čemu ta rečenica? Žao mi je što tu rečenicu nismo čuli prije nego što smo formirali poslaničku listu, jer kad čujem neke rečenice koje zvuče kao jasni nacionalni i državni stavovi od strane Krivokapića često pomislim zašto nam to nije rekao na dan formiranja liste da znamo sa kim imamo posla", dodao je on.

Mandić kaže da ne bi isključio ni da Krivokapić ima namjeru da Temeljni ugovor potpiše sa eparhijom SPC u Crnoj Gori, a ne sa SPC.

"Ali je vladika Joanikije vrlo jasno rekao da temeljni sporazum treba da potpiše patrijarh SPC. Vladika Joanikije ima nepodijeljeno poštovanje svih građana Crne Gore a kome upravo sada Krivokapić sa ovim javnim porukama da je on kandidat Crne Gore za vladiku Eparhije nanosi ogromnu štetu jer ovo nije politička kampanja. Sabor SPC nije glavni odbor neke političke stranke. Krivokapić je i sa tim javnim pominjanjem Joanikija kao naslednika mitropolita Amfilohija njemu nanio veliku štetu", smatra Mandić.

Mandić se pita zašto Krivokapić javno poziva na njegovo imenovanje kada zna da je on među prvima rekao da ne može da se mitropolit bira nasumice odmah nakon smrti Amfilohija i da se to tako ne radi.

"Krivokapić je znao kao što i sada zna da se time što ga je javno podržao „igra“ sa svetim stvarima radi političke kampanje. Šta je prirodnije nego da premijer pozove predsjednike parlamentarnih stranaka koje mu daju podršku a ne učestvuju u vladi da sa njima traži zajednički jezik. Zar nije malo čudno da se u šest poslednjih mjeseci više puta sreo sa Milom Đukanovićem nego sa Andrijom Mandićem koji je 2016. godine predvodio najjači politički savez a i sada je na čelu najveće parlamentarne stranke", pita Mandić.

Prema njegovim riječi, kako Krivokapić vodi svoju vladu dovoljno je vidjeti na primjeru smjene ministra pravde Vladimira Leposavića koga je on birao i koji je radio na tekstu sporazuma i na usaglašavanju Temeljnog ugovora.

"Tu se vidi Krivokapićev talenat za rušenje koji je mnogo veći od onoga za građenje nečega, a što je potrebno za odgovornog premijera", ističe Mandić.

Na pitanje kakva je sudbina Krivokapićeve vlade posle svega, Mandić kaže da će DF u narednim danima imati vrlo konkretan plan koji će ići u pravcu ispunjavanja u potpunosti svih predizbornih obećanja koje su dali.

"Za to je odgovorna prije svega Vlada Crne Gore. a ona nije uradila gotovo ništa da ih ispuni, izuzev obećanja o Zakonu o slobodi o vjeroispovijesti. Tako da ćemo svesti bilans i procijeniti šta je vlada do sada uradila i imati konkretnu akciju kako da se uradio no što je obećano građanima Crne Gore", zaključuje Mandić.

Bonus video: