Savez slijepih, CDT i Centar za političku edukaciju biće pridruženi članovi Odbora za izbornu reformu

Od pet prijavljenih nevladinih organizacija, NVO "Građanaska akcija" iz Budve nije dobila nijedan glas, Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) dva glasa, Savez slijepih devet, CDT osam i Centar za političku edukaciju sedam glasova

4040 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupština Crne Gore

Savez slijepih Crne Gore, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Centar za političku edukaciju biće pridruženi članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva iz nevladinog sektora.

Te tri nevladine organizacije (NVO) su izabrali članovi Odbora tajnim glasanjem.

Od pet prijavljenih nevladinih organizacija, NVO "Građanaska akcija" iz Budve nije dobila nijedan glas, Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) dva glasa, Savez slijepih devet, CDT osam i Centar za političku edukaciju sedam glasova.

Tokom rasprave poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je kazao da CDT i CEMI zaista nesporno treba da budu pridruženi članovi, te da je pravi trenutak da kao pridruženog člana Odbora uključe i Savez slijepih Crne Gore.

"Ta NVO je učestvovala u izbornoj problematici. Od evropskih partnera postoji sugestija da je neophodno unaprijediti segment izbornog procesa upravo u dijelu lica sa invaliditetom".

Šef kluba poslanika "Crno na bijelo" Miloš Konatar je kazao da je saglasan sa Mugošinim predlogom da pridruženi član bude Savez slijepih, navodeći da je to doprinos demokratiji.

Draginja Vuksanović-Stanković, poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) je kazala da su CEMI i CDT svojim radom prepoznati kao važni subjekti koji mogu da doprinesu vraćanju povjerenja u izborni proces.

Ona je takođe saopštila da pridruženi član da bude i Savez slijepih.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je istakao da se mora voditi računa o podizanju kvaliteta izbornog prava u smislu da se na što lakši način ostvaruje biračko pravo svih građana Crne Gore.

"Ne samo da se bavimo zloupotrebama i zatvaranjem prostora za zloupotrebe, nego i kvalitativnom unapređenju. U tom smislu je Savez slijepih u prethodnom periodu davao određene preporuke, sugestije Opštinskim i državnim izbornim komisijama koje mogu biti dragocjena osnova da se unaprijedi izborno pravo u smislu omogućavanja i licima koja imaju određeno tjelesno oštećenje ili tjelesni hendikep da ostvare svoje biračko pravo. To bi sigurno bilo značajno unapređenje rada našeg Odbora", rekao je Koprivica.

Predsjednik odbora Strahinja Bulajić je rekao da je 28. maja raspisan novi poziv za dva pridružena člana iz akademske zajednice.

Bonus video: