DF: Premijer sam da traži glasanje o povjerenju

Andrija Mandić pita premijera da li može da vlada ako nema podršku parlamentarne većine Demokrate zadovoljne radom Vlade, smatraju da je u proteklih 200 dana nova vlast mnogo uradila

45476 pregleda 900 reakcija 176 komentar(a)
Očekivali od Krivokapića da inicira razgovor između čelnika vladajuće koalicije: Knežević i Mandić, Foto: SAVO PRELEVIC
Očekivali od Krivokapića da inicira razgovor između čelnika vladajuće koalicije: Knežević i Mandić, Foto: SAVO PRELEVIC

Lideri Demokratskog fronta juče su saopštili da Vlada Zdravka Krivokapića nije ispunila očekivanja i da bi premijer trebalo sam da pokrene pitanje povjerenja izvršnoj vlasti.

Nijesu precizno odgovorili da li će oni pokrenuti pitanje povjerenja Vladi u parlamentu zbog nepotpisivanja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ali su ponovili da će dalje korake definisati nakon konsultacija unutar saveza “Za budućnost Crne Gore” i partnerima sa kojima imaju većinu u parlamentu.

Iz Demokratske Crne Gore su “Vijestima” rekli da još nijesu dobili poziv na razgovore od DF-a, ali smatraju da pitanje povjerenja Vladi ne treba pokretati.

Iz GP URA i SNP-a nijesu odgovorili na pitanja “VijestI”.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da premijer treba da odgovori na to da li može da vlada ako nema podršku parlamentarne većine.

"Mi smo saopštili naš stav da zbog politike koju vodi, zbog neispunjenih obećanja koja su data Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vlada nije ispunila očekivanje i oni nemaju naše povjerenje. Sada je važno da čujemo šta kaže premijer", rekao je Mandić novinarima ispred Višeg suda.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li će premijer inicirati razgovor između čelnika vladajuće koalicije i da li će sam zatražiti glasanje o povjerenju Vladi, što je jedan od predloga DF-a.

Mandić je u nedjelju za Televiziju A1 rekao da je Krivokapić odbijajući da potpiše temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC, koji je usaglašen početkom aprila, napravio težak skandal.

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da je očekivao od Krivokapića da inicira razgovor između čelnika vladajuće koalicije.

"Razgovori su neophodni. Očekivao sam od premijera da dođe da razgovaramo, jer ovako predložen budžet teško može dobiti našu podršku, a sve što se desilo sa temeljnim ugovorom ide u pravcu da je neophodno da dođe do razgovora u parlamentarnoj većini", kazao je Knežević ispred Višeg suda.

Lider PzP-a Nebojša Medojević “Vijestima” je rekao da je Vlada izgubila povjerenje većine koja je glasala po pitanju njegovog zahtjeva za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Krivokapić je Skupštini uputio predlog za razrješenje Leposavića zbog njegove izjave kojom je relativizovao genocid u Srebrenici. Predlog je na dnevnom redu sjednice parlamenta koja je u toku, ali zbog bojkota DPS-a neće dobiti potrebnu većinu, jer se DF već izjasnio da neće podržati smjenu Leposavića.

Optužuju ga da donosi odluke kao da je kralj: Krivokapić
Optužuju ga da donosi odluke kao da je kralj: Krivokapićfoto: Luka Zeković

“Svaki premijer koji ima makar malo političkog i ličnog dostojanstva i koji poštuje instituciju parlamenta bi već poslije te činjenice sam zatražio glasanje o povjerenju Vladi. Nažalost, premijer pokazuje nedostatak elementarne političke odgovornosti i donosi odluke kao da je kralj, a mi svi ostali smo njegovi dvorjani koji treba da se dive njegovoj genijalnosti i da slijepo slušaju njegove naredbe”, kazao je Medojević.

Ignorisanje parlamenta je, kako je dodao, nepoštovanje Ustava i političke volje birača koji su glasali za poslanike koji su ga izabrali za premijera.

"To je nedopustiva politička praksa i ponašanje premijera u parlamentarnim demokratijama i on predstavlja permanentni izvor kriza, ne samo Vlade već i parlamenta. Nakon obavljenih konsultacija DF će definisati svoj odnos prema ovoj neprihvatljivoj i veoma opasnoj praksi premijera", rekao je Medojević.

Iz Demokratske Crne Gore su istakli da, kada je riječ o temeljnom ugovoru, ne vide nikakav problem oko dogovora između Vlade i Crkve.

"Već smo više puta ukazali na to da nijesmo imali uvid u dokument, ali da vjerujemo Vladi, te da se razgovori između Crkve i Vlade odvijaju na visokom nivou, u prilog čemu govore i brojne izjave predstavnika Crkve, koji su, poput episkopa Grigorija javno istakli da imaju povjerenje u vlast u Crnoj Gori i da među predstavnicima vlasti ne postoji niko ko ne poštuje Crkvu, nego da je samo potrebno da se usaglase svi detalji. Ne sumnjajući u dobronamjernost Vlade, ostavljamo njima da zajedno sa Crkvom donesu najbolje rješenje", kazali su iz Demokratske Crne Gore.

Smatraju da je u proteklih 200 dana nova vlast mnogo uradila i da su zadovoljni radom Vlade, ali očekuju i da se dobar i odgovoran rad nastavi kao i da rezultati budu još bolji u interesu svih građana ove zemlje.

"Svi smo svjesni u kakvom je stanju DPS ostavio zemlju, a i na kakve smo sve opstrukcije naišli i dalje nailazimo, ali, kako smo se i do sada uspješno izborili sa svim, tako će biti i ubuduće. Ono čime se posebno ponosimo jeste set socijalnih zakona, koji je najbolji ulog u budućnost naše zemlje.

Naravno da ostaje prostora da se takvi zakoni nadograđuju, što ćemo kako se prilika bude ukazivala i koristiti kako bismo što prije građanina doveli u poziciju koja je dostojna čovjeka, a koju je teško unizila prethodna vlast", poručile su Demokrate.

Bečić: Nijednu verziju temeljnog ugovora nisam vidio

Predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić poručio je juče da svako ko misli da ova Vlada nema legitimitet, može to lagano da testira.

Odgovarajući na optužbe DF-a da je vidio temeljni ugovor, kazao je da nijednu verziju tog ugovora nije vidio.

"Jedino što sam ranije saopštio, a ponoviću i sada, sve prethodne najave u prethodnim nedjeljama i mjesecima i crkvenih i državnih vlasti su bile u pravcu da će, kada se usaglasi potpisivanje tog ugovora, biti u Crnoj Gori. Smatram da je potpisivanje tog ugovora u Crnoj Gori prirodan, logičan i racionalan pristup", rekao je Bečić novinarima nakon panel debate "Različiti putevi - zajedničke vrijednosti".

Prethodno je Milan Knežević rekao da premijer nije jedini koji je vidio temeljni ugovor, da su ga umjesto njega vidjeli i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i Bečić. Tvrdi da se Krivokapić u Patrijaršiji pravdao da trpi veliki pritisak od Abazovića i Bečića.

Krivokapić je u četvrtak veče otišao u Beograd, uoči izbor novog crnogorskog mitropolita da bi, kako je kazao, poručio da „vjerni narod“ želi episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija na mjestu mitropolita MCP i da bi temeljni ugovor trebalo potpisati 30. oktobra, odnosno na datum kada je preminuo dugogodišnji poglavar SPC u Crnoj Gori – Amfilohije.

Bonus video: