Bratić: Izbor direktora javnih ustanova biće realizovan u zakonskom roku, ali ne kao cunami revanšizma

"Dosadašnji direktori javnih ustanova koji su na te pozicije dolazili na osnovu transparentnih komparativnih prednosti koje su iskazali i koje su u stanju i dalje da iskažu, mirno mogu da spavaju, ukoliko su radili u skladu sa zakonom, a to podrazumijeva da su politička i sva druga angažovanja držali daleko od ustanova na člijem su čelu”, kazala je Bratić

19925 pregleda 842 reakcija 64 komentar(a)
Bratić, Foto: Printscreen
Bratić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 31.05.2021. 13:37h

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić poručila je da bi direktori škola, koji su obrazovne ustanove zloupotrijebili u političke svrhe, trebali sami da podnesu ostavku, ne čekajući da se to desi u skladu sa Zakonom.

"Bolje bi bilo da se sami povuku i tako pokažu da im je ostalo etičnosti", kazala je ministarka Bratić odgovarajući na poslaničko pitanje Marka Milačića iz Prave da prokomentariše optužbe da slijedi sječa u obrazovnom sistemu kako tvrde iz sadašnje opozicije.

Bratić je istakla da direktori koji su posao radili profesionalno i stručno nema potrebe da se plaše revanšizma, ali da su takvi nažalost rijetki, da su mnogi više koristili tu funkciju da pored imena upisuju krtsići za DPS, SDP, SD.

Bratić je najavila da će sprovesti smjenu direktora javnih ustanova u zemlji.

"Ne bi trebalo da čekaju silu zakona” već da sami podnesu ostavke. Imenovanja novih direktora javnih ustanova obaviće se bez izuzetka, bez partijske knjižice u konkursnoj dokumentaciji".

Ona je poručila da opoziciji ništa nije sveto, pa ni obrazovanje i vaspitanje.

Ministarka je rekla da će imenovanja biti sprovedena bez izuzetka.

“Izbor direktora javnih ustanova, možete biti sigurni, biće realizovan u zakonskom roku, ali ne kao cunami revanšizma, smjena, čistki, ili kako god to kritičari moga rada kreativno nazivali, na osnovu jasno ustanovljenih i na zakonu utemeljenih kriterijuma, sa ciljem stvaranja uslova, da obrazovanje i vaspitanje ponovo postanu pokretačka snaga naše zemlje… Dosadašnji direktori javnih ustanova koji su na te pozicije dolazili na osnovu transparentnih komparativnih prednosti koje su iskazali i koje su u stanju i dalje da iskažu, mirno mogu da spavaju, ukoliko su radili u skladu sa zakonom, a to podrazumijeva da su politička i sva druga angažovanja, koja su nespojiva sa obrazovanjem i vaspitanjem djece, držali daleko od ustanova na člijem su čelu”, kazala je Bratić.

Svi oni koji to nijesu, nastavila je ministarka možda baš zato što nijesu imali kad od vođenja svakakvih partijskih spiskova i evidencija – a koji su na taj način doprinosili haotičnom stanju obrazovanja i vaspitanja u tim ustanovama, te takvim djelovanjem, ponižavali svoju profesiju prosvjetnog radnika, ne bi trebalo da čekaju da osjete silu ovog zakona, već bi im možda najpametnije bilo da sami podnesu ostavke.

“To bi im bila prilika za, kako takvu, aboliciju i priliku da makar pokažu da su sačuvali nešto od etičnosti, pa bi im bilo moguće i oprostiti, jer to što se radilo u resoru prosvjete, nemoguće je zaboraviti, a na to će nas još dugo podsjećati posledice cunamija koji bi, sada, nama htjrli da spočitaju. Imenovanja novih direktora javnih ustanova, izvršiće se bez izuzetka, u skladu sa zakonom, bez partijske knjižice u konkursnoj dokumentaciji. Naravno, ona neće biti ni smetnja ukoliko se ne bude mahalo njome, pod uslovom da su primarni adekvatno obrazovanje, struka, profesionalnost i spremnost da se interes javne ustanove i potreba unapređenja obrazovnog sistema stavi ispred svakog drugog interesa”, navela je ministarka Bratić.

Navela je da su sve optužbe bez ikakvog utemeljena su stizale, stižu i stizaće sa adresa opozicionih predstavnika. Toliko puta su iznošene i plasirane da su se same od sebe izlizale i ne zavređuju ozbiljnu pažnju.

"Vjerujem da i njima samima sada djeluju obesmišljeno."

Na tvrdnje ministarke Bratić da opoziciji nije ništa sveto reagovala je poslanica SDP-a Draginja Vuksnović Stanković, koja je kazala da je to velika uvreda.

"Za nas je sveta država Crna Gora, a za vas ništa nije sveto. A neka nam ministarka odgovori na pitanje, koje je partije bila član, kad je mimo svih procedura kao privilegiju dobila crnogorsko državljanstvo - član koje partije ste bili ministarko? Neće nas ovdje više niko vrijeđati, je li vam jasno. Više je prevršilo svaku mjeru", kazala je Vuksanović - Stanković.

Potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić upozorio je Vuksanović Stanković da nije imala pravo da reaguje i da je tačno da je "prevršilo svaku mjeru od mnogih".

Poslanica URE Božena Jelušić je reagovalo takođe na navode Bratić da opoziciji nije ništa sveto, naglasivši da se mora voditi računa o izrazima koji se koriste.

“Sveta su djeca, porodica. Formulacija da nekome ništa nije sveto je jako uvredljiva. Moramo biti oprezni kada govorimo da je sve bilo cunami. Ne bismo bili ovdje da je sve baš bilo cunami. Tačno je da nije valjalo, zato to pokušavamo da popravimo. Ali, zapaljivi tonovi nijesu u interesu građana Crne Gore, niti ove sezone koju pokušavamo da spasimo. Nama ovdje ne trebaju barjačenja i molim sve poslanike i ministre koji odgovaraju da o tome misle”, kazala je Jelušić.

Milačić se zahvalio na odgovoru ministarki Bratić, navodeći da je u žargonu "pravi brat".

Milačić je naveo da prema zvaničnim podacima, mnogi direktori škola sa područja Nikšića su bili donatori Demokratske partije socijalista, što govori o tome koliko je politika ušla u obrazovni sistem.

On je naveo pojedine direktore iz Nikšića koji su davali novac DPS-u, na šta ga je potpredsjednik Bulajić upozorio da ne spominje imena ljudi koji nisu prisutni.

Bonus video: