Odbor za međunarodne odnose dao pozitivno mišljenje na opoziv ambasadora uz brojne kritike prema MVP-u

Državni sekretar vanjskih poslova je na kritike o neprisustvu kazao da: "Ako budete razmatrali imenovanja ambasadora, ovdje neće sjedjeti nijedan predstavnik odnosno rukovodeće lice MVP-a, nego će doći to lice koje se imenuje za ambasadora... tako da jeste malo zbunjujuća situacija za sve nas"

8999 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Odbor za međunarodne odnose i iseljenike
Sa sjednice Odbora, Foto: Odbor za međunarodne odnose i iseljenike

Svi opozvani ambasadori su pravovremeno upoznati sa sa tim i da im je dat razuman vremenski rok da u državama prijema preuzmu sve aktivnosti za njihov povratak i predaju dužnost u diplomatkim konzularnim predstavništvima svojim privremenim otpravnicima poslova.

Ovo je kazao državni sekretar ministarstva vanjskih poslova Ljubomir Mišurović na petoj sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

On je objasnio da je Vlada na predlog ministra vanjskih poslova u cilju autentičnijeg zastupanja svojih politika na sjednici 20. maja utvrdila opoziv ambasadorke Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama Milice Pejanović Đurišić, ambasadora u Hrvatskoj Bora Vučinića, ambasadora u Sloveniji Vujice Lazovića, ambasadora u Argentini Srđana Stankovića, ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu Vladimira Beratovića i ambasadora Crne Gore pri Savjetu Evrope Zorana Jankovića.

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike je dao pozitivno mišljenje na ovaj opoziv uz brojne kritike.

Poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović je kazao da predlog podržava, jer je siguran da osim Beratovića se radi o "par ekselans predstavnicima politike bivšeg režima, a ne o diplomatskim predstavnicima". On je pitao zbog čega se ovoliko čekalo na opoziv ovih ambasadora s obzirom da su izbori 30 avgusta a izabrana je vlada 4. decembra.

Mišurović je kazao da je državna adminstracija vrlo spora, te da postoje procedure koje zahtijevaju vrijeme i da kao stari državni službenik smatra da se u administraciji trebaju odluke donositi sporije.

Na to je Zogović istakao da: "ako se vodimo onoj staroj da što je brzo može da bude i kuso, ali ovolika traljavost i koraci puža, mislim da teško možemo da stignemo do ciljeva".

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša uz obrazloženje da nije tema odbora nije dobio odgovor na pitanja koliko je specijalnih izaslanika izabrano od početka Vlade, da li je to do sada bila praksa, na bazi kojih kriterijuma, da li je to bio predlog MVP-a ili mu je neko predložio, kao i to da li smatra da ambasador može biti neko ko je protiv članstvo u NATO i neko ko nije saglasan sa bezbjednosnom politikom Evropske unije.

Ipak, Mišurović je pri kraju sjednice objasnio da što se tiče specijalnih izaslanika, tih slučajeva je bilo, jer Zakon o vanjskim poslovima predviđa mogućnost da ministar vanjskih poslova može da imenuje specijalnog izaslanika u bilo kojoj državi gdje Crna Gora ima diplomatsko predstavništvo i da je to već poznata praksa.

Državni sekretar MVP-a je predlogžio Mugoši da zakaže sjednicu na tu temu, pa će dobiti adekvatne odgovore:"Ja prisustvujem ovom odboru na jednu temu, ja nemam mandat da trenutno danas da komentarišem, a imao bih odgovore na te teme mogao bih Vam odgovoriti".

Lekić se osvrnuo na to da iako je Francuska jedna od bitnih članica NATO saveza je rekao da je NATO u stnaju moždanog udara i da bi to bio primjer demokratskog mišljenja.

Poslanica Demokratske Crne Gore je povodom neprisustvovanja resornog ministra i neadekvatnih odgovora istakla da je neophodn dijlog izmešu Odbora i Vlade.

"U našim poslovničkim nadležnostima, ovo je jedna od najvažnijih tema - opoziv i imenovanje ambasadroa, tako da mislim da nema važnije teme na koju bi predstavnik Vašeg ministarstva, odnosno ministar trebao da se pojavi u ovom visokom domu i da o tome otvorimo dijaloa... osmog aprila 2021. godine, upravo kada se razgovaralo na slične teme, od deset, šest ili sedam poslanika je reklo da se mora obezbijediti prisustvo ministra kada je o ovoj temi riječ", rekla je Vujović.

Mišurović je na to odgovorio: "Ako budete razmatrali imenovanja ambasadora, ovdje neće sjedjeti nijedan predstavnik odnosno rukovodeće lice MVP-a, nego će doći to lice koje se imenuje za ambasadora... tako da jeste malo zbunjujuća situacija za sve nas".

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović je kazao da neće više biti član Odbora jer ne želi da bude dekor, nego da odluke za koje glasa imaju uticaja i da neće biti "taster poslanik".

"Skida glave ljudima, postavlja ljude bez ikakvih kriterijuma, a ministra nema, tako da mi treba da vidimo što ćemo raditi kroz izmjene Zkaona i drugih inicijativa kada da privedemo ministra ovdje", rekao je Radulović.

On je na početku sjednice zatražio da uđe u zapisnik da uprkos tome što je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao pred članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike da Vladan Žugić neće biti izaslanik u Zagrebu, to se dogodilo. Radulović je kazao da Žugić nije komententan za poziciju na koju ga je ministar postavio, a da ministar kod njega nakon tog postupka nema kredibilitet.

Iako nije bilo na dnevnom redu, predsjednik Odbora Miodrag Lekić je kazao da Vlada nema adekvatnog stila komuniciranja, posebno prilikom kritika da su poslanici nesposobni da usvoje budžet i smijene članove Savjeta RTCG.

"Imajući u vidu da kao član parlamentarne većine nemam priliku da nešto kažem, koristiću ovupriliku, a neću zloupotrijebiti. Naime, mi čujemo iz Vlade ovdje u Skupštini da su članovi parlamenta nesposobni da usvoje budžet, to su krupne stvari. Ja ne mislim da ta tema može biti neriješena, tu neko jeste odgovoran i to je prva tema da neko iz Skupštine može da kaže da je Vlada kriva, a iz Vlade onako neadekvatno, izazivački kritike... Navikavamo se na neadekvatne stilove iz Vlade da se takve stvari saopštavaju. Želio sam da to čuje član Vlade ministar vanjskih poslova koji nema nikakve veze sa budžeta, ali kao kolektivni član nosi neku odgovornost. Takođe, čujemo da je Skupština kriva jer nije promijenjen Savjet RTCG, ja sam upućen da se poštuje zakonska procedura koja je dovela do ovakve dinamike", rekao je Lekić.

Branko Radulović je kazao da je dogovornsot na Vladi što budžet nije usvojen.

Radulović je kazao da su svi u Ministarstvu vanjskih poslova Roćenov (Milan, bivšeg ministra vanjskih poslova) kadar i da je jedini karijerni diplomata Miodrag Lekić.

Bonus video: