Šehović i Mugoša: Uvođenje neoporezivog dijela zarade znači veće plate i veću ličnu potrošnju

Neoporezivi dio zarade uveliko se primjenjuje u većini evropskih zemalja i u svim zemljama Regiona, a kreće se od 136 eura u Sjevernoj Makedoniji do 528 eura u Hrvatskoj. Neoporezivi dio za Crnu Goru predložen je na nivou onoga u Srbiji i Federaciji BiH, odnosno 155e.

6018 pregleda 15 komentar(a)
SD, Foto: SD
SD, Foto: SD

Uvođenje neoporezivog dijela zarade znači i veće plate građana i posljedično njihovu veću ličnu potrošnju. Zato ne postoji ni jedan jak razlog da se odbije Predlog dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim se uvodi neoporezivi dio zarade, a koje su predložile Socijaldemokrate. To su danas u Skupštini poručili poslanici Damir Šehović i Boris Mugoša uz opasku da je bilo malo diskutanata i: "Da se priča o vjeri i naciji bilo bi 30 prijavljenih za diskusiju".

Oni su istakli da je ova fiskalna mjera usmjerena na poboljšanje položaja zaposlenih, jer za posljedicu treba da ima povećanje njihovih neto zarada, uz činjenicu da se neće povećati troškovi za poslodavce i radi se o mjeri čije benefite bi osjetio veliki broj zaposlenih, odnosno svi oni čija je zarada ispod prosječne u Crnoj Gori.

Neoporezivi dio zarade uveliko se primjenjuje u većini evropskih zemalja i u svim zemljama Regiona, a kreće se od 136 eura u Sjevernoj Makedoniji do 528 eura u Hrvatskoj. Neoporezivi dio za Crnu Goru predložen je na nivou onoga u Srbiji i Federaciji BiH, odnosno 155 eura.

Neophodno je da se nakon 11 godina neoporezivi dio zarade vrati u naš poreski sistem, zaključili su poslanici Šehović i Mugoša.

Bonus video: