Petnaest godina od proglašenja nezavisnosti

Poslanici Skupštine 3. juna 2006. usvojili su Odluku o nezavisnosti, čime je i formalno verifikovana volja građana, iskazana 21. maja, da Crna Gora obnovi državnu samostalnost

4550 pregleda 568 reakcija 11 komentar(a)
Svečano proglašenje nezavisnosti 3. juna 2006., Foto: Arhiva Vijesti
Svečano proglašenje nezavisnosti 3. juna 2006., Foto: Arhiva Vijesti

Nezavisnost Crne Gore zvanično je proglašena na današnji dan 2006. godine.

Poslanici Skupštine Crne Gore tog 3. juna usvojili su Odluku o nezavisnosti, čime je i formalno verifikovana volja građana, iskazana 21. maja, da Crna Gora obnovi državnu samostalnost.

Odlukom koju je potpisao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, Crna Gora je definisana kao nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom u njenim postojećim granicama.

nezavisnost 2006.
foto: Arhiva Vijesti

Na svečanoj sjednici parlamenta, u prisustvu tadašnjih predsjednika države i Vlade Filipa Vujanovića i Mila Đukanovića, te članova Vlade, dotadašnjeg predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, najviših predstavnika sudske vlasti, kao i predsjednika Republičke referendumske komisije Františeka Lipke koji je podnio izvještaj o rezultatima referendumskog glasanja, te izaslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina, poslanici su usvojili i Deklaraciju nezavisne Republike Crne Gore.

Za Odluku o proglašenju nezavisnosti i Deklaraciju glasala su 42 poslanika DPS-a, SDP-a, Liberalne partije, Građanske partije, Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori.

Činu proglašenja nezavisnosti nisu prisustvovali predstavnici Socijalističke narodne partije Srpske narodne stranke, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke, kao ni poslanici Liberalnog saveza koji je već bio "zamrznuo" političko djelovanje.

Svečanost proglašenja nezavisnosti Crne Gore završena je intoniranjem državne himne i podizanjem crnogorske zastave na jarbol ispred zgrade Skupštine, u prisustvu više stotina građana.

Bonus video: