Bečić: Krivokapić ima podršku Demokrata

"Dali smo riječ i poštujemo riječ", kazao je lider Demokrata

51796 pregleda 1597 reakcija 170 komentar(a)
Bečić na današnjoj sjednici u Muzičkom centru, Foto: Boris Pejović
Bečić na današnjoj sjednici u Muzičkom centru, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Skupštine i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao je danas da premijer Zdravko Krivokapić ne treba da podnese ostavku i da ima punu podršku Demokrata.

"Mi smo se nakon parlamentarnih izbora zalagali za jedan drugačiji model, zalagali smo se za model političke vlade, ali 4. decembra kada smu izabrali Vladu rekli smo da ćemo biti iskreni podržavaoci...Za ovih devet mjeseci niti smo ucjenjivali, niti smo uslovljavali, niti smo na bilo koji način opstruirali poštovanje izborne volje građana i poštovanje svega onoga što je zajednička potreba da ekonomski, pravno i moralno oporavljamo Crnu Goru. Dali smo riječ i poštujemo riječ", rekao je Bečić novinarima u Muzičkom centru, gdje je sa Krivokapićem i predsjednikom Milom Đukanovićem prisustvovao konstitutivnoj sjednica Odbora za obilježavanje jubileja - 50 godina Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

On je podsjetio da je Krivokapić bio nosilac liste "Za budućnost Crne Gore" koja je ostvarila 27 mandata.

"Predvodio je listu i vodio kampanju, a nije imao nijednog svog čovjeka u prvih 30 na listi. Tada, u izbornoj kampanji, nijesam čuo ovakve riječi na račun g. Krivokapića od dijela onih koji su sa njim činili koaliciju. da je tada to saopšteno, da je tada to rečeno građanima Crne Gore, ja bih mogao da kažem da su bili otvoreni i transparentni", naveo je Bečić.

On je dodao da je dan nakon parlamentarnih izbora "prestala da cvjeta ljubav".

Šef crnogorskog parlamenta kazao je i da žali što ne postoji zakonska obaveza da partije moraju samostalno da nastupe na izborima, da se izmjere parlamentarne partije, kako bi imali "jasnu sliku koliki ko ima legitimitet" u političkom spektru Crne Gore.

Podsjetio je da su 4. decembra rekli da će biti partneri Vlade i da su Demokrate za devet mjeseci dobili izuzetnu snagu i konstatno rastu, ali su pošteni partneri.

Rekao je da će Demokrate biti partneri i ako premijer smatra "da im treba osvježenje".

"Ako neko misli drugačije, može vrlo lako to da testira", kazao je Bečić.

Na pitanje kako gleda na poziv Demokratskog fronta parlamentarnoj većini na potpisivanje novog koalicionog sporazuma, Bečić je kazao da je, nakon svega što je rekao, izlišno to i komentarisati. On je rekao da koalicioni sporazum prethodi konstituisanju vlasti a ona je, kako je kazao, konstituisana. Kako je kazao, novoj Vladi se nije dalo ni 200 dana da pokaže rezultate. „Već smo svakog dana, i na svakom koraku, imali saplitanja, opstrukccije i napade na Vladu, koja preuzela Crnu Goru u najtežem ekonomskom socijalnom i epidemiološkom trenutku u njenoj istoriji“, dodao je Bečić.

Na pitanje kako će se poslanici Demokrata izjasniti o rezoluciji o Srebrenici, odgovorio je da će se dogovoriti u Klubu poslanika i da je više puta saopštio da je nesporno da se u Srebrenici desio genocid, što je potvrđeno Deklaracijom koju je Skupština usvojila 2009.

Bonus video: