Krivokapić i Spajić odbili da dođu, Vukšić van države; Martinović: Đukanović predvodi šverc, puna podrška premijeru

"Odluka premjera Krivokapića i ministra Spajića govori o tome da je možda ova tema bila veoma škakljiva i osjetljiva za njih, zbog insinuacija koje je poslanik Nebojša Medojević iznio", kazao je Knežević. Kontrolno saslušanje zakazano povodom navoda o ponovnom pokretanju posla sa tranzitom cigareta preko Luke Bar i crnom tržištu cigareta u Crnoj Gori

89464 pregleda 785 reakcija 169 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.06.2021. 12:45h
Završeno
10:12h
10:51h

Knežević je pozvao Martinovića i sve poslanike da podnose inicijative za kontrolno saslušanje.

Izmjena: 12:38h
10:51h

Ivan Brajović rekao je da se uspešnost Vlade vidi po tome što 2. juna nije usvojen budžet.

10:46h

Iako sjednica nije otvorena, članovi Odbori polemišu.

Martinović je kazao da i na sjednici Odbora sjede bivši ministri unutrašnjih poslova koji nikada nisu smjeli pomenuti ime tadašnjeg premijera.

Rekao je i da ako se mjera uspešnosti ove Vlade mjeri po tome da li u njoj sjede "organizatori ubistava, šverca droge, prebijanja novinara, nenamještanjem tendera, aferama Limenka, KAP"... onda je uspješna.

Izmjena: 10:51h
10:41h

Ivan Brajović (SD) kazao je da je ovo potpuni primjer nepoštovanja Skupštine.

10:41h

"Staviti nekom na teret da učestvuje u tako ozbiljnim stvarima kao što je šverc cigareta za svega par mjeseci koliko obavlja funkciju je nešto u što ne mogu da vjerujem, a mislim da ne vjeruje niti jedan građanin", kazao je Martinović dodajući da je Đukanovic taj koji predvodi šverc punih 30 godina.

10:41h

Plslanik SDP-a Raško Konjević rekao je da su do sada ovakva obrazloženja davali glavni specijalni državni tužilac i vrhovni državni tužilac.

10:40h

Poslanil SNP-a Dragan Ivanović rekao je da bi bilo dobro da se danas odgovaralo na optužbe.

10:28h

Vladimir Martinović (Demokrate) rekao je da je sjednica sazvana u skladu sa Poslovnikom, ali da po članu 41 premijer nije bio dužan da se odazove.

Martinović je rekao da Đukanović nije dolazio na redovna zasjedanja Odbora.

"Staviti nekom na teret da učestvuje u tako ozbiljnim stvarima kao što je šverc cigareta je nešto u što ne mogu da vjerujem, a mislim da ne vjeruje niti jedan građanin", kazao je Martinović.

10:24h

I poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da pred ovim Odborom mogu biti saslušani samo oni u čijoj nadležnosti su odbrana i bezbjednost.

"Ne želim da budem ničiji advokat, ali mislim da je na mjestu odluka premijera Krivokapića i ministra Spajića", kazao je Krapović.

10:20h

Poslanik Marko Milačić pitao je kolege iz vladajuće većine zbog čega ovo rade.

"Zašto ovo radimo? Ne treba nam opozicija pored ovakvih saslušanja... Treba li da optužimo ljude za nešto? Kakvu porku šaljemo građanima? Sumnjičimo našu vlast za šverc cigareta, još samo da ih optužimo za silovanje, ubistvo...", kazao je Milačić.

Rekao je i da se ni on nikada ne bi odazvao i poručio da ne vidi da u sali nema predstavnika Demokratske partije socijalista pored ovakvih optužbi.

10:17h

"Odluka premjera Krivokapića i ministra Spajića govori o tome da je možda ova tema bila veoma škakljiva i osjetljiva za njih, zbog insinuacija koje je poslanik Nebojša Medojević iznio. Želim da podsjetim da je predsjednik države Milo Đukanović, takav kakav je, dva puta dolazio na kontrolno saslušanje Odbora", kazao je Knežević.

On je rekao da zbog zaštite digniteta Skupštine i poslanika neće održati sjednicu. 

Knežević je pozvao pravosudne organe da provjere.

10:13h

Da ga Zakon i poslovnik ne obavezuju da dođe na kontrolno saslušanje, Odbor je obavijestio i ministar Milojko Spajić, a iz kabineta direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost obavijestili su ih da je v.d. direktora Dejan Vukšić van države.

"Imajući u vidu da, saglasno Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane i Poslovniku Skupštine Crne Gore, Odbor za bezbjednost i odbranu ne vrši parlamentarni nadzor nad radom Ministarstva finansija i socijalnog staranja, obavještavam vas da neću prisustvovati navedenom kontrolnom saslušanju, jer me Zakon i Poslovnik na to ne obavezuju", piše u Spajićevom dopisu Odboru.

Knežević je obrazložio da su i Krivokapić i Spajić bili dužni da dođu.

Izmjena: 10:59h
10:12h
10:12h

Zdravka Krivokapića niko neće ucjenjivati kako bi utolio svoju glad za foteljom, poručio je Krivokapić, navodeći da bi razmislio da dođe uprkos svemu, da nije ranije preuzeo obavezu da prisustvuje obilježavanju jubileja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

10:08h

Premijer Zdravko Krivokapić odbio je da dođe na kontrolno saslušanje Odbora za bezbjednost i odbranu. On je obrazložio da nije obavezan da prisustvuje sjednici.

Pismo Krivokapića članovima Odbora pročitao je predsjednik tog skupštinskog tijela Milan Knežević.

"Predsjednik Vlade nije predatavnik Vlade", naveo je Krivokapić u dopisu, objašnjavajući ko sve može biti pozvan na kontrolno saslušanje.

Izmjena: 10:12h
10:06h

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu zasjeda danas, nakon što je na sjednici tog tijela 31. maja donijeta odluka o kontrolnom saslušanju predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, v.d. direktora Uprave policije Zorana Brđanina i direktora Uprave prihoda i carina Aleksandra Damjanovića o ponovnom pokretanju posla sa tranzitom cigareta preko Luke Bar i crnom tržištu cigareta u Crnoj Gori.

Inicijativu za kontrolne saslušanje ranije je podnio poslanik i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Izmjena: 10:11h

Bonus video: