Socijaldemokrate odlučuju na Cetinju

Opozicija na Cetinju poručila da će već danas početi pregovore sa SD o formiranju vlasti
77 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Bogdanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 27.11.2017. 18:33h

Demokratska partija socijalista (DPS) će za formiranje vlasti na Cetinju morati da traži koalicione partnere.

Pobjedu DPS-a je sinoć proglasio aktuelni gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, ali će za formiranje nove vlasti morati da traži saveznike.

On je poručio da se uzda u podršku Socijaldemokrata kako bi formirali vlast.

Fizički napadi na članove biračkih odbora i stranačke funkcionere, kao i intervencije policije i državnog tužioca obilježili su izborni dan na Cetinju. Zbog incidenata privremeno su zatvarana pojedina biračka mjesta, a nakon završetka glasanja ispred zgrade Prijestonice raspoređeno je desetak pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

"Glasom za našu listu glasali ste za odgovornu lokanu upravu, jer jedino tako možemo ispuniti obećanja", kazao je Bogdanović i dodao da DPS nije izazvao nijedan incident, a da su njihovi aktivisti ti koji su bili povrijeđeni.

DPS je u prijestonici osvojio 16 mandata, što je tri manje nego u prošlom sazivu. Da bi formirali novu vlast potrebna im je podrška najmanje jednog odbornika.

Demokrate i Građanski pokret URA osvojili su po pet mandata. SDP je osvojio tri odbornička mjesta, dok je u prošlom sazivu imao pet. Socijaldemokrate i Stara garda LSCG osvojili su po dva mandata.

Predstavnici opozicije proglasli su pobjedu na Cetinju, najavljujući da će o formiranju vlasti pregovarati sa Socijaldemokratama (SD). Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović je saopštio da će razgovarati sa svima, ali da će se ipak dogovoriti sa onima koji žele dobro Cetinju.

Funkcioner pokreta URA Filip Adžić kazao je da su poslije rezultata posjetili Socijaldemokrate i razgovarali o tome da danas počnu pregovore.

"Siguran sam da će se opozicija za pet minuta dogovoriti”, kazao je Adžić, dok su pristalice opozicije slavile u centru grada.

Kandidat za odbornika URA Slavko Šole Janković je napadnut suzavcem nakon čega je završio u bolnici. Građanski pokret URA za napad na Jankovića je optužio aktiviste DPS-a, dok su iz te partije kazali da se Janković “samoprskao biber sprejom”.

Adžić je kazao da je njihov kandidat za odbornika dobio više udaraca i da je isprskan, ali da je u tom incidentu povrijeđen i kandidat za odbornika pokreta URA Marko Popović koji je takođe isprskan suzavcem.

Iz DPS-a su, sa druge strane, optužili kandidata za odbornika Demokrata Mirka Boškovića i, kako tvrde, aktivistu te stranke Pericu Lopičića da su ispred Austrougarskog poslanstva, gdje je bilo jedno od biračkih mjesta, pretukli njihovog aktivistu Iva Banovića.

“Banović je tom prilikom zadobio teške povrede i nalazi se na zbrinjavanju u bolnici “Danilo Prvi”. Banovića je prvo Lopičić udarao bejzbol palicom, a nakon što je pao na pod i bespomoćno ležao, Bošković je nastavio da ga šutira. Policiji je podnijeta krivična prijava protiv Boškovića i Lopičića”, kazali su iz DPS-a, dok su iz Demokrata naveli da je “u pitanju teška izmišljotina da je Bošković ikoga dotakao”.

"Bejzbol palice, pištolji, boksevi i slični rekviziti sredstva su za rad mafijaške organizacije kakva je DPS, a ne naši", naveli su oni.

Aktivisti opozicije juče su na Cetinju, prema njihovim tvrdnjama, locirali više štabova DPS-a iz kojih su se dijelile pare za glasove.

Glavni štab, prema tvrdnjama opozicije bio je u prostorijama Oboda (Genex), a nakon njihovih prijava na lice mjesta izašao je osnovni tužilac na Cetinju.

"U trenutku kada su se pojavili poslanici i funkcioneri svih značajnijih opozicionih partija, vozilo marke 'reno senik' sa četiri muškarca naglo se udaljilo sa te lokacije. U tom trenutku su poslanici opozicije zatražili od pripadnika policije da zaustave navedeni automobil i izvrše kontrolu vozila, a u toku te kontrole vozilo je naglo krenulo i brzo se udaljilo sa prostora zgrade Oboda”, kazali su iz URA.

Iz te partije su kazali da je u jednom trenutku 30-ak opozicionih aktivista i funkcionera stiglo ispred štaba, kada su vidjeli četiri osobe koje su sa torbama ušle u "reno", a da su sa sobom nosili torbe, i udaljile se velikom brzinom, a da policija nije probala da ih zaustavi. Opozicioni aktivisti navode da sumnjaju i da su bili naoružani.

Demokrate su juče tvrdile da je na Cetinju bilo više automobila sa kojih su skinute registarske tablice, a u kojima su se, prema njihovim tvrdnjama, nalazila bezbjednosno interesantna lica. Oni su optužili aktivistkinju DPS-a Rajku Kasom, ranije optuženu da je nudila 100 eura za kupovinu ličnih karata, da odvodi birače DPS-a do prostorije u kojoj se dijeli novac, preko puta bolnice na Cetinju. Demokrate su, kako su upozorili, otkrile punkt DPS-a za kupovinu glasova na Cetinju koji se navodno nalazio u Bajovoj ulici.

Aktuelni gradonačelnik Cetinja i nosilac liste DPS-a Aleksandar Bogdanović optužio je predstavnike opozicije da su upadali u štabove, među kojima su i privatne kuće. On tvrdi i da DPS nije izazvao nijedan incident u prijestonici.

Tokom glasanja na biračkom mjestu Biblioteka na Cetinju, jedan od birača slomio je glasačku kutiju, ali je glasanje na tom biračkom mjestu ubrzo nastavljeno nakon što je kutija zamijenjena. Pored Abazovića, na Cetinju je juče bio i gradonačelnik Budve i funkcioner Demokrata Dragan Krapović.

Iz DPS-a su optužili njega i Abazovića da su u pratnji aktivista svojih partija dogovarali dalju organizaciju za izazivanje incidenata.

Bonus video: