Vujičić: Što prije priznamo da imamo neustavnu, prije ćemo dobiti narodnu Skupštinu

On je podsjetio da Građanska akcija godinama unazad ukazuje da je Skupština Crne Gore neustavna, sastavljena korupcijom i diskriminacijom biračkog prava, da građani nemaju jednako biračko pravo da budu birani, zato što se mandati kandidatima raspoređuju po redosledu na listi

14009 pregleda 10 komentar(a)
Vujičić, Foto: Građanska akcija
Vujičić, Foto: Građanska akcija

Poslanici Skupštine i članovi odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, na tajnom glasanju za izbor pridruženog člana Odbora za izbornu reformu iz nevladinog sektora, Građanskoj akciji iz Budve nijesu dali ni jedan glas, to ukazuje da poslanici nemaju namjeru da izmjenam izbornog zakonodavstva omoguće biračima da ostvare ustavno pravo da neposredno-direktno biraju kadidate kao i da kandidati budu neposredno birani.

To je u reagovanju naveo predstavnik Građanske akcije Božidar Vujičić.

On je podsjetio da Građanska akcija godinama unazad ukazuje da je Skupština Crne Gore neustavna, sastavljena korupcijom i diskriminacijom biračkog prava, da građani nemaju jednako biračko pravo da budu birani, zato što se mandati kandidatima raspoređuju po redosledu na listi.

“Redosled na listi određuje, na osnovu statuta partije predsjednik partije. Građani ne mogu da ostvare ustavom zagarantovano neposredno pravo izbora kandidata za poslanika, nego glasaju izbornu listu na kojoj su predsjednici partija odredili redosled i tako odlučili koji će kandidati dobiti a koji neče dobiti mandat.Građanska akcija godinama ukazuje i da je besmisleno gubiti vrijeme na ispunjavanje uslova iz poglavlja 23 i 24 dok Crna Gora ne dobije narodnu skupštinu. Skupština sačinjena po volji nekoliko predsjednika partija je neustavna jer se poslanici ne biraju u skladu sa čl 83 Ustava koji glasi: Skupštinu čine poslanici koji se biraju neposredno, na osnovu opšteg i jednakog biračkog prava i tajnim glasanjem. Skupština je produkt diskriminacije i korupcije biračkog prava”, naglasio je Vujičić.

Dodaje da su na prvim izborima u Crnoj Gori 1905. godine, poslanici bili birani na osnovu čl.46 Ustava.

“Koji je glasio: Izbori su narodnijeh poslanika neposredni. Naši preci u Knjaževini Crnoj Gori mogli su da ostvare neposredno biračko pravu i da neposredno-direktno biraju kandidata sa liste po imenu i prezimenu. Biračko pravo bilo je jednako, niko nije imao siguran mandat, mjesec dana prije dana određenog za glasanje kao što se to sada slučaj, već se nakon prebrojavanja glasova utvrdilo koji kandidat je dobio najviše glasova i stekao pravo da bude narodni poslanika. Srećna okolnost je što 1905. nije postojao Ustavni sud, koji sada postoji u Crnoj Gori, čije sudije ne znaju ono što su znali naši preci prije 115 godina, da neposredno biračko pravo znači pravo birača da neposredno-direktno bira i bude biran”, navodi Vujičić.

Tvrdi da sudije Ustavnog suda Crne Gore smatraju da neposredno biračko pravo predstavlja pravo birača da lično glasa.

“Za takvu odluku i tumačenje neposrednog biračkog prava sudije su sigurno nagrađeni stanom ili nekim kreditom, od neustavne Skupštine i nelegalne Vlade Crne Gore, a sve sa ciljem što dužeg opstanka sistemske korupcije biračkog prava.Koliko je god tema korupcije i diskriminacije biračkog prava zabranjena u Crnoj Gori, kad tad to temeljno ustavno ljudsko pravo moći će da ostvare i građani Crne Gore a onda će se postaviti pitanje odgovornosti i zakonitosti odluka neustavne Skupštine i nelegalne Vlade Crne Gore.Što prije priznamo da imamo neustavnu Skupštinu prije ćemo dobiti narodnu ustavnu skupštinu, kao preduslov ostvarivanja svih drugih ljudskih prava i sloboda”, zaključio je Vujičić.

Bonus video: