Sekulović: Policija se oslobađa od političkog uticaja

Policija izlazi iz sistema državne uprave i dobija poseban status unutar Ministarstva unutrašnjih poslova

11026 pregleda 25 reakcija 26 komentar(a)
Sekulović, Foto: Screenshot/Youtube
Sekulović, Foto: Screenshot/Youtube

Policija će, usvajanjem novog zakona o unutrašnjim poslovima, dobiti potpuno profesionalan menadžement koji će biti prepreka za uticaj politike na njen rad, poručio je resorni ministar Sergej Sekulović.

On je na sjednici parlamenta, na kojoj poslanici raspravljaju o Predlogu zakona o unutrašnjim poslovima, rekao da se radi se o reformskom i evropskom zakonu koji pomjera stvari naprijed.

Kako je kazao, policija izlazi iz sistema državne uprave i dobija poseban status unutar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

“Izlazak iz sistema je veoma važan, jer je policijski sistem drugačiji od službeničkog i prvi put ćemo da se oslobodimo tih ograničenja i napravimo sistem koji odgovara policijskim potrebama”, naglasio je Sekulović.

On je rekao da će novim zakonom policija dobiti potpuno profesionalan menadžement koji će biti prepreka za uticaj politike na njen rad i baziraće se isključivo na policijskom poslu.

“MUP će biti podrška, a ne nikako prepreka za operativnu nezavisnost policije kroz strateško i finansijsko djelovanja i planiranje, kao i stvaranje najboljeg mogućeg zakonodavnog okvira koji će omogućiti puno autonomno djelovanje policije”, kazao je Sekulović.

Veća operativnost i nezavisnost, prema njegovim riječima, ključ su uspješne policije koja, uz adekvatnu kontrolu, predstavlja najbolji alat u službi građana.

Sekulović je rekao da je koncept policije sa posebnom statusom u MUP-u odraz suštinskog postojanja policije kao službe koja se bavi isključivo sprovođenjem zakona, a ne finansijskim poslovanjem i drugima povezanim aktivnostima koje opterećuju njeno funkcionisanje.

“Na ovaj način bi politička ogovornost ministra u dijelu rezulatata u borbi protiv svih vidova kriminaliteta, uključujući ogranizovani kriminal i korupciju, dobila svoj puni smisao”, rekao je ministar.

Sekulović je kazao da će novim zakonom prvi put biti prepoznata organizacija policije što će, smatra on, otežati česte reorganizacije koje u bile politički motivisane, a ne na osnovu stručnih parametara.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović rekao je da specifična situacija u kojem se usvaja novi zakon o unutrašnjim poslovima.

On je kazao da vlada veliki antagonizam između predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i Fronta, dodajući da su premijeru saopštili da nema podršku tog političkog saveza.

“To nije samo zbog Temeljnog ugovora i skandala koji se desio u Beogradu, već zbog mnogo stvari. Od toga da je premijer kazao više puta da je njegova dobra volja što dolazi u parlament i odgovara na pitanja, što znači da za njega Poslovnik Skupštine ne znači ništa, do raznih tonova koji se juče čuli iz Vlade o raznim pitanjima, uključujući i pitanje budžeta”, naveo je Bulatović.

On je rekao da su Predlog zakona o unutrašnjim poslovima podržali zbog želje da se kroz MUP i policiju snažnije započne proces demontaže Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih uporišta koja su, kako je naveo, najjače upravo u tim strukturama.

„Neka ste predložili ovakav status policije. Nadamo se da će se na taj način pospješiti borba protiv korupcije i organizovango kriminala“, istakao je Bulatović.

On je rekao da Predlog zakona prihvataju u načelu, ali da traže dijalog o nekim pitanjima, i najavio da će DF dati određene amandmane.

Bulatović smatra da mišljenje Odbora za odbranu i bezbjednost treba da bude obavezujuće prilikom izbora direktora Uprave policije, odnosno da se ne može izabrati direktor ako Skupština i Odbor ne daju pozitivno mišljenje.

Prema njegovim riječima, neophodno je uvesti kategoriju obaveznog razrješenje direktora Uprave policije u uslovima kada se u Skupštini da negativno misljenje na izvještaj o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović rekao je da Zakon o unutrašnjim poslovima srž reforme sektora bezbjednosti, za koji smatra da je problematičan nekoliko decenija.

„Ovaj zakon treba da ide u pravcu demontaže starog sistema, koji je afirmisao bivši režim u Crnoj Gori i da, sa Zakonom o državnom tužilaštvu, obezbijedi reformske pomake prije svega u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, istakao je Krapović.

Prema njegovim riječima, policija je u prethodnom periodu bila pod političkom kontrolom bivšeg režima.

„Ovaj zakon je korak u pravcu depolitizacije rada policije u Crnoj Gori“, ocijenio je Krapović.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović kazao je da ni prvi zakon nije bio loš, već da su bili loši oni koji su ga primjenjivali.

„MUP i Uprava policije su bili poslužnici i izvršitelji prethodne vlasti”, rekao je Ivanović, dodajući da policija treba da se vrati tamo gdje joj je mjesto.

On je kazao da Vlada i Skupština treba da daju policiji "odriješene ruke", ali da traže da kvalitetno radi svoj posao.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar rekao je da je za sveobuhvatnu i efikasnu borba protiv organizovanog kriminala, osim izmjene Zakona o državno tužilaštvu, neophodno usvojiti izmjene i reforme u sektoru policije i MUP-u.

On je kazao da su rezultati rada Vlade u 200 dana najvidljiviji kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i da izvršnoj vlasti može da služi na čast i izbor direktora policije.

„Prije 30. avgusta nijesmo mogli da sanjamo da će crnogorska policija u jednoj akciji uhapsiti više članova kavačkog, ili bilo kojeg kriminalnog klana u Crnoj Gori”, rekao je Konatar, dodajući da nije uvijek saglasan sa svime što radi Vlada.

On je naveo da reforme u MUP-u treba da donesu veću efikasnost i transparentost, dodajući da je korak naprijed to što je politička odgovornost za rad policije na ministru.

Prema riječima Konatara, MUP i Uprava policije moraju da imaju nultu stopu tolerancije na korupciju i organizovani kriminal, naročito u svojim redovima, a rad da bude transparentan i oslobođen političkog uticaja.

„Mislim da je ovo, zajedno sa reformama u tužilaštvu, korak naprijed kako da Crnu Goru što prije vidimo kao prvu narednu članicu EU“, dodao je Konatar.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović naglasio je da neusvajanje budžeta utiče na rad resora unutrašnjih poslova.

„Već imamo problema sa policijskim automobilima, gorivom. Imamo nemogućnost funkcionisanja te službe koja je važna za sistem bezbjednosti i bezbjedan i siguran život građana Crne Gore“, naveo je Brajović.

On je rekao da će Socijaldemokrate podržati Predlog zakon, podsjetivši da se prije 15 godina u parlamentu protivio izglasavanju zakona o policiji kojim je predviđeno da se ona izuzme iz MUP-a.

Brajović smatra da Uprava policije treba da se vrati u sastav MUP-a, jer je to „prirodno mjesto za to“.

„Prirodno mjesto zato što po strukturi bezbjednosnih i odbrambenih snaga, sastav policije duplo je brojniji od sastava Vojske, i neophodno je da ta najjača oružana sila u državi ima civilnu kontrolu“, istakao je Brajović.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je da pripadnici manjinskih naroda imaju osjećaj da su diskriminisani kada je u pitanju djelovanje policije.

On smatra da će novi zakon ograničiti zloupotrebe i opisati prava koja policija može da ima u postupanju.

Ibrahimović je kazao da u policiji nema dovoljno pripadnika manjinskih naroda, posebno na rukovodećim mjestima, što, prema njegovim riječima, stvara utisak da se ne vjeruje određenim pripadnicima manje brojnoj naroda.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević kazao je da policija ne može imati rezultate bez boljeg materijalnog statusa zaposlenih i bolje opremljenosti.

„Džaba vam zakoni, uredbe. Džaba vam sve. U policiji rade ljudi koji imaju životne probleme kao i svi mi. Zahtjev da imaju bolje rezultate sa činjenicom da dvije trećine njih radi za platu do 400 eura je cilj koji se ne može ostvariti“, poručio je Konjević.

On je rekao da je SDP predložio da se plate u policiji povećaju za deset odsto, i da je Vlada to finansijski mogla da izdrži.

Konjević je istakao da policija mora imati opremu za rad.

„Danas smo, greškom Vlade i činjenicom da smo 1. juna jedina zemlja u Evropi koja nema budžet, da ministar ide pješke jer se lična vozila ne mogu koristiti u službene svrhe, nije u skladu sa zakonom“, naveo je Konjević.

On je rekao da su kadrovska rješenja iz vremena kada je on bio ministar unutrašnjih poslova i da su ona dobra, te da se zbog toga ne može pričati o demontaži policije.

Konjević je rekao da nije ključna stvar gdje će biti Uprava policije, jer je to stvar Vlade, i najavio da će SDP podržati Predlog zakona jer smatraju da je dobar.

Bonus video: